Incidență peste 6 la mie: mască obligatorie, școli deschise, acces doar pentru persoanele vaccinate și cele care au avut COVID în ultimele șase luni

141 0

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat o hotărâre care prevede ca  masca să devină obligatorie și în spații deschise, accesul la activități se face doar la 50% capacitate și doar pentru cei care sunt vaccinați sau au avut COVID, magazinele se închid la ora 22.00 în loc de 18.00, acolo unde se impune carantina de noapte.

Programul activităților economice este permis până la ora 24:00, iar în weekend, până la ora 22:00, când incidența este între 6 și 7,5 la mie. Când incidența trece de 7,5 la mie, magazinele, restaurantele și alte activități se închid la ora 22.00.

Localitățile cu peste incidență de peste 6 la mie intră în carantină în weekend, când circulația între orele 20:00 și 05:00 se face doar cu declarație pe propria răspundere. Sunt exceptate de la această măsură  persoanele care au schema completă de vaccinare și cele care au trecut prin boală. În localitățile cu rata de infectare peste 7,5 la mie, măsura este valabilă pentru toate zilele săptămânii.

Accesul la restaurante, spectacole, săli de fitness, piscine, locuri de joacă se face la 50% din capacitate și pot intra doar cei care fac dovada vaccinării sau a trecerii prin boală în ultimele 6 luni.

Copiii cu vârsta sub 12 ani sunt exceptați de la această regulă.

Evenimentele private – nunți, botezuri, mese festive – pot fi organizate în intervalul orar 5,00-24,00, cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dar nu mai mult de 200 de persoane. Toți participanții trebuie să fie ori vaccinați cu schemă completă, ori trecuți prin boală.

Testele COVID nu mai asigură accesul clienților sau al participanților, specialiștii considerând că, în lipsa schemei complete de vaccinare sau a dovezii de trecere prin boală, aceștia se pot îmbolnăvi grav și, în consecință, pot ajunge la ATI.

Școlile rămân deschise și dacă incidența trece de 6 la mie. Vor fi închise clase sau școli, individual, în funcție de apariția cazurilor de COVID.  Elevii și cadrele didactice vor fi testați cu teste de salivă non invazive. În acest sens, decizia va fi de la Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei, dacă se vor testa de două ori pe săptămână sau doar o dată.

Textul hotarârii poate fi citi AICI

C.R.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *