Eugen Neață: turismul vâlcean, în primul rând (5)

960 0

Turismul în scopul odihnei este asociat celui balnear, de cele mai multe ori. Cura cu ape minerale și tratamentul balnear sunt obiectivele turistice ale unui membru al familiei, ceilalți însoțindu-l numai în scopuri de odihnă și de divertisment.
Trebuie să recunoaștem că oferta de divertisment a stațiunilor vâlcene nu este la nivelul celei balneare. Acvaparcurile din Călimănești, festivalurile folclorice și alte câteva evenimente locale nu acoperă nevoia de consum a turiștilor care vin în stațiuni. Investițiile în componenta de divertisment a turismului vâlcean sunt puține și întâmplătoare. Ici-colo, un mic parc de aventură, câte ceva pentru echitație, dar mic-mic de tot. Câte un spectacol de teatru pe la casa de cultură, absolut întâmplător, muzică, numai dacă este un eveniment anual cum sunt „Florile Govorei” sau „Cântecele Oltului” de la Călimănești.
Cineva mi-a spus că pe aleea ce duce la izvorul 24 din Olănești există un chioșc în vitrina căruia se anunță organizare periodică a unor excursii la mănăstiri. Nimic despre drumeții aventuroase prin munții Căpățânii ori prin Parcul natural Cozia. În zonele montane din Europa, meseria de ghid este una cu tradiție îndelungată în familiile care locuiesc în stațiuni.
Mi se spune că sunt în Călimănești câțiva localnici care oferă turiștilor cazați acasă la ei o drumeție ghidată pe traseele marcate în munții din zonă. Ca bonus la cazare, nu ca produs turistic, să ne înțelegem. Pare un început, dar este extrem de puțin pentru avalanșa de turiști care năvălesc în Cozia, Călimănești și Căciulata în fiecare vară.
Turism în scopul odihnei se produce peste tot în județul Vâlcea prin intermediul pensiunilor care s-au construit pe Valea Lotrului, în zona Horezu-Vaideeni și, câteva, în zona podgoriilor din Drăgășani. Una dintre cele mai renumite, la Măciuca.
Mai există și turismul economic, al companiilor care vin să-și petreacă sfârșitul de săptămână în grupuri medii și mici de angajați sau împreună cu câțiva clienți mai importanți. În marea lor majoritate laudă condițiile de cazare, masa bine pregătită și organizarea petrecerilor din incinta pensiunilor și a hotelurilor, dar nu și posibilitățile de aventură în zona naturală din jurul locurilor de cazare. Este ceva ce ne scapă nouă vâlcenilor în direcția aventurii și a distracției oferite turiștilor care ajung în zona noastră.
De la înălțimea autorității publice județene poate veni într-o zi ideea care să pună în mișcare această componentă strategică obligatorie pentru succesul complet al tuturor produselor de turism cu care ne întâmpinăm vizitatorii.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *