În ședința de miercuri a Guvernului s-a discutat despre trecerea unui imobil aflat în proprietatea publică a statului şi administrarea Secretariatului de Stat pentru Culte, care potrivit Hotărârii Guvernului nr. 329/2018 și care se află în folosinţa gratuită a Arhiepiscopiei Craiovei, în proprietatea acesteia din urmă. Imobilul este situat în Călimănești, județul Vâlcea, Calea lui şi este compus din clădire în suprafaţă construită de 264 mp, având parter și 2 etaje, cu suprafaţa desfăşurată de 792 mp și terenul aferent în suprafață de 600 mp.
Arhiepiscopia Craiovei solicită transmiterea în proprietate a imobilului în vederea amenajării acestuia într-un Centru balnear de recuperare cu componentă de cazare destinat persoanelor vârstnice, aflate în dificultăţi materiale, cât şi persoanelor singure.
Și la Govora, Consiliul Local a aprobat recent trecerea imobilului fostei grădinițe în proprietatea Institutului Național de Balneologie, care va realiza acolo un modern centru medical ce va trata diferite afecțiuni, printre care și sechelele post-covid.
Pentru ca centrul din Călimănești să devină o realitate, sunt necesare ample lucrări de restaurare a structurii de rezistenţă, în vederea unei integrale renovări, starea de avansată degradare fiind în proporţie de 70%, cauzată fiind de igrasie şi o considerabilă erodare pluvială, precum şi de intenţia de reamenajare a clădirii ca un Centru balnear de recuperare cu componentă de cazare destinat persoanelor vârstnice, aflate în dificultăţi materiale, cât şi persoanelor singure, parte a unui proiect integrat complex ce urmează a fi derulat în Călimăneşti, judeţul Vâlcea.
Imobilul nu face obiectul proprietăţii exclusive a statului, nu mai deserveşte uzul şi interesul public naţional, ci pe cel al unităţii de cult deţinătoare a dreptului de folosinţă gratuită.
Pornind de la aceste premise, impactul economico – social al proiectului va fi unul semnificativ în ceea ce privește îmbunătățirea calității vieții vârstnicilor nevoiași, prin educarea și pregătirea acestora de a duce o viață responsabilă socială, prin accesul lor la un complex de servicii suport. Astfel, prin derularea acestui proiect se vor crea: peste 20 locuri de muncă, o bază de tratament și recuperare specializată oferită gratuit celor lipsiți de ajutoare materiale, posibilitatea organizării de cursuri de vară pentru voluntari și personal deservent, posibilitatea organizării unor programe pentru întâlniri sociale de sensibilizare a voluntariatului și a susținerii unor acțiuni filantropice.
C.R.