Ziua Pepenelui Verde

642 0

Data de 03 august marchează ziua Pepenelui Verde.  

Pepenele, Citrullus lanatus, este o plantă târâtoare din familia Cucurbitaceae. Specia este originară din regiunile sudice ale Africii, unde s-au găsit indicii care arătau că era cultivat în Egiptul Antic. Este cultivat în lumea întreagă pentru fructul său voluminos și comestibil, fruct care aparține unei categorii speciale de bacă, având o coajă dură și un miez necompartimentat. Culoarea miezului variază în culoare de la roșu aprins la roz, prezentând numeroase semințe de culoare neagră.

Este apreciat pentru gustul său dulceag și cantitatea scăzută de calorii ce le conține. Se consumă ca atare (crud) sau murat, coaja putând fi consumată de asemenea după ce este gătită corespunzător.

În România este cunoscut în unele regiuni drept harbuz (Moldova și Republica Moldova), lubeniță (Banat și Oltenia) sau curcubete / lebeniță (Ardeal). Una dintre cele mai recunoscute regiuni ale țării pentru producția de pepeni este zona Dăbuleni .

Pepenele este o plantă erbacee anuală, agățătoare și târâtoare cu textura aspră, rugi piloși prevăzuți cu cârlige și frunze cu cinci lobi profunzi. Plantele tinere au lianele acoperite cu peri galbeni-bruni care vor dispărea pe măsură ce planta crește. Florile sunt mari, galbene și unisexuate, scrie wikipedia.org.

Fructul este o bacă uriașă dezvoltată din ovarul inferior, având în medie 4 kg, cărnos și zemos (cca. 90% apă), de formă sferică și de culoare verde într-o nuanță sau mai multe. În interior este de culoare roz sau roșu datorită licopenului (întâlnit și la roșii), cu gust dulce și răcoritor bogat în apă și săruri. Datorită conținutului scăzut de calorii este bun în dietele de slăbire. Semințele sunt de culoare neagră, maro sau albă de 0,5–1 cm și sunt bogate în vitamina E.

În 2007, în Oklahoma a fot legiferată aserțiunea că pepenele ar fi o legumă, deoarece face parte din familia cucurbitaceelor, deși dicționarele îl declară fruct. Acest lucru s-a făcut din rațiuni de promovare, pentru a declara pepenele ca „leguma statului”, „simbol al statului” alături de căpșună („fructul statului”), bizon („animalul statului”), muscar („pasărea statului”), albină („insecta statului”), trandafir („floarea statului”) și alte simboluri, ca liliacul mexican („mamiferul zburător al statului”).

Cui nu-i place pepenele roșu? De fapt, acest fruct delicios și răcoritor ocupă un loc fruntaș în preferințele multor persoane. Mulți însă cred că în cazul în care nu ești un fermier cu experiență este greu să cumperi un pepene roșu, gustos, dulce și copt pe deplin.

Însă există anumite lucruri după care să te uiți astfel încât să alegi pepenele roșu perfect fără să fii nevoit să îi faci dop. Valorile nutritive ale pepenelui verde sunt: proteine 0,6 g glucide; 7,6 g grăsimi; 0,2 g apă; 91,1 g; vitamina C 8 mg; fibre 0,4 g.

Seminţele de pepene conțin vitaminele A, B, B3 și E, precum și acizi grași omega-6 și proteine, dar au și alte efecte  benefice asupra organismului.

(Sursa: wikipedia.org. )

Corina Enache

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *