Discuții privind formarea unui guvern, azi, la sediul PNL

305 0

Premierul desemnat Dacian Cioloş se întâlnește azi cu liderii PNL, UDMR şi ai  minorităţilor naţionale pentru o primă discuţie în vederea formării unei majorităţi parlamentare. 

Întâlnirea se desfășoară la sediul PNL, însă, Cîțu nu a fost mandatat din partea partidului, pentru discuții. 

Dacian Cioloș mizează pe refacerea coaliției, implicit, a majorității. „Nu este în intenţia noastră de a negocia o majoritate cu PSD şi AUR, am spus lucrul acesta foarte clar. Nu avem compatibilităţi politice. Noi ne asumăm aici nişte măsuri de guvernare care cred că nu sunt compatibile cu felul în care PSD şi AUR văd lucrurile. Am spus lucrul acesta de la început. Intenţia noastră este să discutăm cu partenerii din coaliţie şi să refacem această majoritate. Ne-am asumat această responsabilitate şi vom avea o primă discuţie să vedem cum se poziţionează, dincolo de declaraţii publice”, a afirmat marţi preşedintele USR, Dacian Cioloş, care, potrivit Constituţiei, are 10 zile pentru a se prezenta în faţa Parlamentului ca să ceară votul de încredere asupra programului şi întregii liste a Guvernului.

Acesta își dorește un guvern rapid, care să gestioneze situaţia de criză şi pentru aceasta va discuta cu partenerii din coaliţie – PNL, UDMR, minorităţi. Rămâne de văzut dacă partenerii de dialog sunt deschiși la propuneri, ce viziune au și dacă sunt direcții comune. 

Dacă nuse  va reuși refacerea coaliției cu PNL și UDMR, atunci există două variante – fie să se meargă înainte la testul votului cu un guvern monocolor minoritar, fie ca Cioloș să depună mandatul primit de la președintele Klaus Iohannis.

Cei de la UDMR condiționează reintrarea la guvernare de prezența liberalilor. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus că refacerea coaliţiei de guvernare „este posibilă numai dacă toţi care au fost prezenţi la negocierile din decembrie anul trecut vor face parte din aceasta, adică PNL, UDMR şi grupul minorităţilor naţionale”.

Potrivit liderului UDMR, ”viitorul premier trebuie să gestioneze în mod prioritar patru domenii – trebuie să învingă valul 4 al pandemiei, trebuie să rezolve problema preţurilor galopante la energie, trebuie să pregătească bugetul pe anul 2022 şi proiectele asumate din PNRR”.

 

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *