Aproape o jumătate de oră îți ia, ca șofer, în weekend, să traversezi Călimăneștiul. Atenție, va fi și mai rău!

560 0

De ani buni, probabil, călimăneștenilor le e groază ce urmează în sezonul estival, în special în iulie și august. Coșmarul deja a început. Nu doar din cauza temutului DN7, groaza tuturor celor care tranzitează județul în încercarea de a ajunge de la Sibiu la Pitești și invers, ci și datorită invaziei de turiști ce caută ștrandurile termale, hotelurile, cu bazele de tratament, mănăstirile superbe – Cozia, Turnu, Stânișoara, dar și alte obiective, culminând cu Poiana lui Căliman.

Ca să parcurgi Călimănești – Cozia deja îți trebuie cam 20-25 de minute. Și va fi și mai rău, deoarece vine august, luna concediilor. Și stați așa… în august vine Beth Hart la Brezoi, deci, țineți-vă bine!
Există, desigur, și varianta ocolitoare, centura de peste Olt, ce trece peste baraj, însă aceea nu salvează situația celor ce au treabă în Călimănești, Căciulata sau Cozia. Dezastrul începe cam de la parcul din dreptul noilor hoteluri ridicate sau reabilitate în acest an. Coloana formată te menține în stand by minute în șir. Pornești, în sfârșit, parcuri câțiva metri, apoi din nou, oprire. Alte minute. Și tot așa.

Care este cauza acestui coșmar?
Cei disperați să petreacă o zi în piscinele cu apă termală caută disperați locuri de parcare. În permanență, ies și intră mașini, pe stânga și pe dreapta și în parcări. Tot sudul se mută duminica aici! Pietonii profită de ocazie și traversează pe oriunde, haotic, cu sau fără marcaj. Alții se opresc la fântâna cu foișor din lemn, alții, la multiplele restaurante, alții la ștranduri, o bună parte vor la bazarurile întinse de-a lungul șoselei, iar alții caută loc bun de oprit pentru a vizita Mănăstirea Cozia. Zona seamană teribil cu stațiunile hiperaglomerate de pe Litoral. Bonus, căldura de peste zi este năucitoare.
Crunt!

Dar, dacă vă lasă nervii, puteți opta, până vă mai liniștiți, ori până se mai dolomesc lucrurile, să vizitați Poiana lui Căliman, cu acei cai frumoși din lacul cu cascadă, ori, să atingeți vreun alt obiectiv turistic, sau, poate drumul prin pădure, reabilitat de primărie.
Nu știm ce soluții există. Probabil, ca și pe Transfăgărășan, unde s-a dezlănțuit și acolo iadul, să evitați aceste zile de weekend, ori să călătoriți la ore din noapte, fie dimineața, până în ora 9, fie seara, după 20.00.
Variante ocolitoare nu există, alternative nu există, iar viitoarea autostradă va fi gata, dacă un anume forțe politice nu vor reveni la guvernare, să găsească din nou tertipuri pentru a anula sau a amâna realizarea ei, abia peste 4-5, poate 6 ani.
Kandy Reisenauer

Articole asemănătoare

Cântecele Oltului, a doua zi

Postat de - 20 august, 2023 0
FacebookTwitter Festivalul național de folclor Cântecele Oltului a continuat sâmbătă cu parada ansamblurilor folclorice, pe traseul Primărie-Parcul Central din Călimănești…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *