Ceaiul care ne ajută în lupta cu virusurile, afecţiunile de sezon şi paraziţii intestinali

188 0

Anasonul (Pimpinella anisum) este o plantă medicinală originară din Orientul Mijlociu, dar o putem întâlni şi în zona mediteraneană.

Semințele de anason stelat au o aromă deosebită, conțin uleiuri volatile, protide, lipide, colină, amidon, zaharuri și substanțe minerale.

În scopuri medicinale se utilizează cu mult succes fructele de anason uscate pentru că au un puternic efect carminativ, galactogog dar și expectorant.

Fructele sunt în formă de stea și conțin semințe, din care se poate prepara un ceai cu proprietăți medicinale de excepţie.

Cu un gust aromat plăcut, ceaiul de anason poate fi administrat atât sugarilor, cât  și copiilor mici, pentru eliminarea colicilor intestinale şi a paraziţilor.

Femeile care alăptează pot folosi anasonul stelat pentru a mari cantitatea de lapte produs de organismul lor.

Anasonul stelat nu este  recomandat femeilor însărcinate.

Se folosește, de asemenea, în bucătărie pentru aromatizarea mâncărurilor.

Iată ce proprietăţi terapeutice are ceaiul de anason:

Efect diuretic puternic

Este recomandat în afecţiunile renale.

Efect antiseptic

Este de mare ajutor în cazul unor afecţiuni respiratorii, ajută la expectorare şi la  ameliorarea simptomele specifice astmului, bronșitelor și sinuzitelor.

Ceaiul de anason stelat nu se foloseşte în dietele pentru slăbit, această plantă stimulează poftă de mâncare, deci este exclus să ajute, așa cum pretind unele „produse minune” prezentate pe internet.

Riduri

Este potrivit pentru netezirea ridurilor faciale, întrucât cel mai important compus care se găseste în anasonul stelat, anetolul, are puternice efecte estrogene.

Pentru prepararea ceaiului se folosesc 4-5 semințe de anason stelat, 3-4 căni de apă distilată – purificată și un ceainic din sticlă sau din ceramică. Este bine să evităm ustensilele din metal.

Se fierbe apa, se lasă puţin la răcit şi se adaugă seminţele. Se lasă la infuzat 15-20 minute. Ceainicul trebuie să fie acoperit astfel încât uleiurile volatile să nu se evapore.

După ce s-a răcit, ceaiul se strecoară şi se pune lichidul într-un borcan de sticlă, închis ermetic.

Poate folosit atât cald,cât și rece. Ştergeţi faţa în fiecare dimineață cu infuzia astfel obtinută, acordând o atenție deosebită liniilor fine şi ridurilor. Primele rezultate se văd după aproximativ două săptămani.

Helicobacter Pylori şi flatulenţă

Un ceai de anason stelat ajută mult și în cazul flatulenței (acumulare excesiva de gaze în stomac).

Cercetările au demonstrat capacitatea seminţelor de anason de a inhiba infecțiile bacteriene ce pot cauza simptome de balonare și apariţia gazelor.  

De asemenea, rezultatele unor studii de laborator publicate în 2005, în revista „Phytotherapy Research”, arată că extractele botanice din seminţe de anason inhibă creşterea Helicobacter Pylori. Concentraţia minimă necesară inhibării dezvoltării unui agent patogen s-a înregistrat la 100 micrograme per mililitru ceai.

Împotriva virusurilor

Anasonul este foarte eficient împotriva mai multor tipuri de virusuri, inclusiv împotriva puternicului virus herpetic.

De asemenea, previne recurenţa afecţiunilor virale. Acidul shikimic, prezent în anasonul stelat tratează virusul gripal după contractarea acestuia.

Disfuncţii pancreatice, stimularea circulaţiei sanguine

Anasonul stelat are efect stimulator asupra pancreasului și a circulației sanguine.

Pentru disfuncții pancreatice, se prepară fie un ceai din frunze de anason, fie se pot fierbe două lingurițe de semințe de anason stelat în 250 de ml de lapte vegetal,  timp de cinci minute.

De evitat

Așa cum am precizat anterior, ceaiul de anason nu ajută în curele de slăbire, deoarece stimulează pofta de mâncare şi nici nu este indicat femeilor însărcinate.

În cantitate mare, poate fi toxic pentru organism, având o acțiune asemănătoare unui narcotic, cauzează insomnie, stări euforice, are un efect dăunător asupra sistemului digestiv prin iritarea mucoaselor.

Persoanele  care suferă de gastrită sau ulcer gastric și duodenal trebuie să evite consumul ceaiului de anason stelat.

Anasonul se păstrează în locuri ferite de umiditate, iar dacă îl ţineţi în bucătărie este bine să folosiți un recipient cu capac sau pungi de hârtie bine sigilate.

Astfel, seminţele își păstrează proprietățile terapeutice și aroma caracteristică, iar ceaiul va avea efect medicinal maxim.

Mihaela Iliescu

 

Citrice şi mirodenii! Băuturi delicioase pentru tot anul!

 

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *