Cumplit! Românii, printre europenii prea săraci pentru a-și permite măcar o vacanță de o săptămână

668 0

România e a doua țară din Europa în care populația nu își poate permite o vacanță de măcar o săptămână. Ne uităm oftând la pozele din care, semenii mai norocoși își etalează bronzul, ori afișează meniuri opulente.

Aproximativ 35 milioane de persoane din Uniunea Europeană, însemnând 28 la sută din populație, au prea puțini bani pentru a-și permite să meargă vara într-o vacanță de o săptămână, arată un studiu publicat luni, 2 august,  de Confederaţia Europeană a Sindicatelor (CES).

Românii sunt printre cei mai afectați europeni din acest punct de vedere, dar paradoxal, nu situația lor este cea mai rea, ci a locuitorilor dintr-o țară care, în mod ironic, este o destinație preferată pentru concedii.

Iar Vâlcea, în mod special. Salariile din Vâlcea sunt de mizerie și, după ce că sunt foarte mici, nici nu vin la timp. Doar bugetarii cu salarii mari, afaceriștii sau infractorii virtuali ori cei ce fac specula își pot permite vacanțe de lux, iar cei cu venituri decente, câteva zile în țară sau în străinătate.

În rândul persoanelor care trăiesc în risc de sărăcie, adică cu mai puţin de 60% din venitul mediu, Grecia este în cea mai proastă situaţie, în condiţiile în care 88,9% din persoanele ameninţate de sărăcie nu îşi permit să plece o săptămână în vacanţă. Urmează, în ordine: România (86,8%), Croaţia (84,7%), Cipru (79,2%) şi Slovacia (76,1%), arată studiul CES, preluat de AFP.

Mulţi dintre europenii cu venituri mai mici de 60% din medie sunt şomeri sau pensionari, dar acest grup include şi milioane de muncitori plătiţi cu salarii mici, în special cei care câştigă salariu minim legal. Ori, cum este cazul vâlcenilor, nu le primesc deloc, sau pe bucăți.

Cei mai mulți europeni care nu merg în concediu sunt italienii. Cel mai mare număr de persoane în această categorie se regăseşte în Italia – 7 milioane de persoane (dintr-o populație totală de 60 de milioane de locuitori), Spania – 4,7 milioane (dintr-o populație de 46,5 milioane de locuitori), Germania – 4,3 milioane (din 82,5 milioane), Franţa – 3,6 milioane (din 67 de milioane), Polonia – 3,1 milioane (din 38 de milioane) şi România – 3,077 milioane de persoane (din aprox 20 de milioane de locuitori).

O analiză a datelor Eurostat arată că inegalităţile în materie de concedii, între cei mai săraci muncitori şi ceilalţi, au crescut în 16 state membre pe parcursul ultimului deceniu.

Reglementarea salariului minim nu ar reprezenta o soluție, deoarece totul se scumpește galopant, iar acel salariu minim nu va fi niciodată garantat de către angajatorii din mediul privat, în ciuda tuturor controalelor ITM. Angajații vor minți că își primesc toți banii la timp, pentru a nu fi concediați a doua zi.

C.R.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *