Grecia a intrat în zona roșie. Persoanele vaccinate împotriva COVID-19 nu trebuie să stea în carantină dacă vin din statele aflate pe lista galbenă sau pe cea roșie.

605 0
Centrul European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (ECDC) a marcat cu roşu închis insulele greceşti din Marea Egee, ceea ce înseamnă că sunt descurajate toate deplasările spre şi dinspre acestea, cu excepţia celor esenţiale. Printre cele 13 insule vizate de ECDC se numără Mykonos, Santorini şi Rodos.
„Varianta Delta înseamnă că fiecare ţară se confruntă cu al patrulea val acum şi nu în noiembrie, cum era aşteptat (…) În timp ce hotelurile şi pensiunile de familie implementează protocoalele cu sârguinţă, este o mai mare congestie decât am fi vrut să vedem în baruri, mai ales în ceea ce priveşte tinerii… aşa că vrem să ne asigurăm că este păstrat un echilibru”, a declarat ministrul elen al Turismului, Haris Theoharis, citat de The Guardian, conform News.ro.
Ministrul turismului a mai precizat că insulele mai mici sunt acum mai aglomerate decât cele mari, acestea fiind promovate înaintea startului sezonului drept „libere de Covid”, în urma unei campanii de vaccinare a întregii populaţii.
Adjunctul ministrului Protecţiei civile, Nikos Hardalias, a spus că Mykonos şi Ios sunt „la un pas” ca autorităţile să impună restricţii suplimentare şi că situaţia în insulele Zakynthos, Tinos, Lefkada, Santorini, Paros şi Rodos este, de asemenea, îngrijorătoare. Rata infectărilor din aceste insule a crescut în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani.
La jumătatea acestei luni, autorităţile elene au interzis muzica în restaurante şi baruri şi au restricţionat mobilitatea pe insula Mykonos, pentru o săptămână, după o creştere a numărului de contaminări cu SARS-CoV-2 înregistrată acolo. Reprezentanţii Guvernului avertizează că „este o chestiune de timp” pentru ca în insula Ios să fie impuse restricţii similare.

Lista aprobată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, joi, 29 iulie 2021, intră în vigoare de mâine, 1 august 2021. Decizia ca lista să intre în vigoare la această dată a fost luată pentru a nu afecta cetățenii români care se întorc în țară în acest sfârșit de săptămână, precizează autoritățile.

Principalele modificări sunt:
-în zona roșie au intrat: Grecia, Irlanda, Monaco, Maldive, Bahamas, Curaçao și Insulele Virgine ale Statelor Unite;
-în zona galbenă au intrat: din zona roșie, în urma scăderii incidenței: Suriname și Insulele Feroe; din zona verde, în urma creșterii incidenței: Franța, Belgia, Israel, Statele Unite ale Americii, Islanda, Honduras, Aruba și Sint Marteen;
în zona verde au intrat: Oman, Paraguay și Uruguay.
Precizări importante:
  • Persoanele vaccinate împotriva COVID-19 nu trebuie să stea în carantină dacă vin din statele aflate pe lista galbenă sau pe cea roșie.
  • Persoanele nevaccinate care intră în România din țările aflate pe lista galbenă stau în carantină 14 zile dacă nu prezintă un test PCR negativ. Cei nevaccinați care vin din țările aflate în zona roșie sunt nevoiți să stea în carantină indiferent dacă prezintă sau nu un test PCR negativ.
  • Copiii de până la 6 ani nu vor mai intra in carantină la sosirea în țară din țări aflate pe lista de risc epidemiologic, potrivit unei noi decizii luate marți de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Până acum limita de vârstă era de 3 ani. Totodată, copiii între 6 și 16 ani nu vor intra în carantină dacă prezintă un test PCR cu rezultat negativ.

Mihaela Iliescu

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *