Cum să gătim cerealele pentru pentru a beneficia de proprietăţile lor, fără a ne îngrășa!

581 0

Deşi cerealele sunt alimente ce solicită energia organimsului, vestea bună este că le putem consuma, dacă alegem o metodă potrivită pentru a le pregăti.

Există patru metode principale pentru a găti cerealele, aceleaşi folosite pentru a pregăti şi orezul: fierbere, absorbţie, pilaf şi risotto.

Cea mai simplă metodă pentru a găti cerealele este fierberea – sunt fierte încet  până ce devin fragede.

Cerealele procesate necesită timpi de gătit mai scurţi, dar cu cât sunt mai procesate, cu atât pierd mai mulţi nutrienţi.

Încercaţi, să folosiţi cereale integrale ori de câte ori este posibil, căci sunt mai hrănitoare şi au un gust mai puternic şi mai interesant.

Cerealele integrale au o textură mai elastică decât cele procesate. Cele mai multe cereale comercializate sunt foarte curate, dar dacă sunt cumpărate în vrac este indicat să fie spălate rapid, într-o sită, sub jet de apă rece.

Metoda de gătit aleasă, timpii şi produsul finit au la bază o jumătate de cană cu cereale în stare crudă, nepreparate.

Se pune într-o oală cantitatea de apă indicată mai jos pentru fiecare produs în parte. Când începe să fiarbă, se adaugă cerealele şi un sfert de linguriţă sare neiodată sau de Himalaya.

Iată care sunt paşii:

Amarant

Ingrediente: o jumătate de cană amarant crud ( cantitate recomandată pentru două porţii), o cană şi jumătate de apă.

Se fierbe la foc mic, sub capac, timp de 25 minute.

Bulgur

Ingrediente: o jumătate de cană bulgur crud (cantitate recomandată pentru două porţii), o cană de apă.

Se fierbe la foc mic, sub capac, timp de 20 minute.

Fulgi de ovăz

Ingrediente: o jumătate de cană  fulgi (cantitate recomandată pentru două porţii), o cană de apă.

Se fierbe la foc mic, sub capac, timp de cinci minute.

Grâu spelta

Ingrediente: o jumătate de cană grâu crud ( cantitate recomandată pentru două porţii), două căni  de apă.

Se fierbe la foc mic, sub capac, timp de 45 de minute.

Hrişcă

Ingrediente: o jumătate de cană hrişcă în stare crudă ( cantitate recomandată pentru două porţii), o cană de apă.

Se fierbe la foc mic, sub capac, timp de 10 minute.

Mei

Ingrediente: o jumătate de cană hrişcă în stare crudă ( cantitate recomandată pentru două porţii), o cană şi jumătate  de apă.

Se fierbe la foc mic, sub capac, timp de 25 minute.

Orez

Basmati

Ingrediente: o jumătate de cană orez  în stare crudă ( cantitate recomandată pentru două porţii), o cană de apă.

Se fierbe la foc mic, sub capac, timp de 15 minute.

Brun bob scurt

Ingrediente: o jumătate de cană orez  în stare crudă ( cantitate recomandată pentru două porţii), o cană de apă.

Se fierbe la foc mic, sub capac, timp de 30 minute.

Brun bob lung

Ingrediente: o jumătate de cană orez  în stare crudă ( cantitate recomandată pentru două porţii), o cană de apă.

Se fierbe la foc mic, sub capac, timp de 30 minute.

Sălbatic

Ingrediente: o jumătate de cană orez  în stare crudă (cantitate recomandată pentru două porţii), două căni de apă.

Se fierbe la foc mic, sub capac, timp de 45 minute.

Quinoa

Ingrediente: o jumătate de cană quinoa  în stare crudă ( cantitate recomandată pentru două porţii), o cană de apă.

Se fierbe la foc mic, sub capac, timp de 15 minute.

Orz

Ingrediente: o jumătate de cană orz  în stare crudă ( cantitate recomandată pentru două porţii), o cană şi jumătate de apă.

Se fierbe la foc mic, sub capac, timp de 30 minute.

Metoda prin absorbţie (aburire) implică adăugarea cerealelor într-o cantitate de apă măsurată în prealabil. După ce apa dă în clocot, se opreşte focul, se adaugă cerealele, se acoperă şi se amestecă până ce sunt făcute. Avantajul acestei metode este faptul că nutrienţii rămân în oală şi nu se aruncă la strecurare.

Orice metodă alegeți, vă doresc să le consumaţi cu poftă, după  ce le pregătiţi cu dragoste pentru cei dragi!

 

Mihaela Iliescu

Gustări sănătoase ce conțin sub 200 de calorii, numai bune de inclus în meniul zilnic!

 

 

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *