Planta cu efecte nebănuite. În popor i se mai spune Mâna Maicii Domnului

1189 0

Este perioada din an în care parfumul minunat al florilor de Mâna Maicii Domnului (Caprifoi) ne înnebuneşte….Nu este vorba doar de parfum, dar și de gustul acelui strop de nectar foarte aromat, ce poate fi consumat direct din flori, cu care ne răsfățam când eram mici.

Despre Caprifoi sau Mâna Maicii Domnului se spune că este o plantă ce atrage norocul şi oferă protecție casei.

Se crede că Maica Domnului (cu pruncul Iisus) a căutat să se ascundă când soldații lui Irod o căutau. Singura plantă care i-a oferit adăpost a fost Caprifoiul. Pentru a o răsplăti, Maica Domnului a binecuvântat-o, oferindu-i puteri vindecătoare și a transformat-o în floarea minunată, preferată de oameni.

Puteţi prepara din această plantă fascinantă nişte licori minunate, dar, mai întâi, o să vă povestesc despre proprietățile sale miraculoase.

În tradiția populară, Mâna Maicii Domnului este considerată o plantă cu efecte tămăduitoare nu doar pentru trup, ci și pentru suflet. Având în minte legenda, nu este de mirare că are proprietăți antiinflamatoare uimitoare. Toate preparatele din această plantă au efecte antimicrobiene şi de reglare a tensiunii arteriale. Mâna Maicii Domnului ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge, fiind ideală în tratamentul diabetului.

În cosmetică, Caprifoiul este folosit pentru cicatrizarea rănilor.

Ce puteţi prepara din Mâna Maicii Domnului? 

Ceai din flori

Se lasă la infuzat, timp de zece minute, o mână de flori, într-o cană cu apă caldă.

Se strecoară și se beau două, trei căni pe zi, fiind benefic pentru tratarea abcesului mamar și intestinal, dizenterie, usturime la urinare, migrene, răceală (florile de Caprifoi sunt foarte bogate în acid salicilic, un compus asemănător aspirinei) etc.

Limonadă cu flori

Ingrediente:  

  • Doi litri de apă plată;
  • O mână de flori de caprifoi;
  • O lămâie verde (lime);
  • Trei linguri miere;
  • Zece frunze de mentă verde .

Mod de preparare:

Se stoarce lămâia într-o carafă, se adaugă apa și mierea, se amestecă până se dizolvă. După ce au fost spălate bine, se adaugă florile de Caprifoi și frunzele de mentă. Se acoperă carafa și se lasă la frigider peste noapte, pentru ca florile să îşi lase aroma. Se servește cu gheață.

Sirop de Caprifoi 

Ingrediente: 

  • Două căni de flori de Caprifoi;
  • Un borcan cu miere de calitate.

Mod de preparare: 

După ce au fost spălate, florile se îndeasă într-un borcan, iar peste ele se toarnă mierea, până ce le acoperă în totalitate. Se închide ermetic și se lasă la macerat în frigider, timp de o lună. După ce a trecut această perioadă de timp, se folosește o sită pentru a separa florile de miere.

Mierea obținută astfel este foarte aromată și poate fi folosită ca  un sirop, în prepararea băuturilor răcoritoare sau a cremelor pentru prăjituri.

Mihaela Iliescu

Planta seducției, a feminității și a tinereții eterne

 

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *