Ziua Internațională a Păcii

520 0

Ziua Internațională a Păcii (sau Ziua Mondială a Păcii), sărbătorită în fiecare an la 21 septembrie, este dedicată consolidării idealurilor de pace, atât în interiorul tuturor națiunilor și popoarelor, cât și între acestea. Într-o perioadă în care războiul și violența monopolizează adesea ciclurile noastre de știri, Ziua Internațională a Păcii este un memento inspirat despre ceea ce putem crea împreună. Pace. Să-i dăm o șansă!

Informații despre Ziua Internațională a Păcii: 

În 1981, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a declarat a treia zi de marți a lunii septembrie drept Ziua Internațională a Păcii. Această zi a coincis cu ziua de deschidere a sesiunilor anuale ale Adunării Generale. Scopul fost și marchează în continuare – dorința de a consolida idealurile de pace în întreaga lume. La două decenii de la stabilirea acestei zile de observare, în 2001, adunarea a mutat data pentru a fi observată anual la 21 septembrie. Astfel, începând din 2002, 21 septembrie marchează nu numai un moment în care se discută despre cum să se promoveze și să se mențină pacea între toate popoarele, ci și o perioadă de 24 de ore de încetare a focului și de non-violență la nivel mondial pentru grupurile aflate în luptă activă.

Pacea este posibilă. De-a lungul istoriei, majoritatea societăților au trăit în pace în cea mai mare parte a timpului. Astăzi, avem mult mai puține șanse de a muri în război decât părinții sau bunicii noștri. De la înființarea Organizației Națiunilor Unite și crearea Cartei Națiunilor Unite, guvernele sunt obligate să nu folosească forța împotriva altora, cu excepția cazului în care acționează în legitimă apărare sau au fost autorizate de Consiliul de Securitate al ONU să procedeze. Viața este mai bună într-o lume în care există pace și, astăzi, ne uităm la cei care au promovat pacea pentru a învăța ce putem face fiecare dintre noi, în mod individual, pentru a face din lume un loc mai pașnic.

Idei pentru a observa cu elevii Ziua Internațională a Păcii:

  1. Respectați împreună Minutul de tăcere. În 1984, organizația neguvernamentală (ONG) Pathways to Peace a inaugurat Minutul de tăcere. La prânz, în fiecare fus orar, această observare a tăcerii creează un Val de pace în întreaga lume. Indivizii, organizațiile, comunitățile și națiunile sunt invitate să participe la acest act comun și practic de construire a păcii.
  2. Găzduiți o sărbătoare a păcii în sala de clasă.Adunați elevii să împărtășească un fel de mâncare unic din diferite țări, culturi sau chiar diferite zone din România pe care le-au vizitat sau despre care au auzit. A frânge pâinea împreună este una dintre cele mai vechi, dar și cele mai eficiente modalități de a aduce pacea în viața elevilor tăi. Discuțiile despre asemănările și diferențele interculturale îi pregătește pe elevi pentru un viitor multicultural și multidisciplinar.
  3. Promovarea păcii prin educație. Pacea trebuie să înceapă de la școală. Explică-le elevilor concepte-cheie care promovează pacea, cum ar fi rezolvarea conflictelor, dialogul pașnic, construirea consensului și alegerea non-violenței.

„Pacea reprezintă esenţa întregii noastre activităţi la Naţiunile Unite. Înţelegem că pacea este mai mult decât o lume fără război. Înseamnă societăţi stabile şi reziliente, în care fiecare poate beneficia de libertăţi fundamentale şi poate prospera mai degrabă decât să se lupte pentru satisfacerea nevoilor de bază”, potrivit secretarului general al ONU Antonio Guterres, conform www.un.org.

 

(Sursa: AGERPRES)

Corina Enache

 

Articole asemănătoare

Sondaj World Vision România

Postat de - 9 septembrie, 2024 0
FacebookTwitter Diferențele dintre perspectivele cadrelor didactice și ale elevilor din mediul rural în ceea ce privește motivația și pregătirea pentru noul…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *