Vernisaj “Revenirea la viață”

547 0

Claudiu Marian Moldoveanu

Cu mare emoție și curiozitate am participat la un frumos eveniment luni, 2 august, cu oameni speciali, iubitori de arte și frumos.
Redăm câteva impresii ale organizatorilor alături de care am admirat aici lucrări unice, impresionante, făurite de mâinile de aur ale unui nevăzător.
“Rod al parteneriatului fructuos dintre Consiliul Județean Gorj, reprezentat de domnul Teodor Dădălău , Desparțământul ASTRA Codlea -președinte domnul Mircea Dragoș și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea (gazda evenimentului) , expoziția de artă “Vis de lumină” s-a constituit într-un eveniment inedit, unic. Claudiu Marian Moldoveanu expune și, mai ales, se expune , pentru prima oară, în fața publicului vâlcean.
După evenimentul nefericit din anul 2018 a urmat o perioadă de căutări, de întrebări, provocări și cumpănă.Susținut de Desparțământul ASTRA “Dr. Nicolae Căliman” , în 2020, Claudiu Marian Moldoveanu se reinventează. Astfel că reușește să dea viață unor lucrări artistice deosebite, realizate din lut.

Subiectele se supun tehnicii, având drept scop nu numai triumful expresivității dar, mai ales, mesajului pe care îl duce până la capăt.
Cheia în care trebuie citită opera sa este aceea a vibrației interioare căci spune artistul: “Eu unesc oamenii”.
Crezul său artistic se concretizează în lucrări unice, care trăiesc, izvorâte dintr-un întuneric total. A putea privi lumina, când ochi-i sunt închiși, a reda o “lume” martorilor noului său început, cu sensibilitate , talent și dăruire , într-un demers plastic vibrant, iată ce ne propune OMUL și ARTISTUL VIZUAL CLAUDIU MARIAN MOLDOVEANU.
El este unul dintre învingători căci, nu-i așa, “Omul poate fi distrus dar nu învins”!” Mioara Comanescu- Plop(Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea).

“Într- o după-amiază călduroasă de august, ne întâlnim cu d-na Mioara Comănescu – Plop pentru a vernisa expoziția“REVENIREA LA VIAȚĂ” a artistului plastic Claudiu Moldoveanu din Codlea. Locul ales de gazdă este primitor și deosebit de ofertant. Prima surpriză, primirea și deschiderea evenimentului pe ritmul muzicii de fanfară a reusit să creeze o stare emoțională profundă. Binecuvăntarea prin rugăciune a momentului cultural a desăvârșit venisajul. Primirea și salutul autorităților județene a deschis momentul în care personalitățile cultural vâlcene prezente s-au arătat impresionate de “minunea” de om, mesager al Divinității.

Domnul Claudiu Marian Moldoveanu s-a născut la data de 27 ianuarie 1971, în Codlea, județul Brașov. A lucrat ca lutier și sculptor în lemn. În urma unui accident, din  luna noiembrie a anului 2018 este nevăzător complet. Urmează un lung șir de căutări, de întrebări fără răspuns.
Susținut de Despărţământul ASTRA “dr. Nicolae Căliman”, în august 2020 începe să descopere modelarea lutului. Într-o colaborare amplă, cu încurajarea și sprijinul total al despărțământului, pregătesc  primele expoziții cu lucrări din ceramică. A fost o perioadă plină de provocări, cu momente de cumpănă, dar și cu satisfacții imense oferite de fiecare creație finalizată.
Mesajul dorit a fi transmis vizitatorului se poate rezuma astfel:
„Să fii bucuria de a fi, pentru că ești tu, cel al cărui nume e un bumerang al vieții, un ornic ce nu stă niciodată, o prezență ce poate să spună oricând DA și acel DA să fie pentru noi o aripă.
Să știi că poți să comunici printr-un gest în care să inviți sufletul lutului. Să știi să fii și slab și tare, dar mai ales tare pentru că ești alături de milioane de oameni ca tine, pândiți de boli, de moarte și de slăbiciuni, care împreună devin lanț de munți.
Ce frenezie să porți această explozie a nemuritorului artist, hrănit cu inepuizabila rază a zorilor. Ce minune să fii decapitat de ghilotina luminii și să renaști mereu din cenușa nopții, cu ochii limpezi ce s-au trezit singuri, cu mult înaintea noastră.”

O stare emoțională dusă până la limita suportabilului s-a creat la finalul evenimentului.
Mulțumim gazdelor organizatoare, mulțumim tuturor celor implicați și celor care au făcut posibilă șederea noastră în frumoasa dumeavoastră urbe.

Cu respect și considerațiune
Mircea Gheorghe Dragoș
Președinte al Despărțământului ASTRA
“Dr. Nicolae Căliman” din Codlea”

Vă mulțumim, tuturor, pentru invitație, seara deosebită și posibilitatea de a participa astfel la adevărate „lecții de viață” pentru noi toți.

(Sursa: Mioara Comănescu – Plop și Mircea Gheorghe Dragoș).

Corina Enache

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *