Vrei o vacanţă afară? Noi te îndrumăm unde scapi de pandemie şi de restricţii

422 0

Vrem să mergem înafară pentru o vacanţă frumoasă şi, poate mai ieftină decât în România, unde hotelierii  – bieţii de ei!- au ameninţat că, pentru a recupera din pierderile materiale, au fost nevoiţi să mărească din nou tarifele.

Lucrurile s-au mai îmbunătăţit, pandemia s-a restrâns, multe restricţii au fost ridicate. Avem opţiuni mai multe şi mai bune, cu baruri, restaurante și atracți turistice aproape la discreţie. De asemenea, regulile de intrare pe teritoriu sunt acceptabile.

Adio, Krapets!

Vestea proastă, pentru cei care ăşi doreau o vacanţă foarte ieftină, cu cortul, la vecinii bulgari, este că, la Krapets, accesul pe superba şi imensa plajă şi în pădurea învecinată a fost interzis. De ce s-a întâmplat acest lucru? Pentru că, cei deja învăţaţi la liniştea şi frumuseţea de acolo au dezvăluit secretul, locul a fost invadat de hoardele de manelişti cu grătare şi sârbe, care au umplut pădurea şi nisipul de tărăboi, gunoaie şi excremente. Aşadar, rangerii locali şi jandarmii  vă vor hăitui cu procese verbale de amendă dacă veţi campa în alt loc decât la camping.

 

Deci, unde mergem vara asta?

Șapte țări din Uniunea Europeană și-au deschis granițele pentru turiști europeni. Fiecare are propriul său regim de reguli și restricții anti-Covid diferite. Majoritatea permit intrarea pe teritoriu cu un test PCR negativ, certificat de vaccinare sau un act care atestă că persoana a trecut prin boală. Exemple: Croația, Grecia, Italia, Malta, Islanda, Muntenegru, Portugalia.

Croația este deschisă turiștilor care fac dovada unui test PCR negativ din ultimele 48 de ore dinainte călătoriei, dovada recuperării post-Covid sau un certificat de vaccinare. Pentru turiștii care vizitează din afara zonei Schengen este nevoie și de dovada achitării cazării.

Franţa. Din 9 iunie, persoanele care călătoresc din România în Franța nu trebuie să mai prezinte test negativ la Covid-19 dacă au fost vaccinate și pot prezenta un certificat de vaccinare.

Conform MAE, nu au nevoie de test negativ pentru Covid–19 persoanele care sunt vaccinate complet cu un vaccin autorizat de UE. Dovada imunizării este valabilă dacă au trecut cel puțin 2 săptămâni de la a doua injecție cu vaccinurile care se fac cu doză dublă (Pfizer, Moderna, AstraZeneca), 4 săptămâni de la injecția pentru vaccinul cu doză unică (Johnson & Johnson) și 2 săptămâni de la injecția făcută în cazul persoanelor care au fost infectate cu Covid-19 și pentru care, în Franța, este necesară o singură injecție.

 

Persoanele care nu sunt vaccinate (schemă completă, conform detaliilor de mai sus) trebuie să prezinte la îmbarcare / la trecerea frontierei rezultatul unui test negativ, fie PCR, fie antigen, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de plecare.

Grecia permite intrarea pe teritoriul său a turiștilor europeni dacă aceștia prezintă un certificat de vaccinare anti-Covid, un test PCR negativ făcut nu mai târziu de 72 de ore sau dovada recuperării din boală. Pentru cetățenii UE/Schengen/EEA/UK nu se aplică măsura carantinării.

Barurile și restaurantele sunt deschise încă din luna mai și nu există restricții de circulație pe timp de noapte.

Italia permite intrarea turiștilor europeni dar și a celor britanici sau americani, dar e necesar ca toţi vizitatorii să prezinte un test PCR negativ nu mai vechi de 48 de ore.

Vestea neplăcută este că au rămas în vigoare restricțiile de circulație pe timp de noapte, de la ora 23.00 şi că este obligatorie purtarea măștii de protecție în spații publice. Cel puţin până în iulie!

Malta s-a redeschis, oficial, pentru turiși în iunie 2021. Se poate intra cu test PCR negativ nu mai vechi de 72 de ore, iar pașaportul de vaccinare va fi introdus din iulie. Restaurantele malteze pot sta deschise până la miezul nopții, dar purtarea măștii este încă obligatorie în spații deschise.

Muntenegru s-a redeschis recent pentru turiști. Au fost relaxate restricțiile de călătorie și măsurile sanitare existente. Începând cu data de 5 iunie 2021 și până în 18 iunie a.c. (cu posibilitatea prelungirii), cetățenii tuturor statelor membre UE și ai Israelului care sosesc direct din aceste state, pot intra în Muntenegru doar în baza unui document de călătorie valabil.

C.R.

 

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *