Claudia Banu, prezentă la dezvelirea bustului lui Ion I.C.Brătianu, la Drăgășani

407 0

Senatoarea liberal Claudia Mihaela Banu a participat vineri, 20 August, de la orele 16:00, în Piața Pandurilor, din municipiul Drăgășani, la dezvelirea bustului înaintașului nostru liberal Ion I.C. Brătianu.

La eveniment au mai participat președintele PNL Vâlcea, Cristian Buican, oficialitățile locale, colegi liberali și simpatizanți, “Partidul Național Liberal, singurul partid istoric din România, își cinstește înaintașii, respectă trecutul, construiește prezentul și gândește pentru viitor” a declarant aceasta.

Ion I.C. Brătianu (cunoscut și ca Ionel Brătianu), născut la 20 august 1864, la Florica, azi Ștefănești, Argeș și decedat la 24 noiembrie 1927,la București, a fost un om politic român, care a jucat un rol de primă importanță în Marea Unire din 1918 și în viața politică din România modernă. A deținut funcția de președinte al Partidului Național Liberal. De formație inginer, Ionel Brătianu nu a profesat, ci s-a dedicat vieții politice, fiind cel mai potrivit acestei cariere dintre cei trei băieți ai liderului liberal Ion C. Brătianu.

Ion I.C. Brătianu a fost de cinci ori președinte al Consiliului de Miniștri —mai mult decât oricine altcineva —, de trei ori ministru de interne, de două ori ministrul al apărării naționale și de două ori ministru al afacerilor externe.

A fost președinte al Consiliului de Miniștri în momentul intrării României în Primul Război Mondial, conducând țara în momentele dificile ale retragerii în Moldova. În 1922, după ce avuseseră loc realizarea și recunoașterea Marii Uniri, a preluat guvernarea, asumându-și reforma agricolă și votarea noii constituții din 1923. Brătianu a fost adesea acuzat că ar fi avut o influență disproporționată asupra monarhului, impunând acestuia opțiunile sale politice. În criza dinastică determinată de renunțarea principelui moștenitor din decembrie 1925, Ionel Brătianu a fost preopinentul eliminării principelui moștenitor Carol de la succesiunea tronului.

Când regele Ferdinand I a murit în 1927, guvernul condus de Ionel Brătianu a rămas în fruntea țării, sub domnia regelui minor Mihai. În același an Ionel Brătianu a murit subit, ceea ce a fost începutul unei perioade de declin pentru Partidul Național Liberal.

Kandy Reisenauer

 

Articole asemănătoare

Așteptând Învierea Domnului

Postat de - 3 mai, 2024 0
FacebookTwitterStrăbatem cu toții Săptămâna patimilor Domnului Iisus Hristos. Este Săptămâna în care fiecare dintre noi trăiește în suflet suferințele Mântuitorului…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *