Dacă vrem ceva special pentru zilele de vară, iată o supă deosebită, ce merită încercată. Este vorba despre supa bulgărească Tarator.
Este preparată la rece, din castraveți și iaurt, se servește de la frigider și, uneori, este asezonată cu nucă.
Supa amintește de sosul tzatziki și se prepară mai ales în satele din sudul ţării, acolo unde canicula este mai greu de suportat.
Nu se încălzește bucătăria și nici nu îngreunează stomacul, este tocmai bună. Opțional, se consumă cu adaos de nucă, pentru a fi mai consistentă și mai sățioasă.
Supa este excelentă și toamna, la cinele mai ușoare, deoarece se prepară rapid, este apetisantă și gustoasă.
Ingrediente pentru şase porţii:
– 900 ml iaurt de capră (dar se poate folosi și un alt iaurt);
– Şase castraveți potriviți;
– 125 ml lapte vegetal sau apă plată;
– Două linguri ulei de măsline;
– Patru lingurițe de ulei de nuci sau de migdale (opțional);
– Boia pentru ornat;
– O lămâie;
– Patru căței de usturoi;
– Mărar, sare, piper – după gust
Mod de preparare:
Iaurtul se pune într-un vas, se amestecă cu laptele sau apa plată, sucul de la lămâie până se omogenizează.
Castraveții se curăță de coajă, se dau prin răzătoare și se adaugă în iaurt.
Usturoiul se curăță și se pisează, apoi se amestecă bine cu uleiul de măsline și se pune în supă.
Se lasă la frigider pentru cel puțin o oră. Se potrivește de sare, piper și boia, se adaugă mărar şi un castravete tăiat cubuleţe. Opțional se pot pune bucăți mici de nucă și se poate orna cu puțin ulei de nuci.
Se serveşte rece, cu pâine prăjită și este delicioasă. Poftă bună!
Mihaela Iliescu
Apa de busuioc este un adevărat elixir al tinereții și frumuseții