August, luna concediilor. Salvamont vă învață cum să fiți în siguranță pe munte

341 0

 

August, Luna concediilor și a vacanțelor a fost declarată de către cei de la Salvamont România, care și-au sărbătorit ziua recent, drept Luna responsabilității pe munte.
Salvamont Romania – Dispeceratul National Salvamont vine cu un pachet de recomandări și sfaturi pentru împătimiții muntelui, acestea fac parte din Campania de prevenire a accidentelor montane premergătoare Zilei Salvamont Romania și Lunii august – luna responsabilității pe munte .
“Fiți alături de Salvamont Romania în campania de reducere a accidentelor montane pe munte și de înlocuire cu zâmbet a tristeții de pe fețele celor peste 7000 de oameni pe care ii salvam anual!”

1. Consultă prognoza meteo
Indiferent de traseul pe care urmează să îl faceți pe munte consultați prognoza și nu riscați în cazul în care sunt anunțate furtuni puternice.
Prognozele meteo au început să fie din ce în ce mai exacte și aveți la îndemână o multitudine de aplicații care vă pot arata, in timp real, starea și evoluția vremii.
2. Anticipează furtuna și îndepărtează-te de ea.
Furtuna este anunțată, aproape întotdeauna, de prezența norilor cu înălțimi mari și margini bine conturate, norii Cumulonimbus.
Dacă simți și că vi se electrizează părul și pielea începe să vă furnice e un semn al naturii că vă aflați într-o zonă puternic încărcată electric și că sunteți în pericol.
Nu vă retrageți din zona de creastă pe văi sau scocuri pe care nu le cunoașteți. Puteți intra într-o zona foarte accidentată în care sa vă blocați sau în care să fiți surprins de torentul de apă.
3. Cunoaște și aplică regulile de conduită în caz de fulgere
• NU staționa pe vârf, în creastă sau zonele plate, expuse; dacă ești deja surprins de furtună atunci trebuie să știi că zona mediană a crestelor este mai puțin periculoasă decât extremitățile ei;
• NU staționa lângă apă, lacuri sau stâlpi de marcaje;
• NU staționa sub copaci înalți sau solitari; alege să staționezi între pâlcurile de copaci mai mici și nu lângă arborii înalți;
• NU căuta refugiu în grote mici sau surplombe întrucât există riscul de a forma o punte de scurtcircuit. Spațiu grotei în care staționezi trebuie să aibă cel puțin 1 m distanță de pereții laterali, 3 m distanță deasupra capului și cel puțin 20 m față de intrare;
• NU te lipi niciodată cu tot corpul de pământ; în caz de impact curentul electric îți va străbate tot corpul cauzând leziuni ale organelor interne;
• NU atinge nimic care poate deveni conductor electric.
Dacă nu mai aveți timp să coborâți într-o zonă cât de cât mai sigură și fulgerele sunt deja prezente:
• Dispersați-vă: dacă sunteți un grup stați la cel puțin 15 m distanță unul de celălalt pentru a evita o “lovire în lanț”
• Adoptați poziția ”ghemuit”: călcâiele lipite, mâinile aproape de corp și urechile acoperite bine cu palmele, pentru a vă proteja timpanele; Atingeți solul doar cu tălpile și minimizați suprafața de contact cu solul.
• Orientați-vă rapid și găsiți o mică ridicătură sau platformă dominată de un punct înalt vecin și ghemuiți-vă la cel puțin 1 m distanta de acel punct (care e indicat să fie de vreo 5-10 ori mai înalt decât poziția ta de ghemuit); evită pietrele umede și zonele cu licheni ;
• Creați o izolație între tine și sol : așezați sub voi orice material nemetalic care ar putea crea o mică izolație fața de sol – izoprenul, sacul de dormit, o folie de cort
• Rămâneți pe poziție încă 30 de min după ce ați auzit și ultimul tunet și abia apoi retrageți-vă către bază; mai bine mai aștepți câteva minute în plus decât să vă expuneți unor riscuri mai mari.
• Pioletul, bețele și telefonul părerile sunt împărțite cu privire la capacitatea acestora de a atrage fulgerele, dar noi recomandăm ca să fie lăsate la cca 30 de metri de locul în care staționăm, astfel încât să ne fie rapid la îndemână atunci când pericolul fulgerelor a trecut.
• Persoana lovită de fulger, victima unei descărcări electrice nu reține sarcina electrică descărcată, evaluați condițiile din teren și, dacă vă puteți apropia în siguranță, fără a fi expuși, începeți să acordați primul ajutor;
• Obligatoriu anunțați evenimentul echipelor Salvamont și în SNAU 112.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *