În prezent, județul Vâlcea ocupă primul loc pe ţară la alunecările de teren

336 0

În prezent, județul Vâlcea ocupă primul loc pe ţară la alunecările de teren, cu peste 400 de zone afectate. Situațiile apărute în ultimii 20 de ani, la Ocnele Mari, Alunu, Golești, Tomșani, Roșiile sunt doar câteva exemple, care m-au determinat să întreb Ministerul Dezvoltării ce putem face pentru județul nostru, pentru a preîntâmpina alte evenimente nefericite de acest gen. În aceeași întrebare am dorit să aflu răspunsul privind unitățile administrativ teritoriale care au depus documentații necesare elaborării hărților cu alunecări active și planurilor de risc natural.

Din păcate, constat că la nivelul județului Vâlcea, Consiliul Județean nu și-a îndeplinit obligațiile legale privind elaborarea hărților de risc. Ultima Hotărâre de Consiliu Județean privind elaborarea unor astfel de hărți de risc pentru 7 localități (Alunu, Golești, Muereasca, Runcu, Fârtățești, Păușești și Băile Olănești) din județul Vâlcea, datează din anul 2011, adică de acum 10 ani.
Având în vedere faptul că numai Consiliile Județene au obligația să prevadă în bugetele proprii anuale fonduri necesare finanțării elaborării hărților de risc natural pentru cutremure și alunecări de teren, iar MDLPA asigură cofinanțarea în proporție de 50% de la bugetul de stat, pe baza programelor anuale aprobate prin ordinul ministrului, este momentul să acționăm!

După o primă discuție avută cu domnul prefect Sebastian Fârtat care și-a manifestat disponibilitatea în susținerea oricăror demersuri pentru a rezolva această situație, am concluzionat că este nevoie de realizarea unui plan județean care să ajute comunitatea noastră în predictibilitatea acestor fenomene, amplificate de condițiile meteo nefavorabile din ultimii ani.

În calitate de Președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Vâlcea, domnul prefect Sebastian Fârtat mi-a promis că în următoarea ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, va pune în discuție realizarea hărților de risc pentru cât mai multe localități din Județul Vâlcea.

#alunecările_de_teren
#hărți_de_risc
#ClaudiaMihaelaBanu

 

 

 

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *