Ce crede deputatul Eugen Neață: O criză care se află încă la început

548 0

Prețurile mari la energie n-au venit din senin. Se vedeau cu mult timp înainte deasupra Europei, venind dinspre cei care au mari zăcăminte de produse energetice și interese din ce în  ce mai teritoriale. Resursele subsolului au fost întotdeauna subiect de dispută și mijloc de presiune și de șantaj între statele lumii. Am crezut că asemenea întâmplări au avut loc numai în trecutul îndepărtat și nu în istoria recentă. Am crezut greșit. Noi, ca oameni simpli și întreaga clasă conducătoare a Europei, în principal. Inclusiv guvernele noastre din ultimii doi ani, care s-au făcut că nu văd cum vine potopul prețurilor asupra României. Apoi, s-au făcut că nu înțeleg. Aceasta este o gravă situație de criză care avea nevoie de o întâmpinare pe măsură. Fie și pentru că venea pe locul doi, după criza de infectare cu coronavirus, primită de asemenea cu multe nepăsare.

Aseară, târziu, coaliția de guvernare a decis câteva măsuri de protecție pentru populația îngrijorată de valul de scumpiri și de facturi abuzive care s-a abătut peste România. Colegii mei social-democrați au reușit să aducă termenele de aplicare a măsurilor de protecție la 1 februarie, nu la 1 aprilie, cum se zvonea și să introducă în pachetul de sprijin toate mijloacele de lucru: plafonări ale prețurilor, compensări, limitări de taxă pe valoare adăugată. Este ceea ce se poate face în situația critică în care par să se afle milioane de cetățeni români.

S-a spus oficial că se află în circulație un milion de facturi calculate greșit de furnizorii de energie și nu calculate greșit în minus, ci prin multiplicarea sumelor de zeci de ori. Fenomenul scăpării prețurilor de sub control este generalizat pentru curentul și gazele folosite pe teritoriul Uniunii Europene. N-am auzit însă și de facturi calculate greșit, în detrimentul oamenilor și al instituțiilor din restul Europei.

Ceva sună tare rău în această privință, dacă s-a întâmplat numai la noi acasă! Ancheta pornită în această direcție ar trebui să ne spună și cine este inițiatorul calculului greșit care creditează pe manipulatorii de energie cu sume scoase ilegal din buzunarul consumatorilor. Cineva a introdus în calculatoare o cifră-două, un coeficient, care șterpelește banii din portofelul oamenilor ca un șuț de cartier.

C.R

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *