Ziua Internațională a Bărbatului

833 0

“De ziua bărbatului

 

El, bărbatul,

l-a făcut din lut Dumnezeu,

Întâiul, I-a dat ochi să ne privească,

Mâini să plămădească frumosul,

I-a dat palme tari ca osul,

Sămânță să rodească,

I-a adus prinosul

În tălpi,

În rărunchi,

În plămâni,

În genunchi,

În gând.

Dumnezeu s-a minunat decât de puternic ,

de înalt, l-a creat.

Îi lipsea însă ceva!

Dumnezeu a cugetat,

s-a rugat,

a stat puțin

s-a odihnit,

iar și-a privit desăvârșirea,

I-a dat apoi bărbatului iubirea!

I-a retezat coasta

Și în locul rămas gol a pus inima ! “

 

Elena Lazăr

Pe 19 noiembrie este celebrată Ziua Internațională a Bărbatului. În România, Legea nr. 22/2016 pentru declararea zilei de 8 martie – Ziua femeii şi 19 noiembrie – Ziua bărbatului a fost promulgată  în  2016.

Marcarea acestei zile are drept scop sprijinirea fiecărei persoane în parte, a familiilor, a comunităţilor religioase, a organizaţiilor guvernamentale sau non-guvernamentale pentru influenţarea pozitivă a vieţilor bărbaţilor şi băieţilor din societate, promovând necesitatea de a-i valoriza pe aceştia, sănătatea şi bunăstarea lor, potrivit www.internationalmensday.com.

Această zi promovează modelele masculine pozitive, bărbaţii care, prin puterea exemplului, influenţează în bine atât dezvoltarea întregii societăţi, cât mai ales pe cea a băieţilor cărora le sunt mentori, arătându-le acestora care sunt adevăratele valori, caracterul şi responsabilităţile unui bărbat.

Au existat iniţiative de marcare, la nivel internaţional, a unei astfel de zile încă din anii ’60, în luna februarie, pentru a fi aproape de 8 martie, zi dedicată femeilor. State precum Canada, Franţa, SUA, Columbia, Rusia, Canada, China, au încercat instituirea unei astfel de zile la nivel naţional. Cotidianul New York Times relata, la 24 februarie 1969, despre încercări de instituire din partea unor grupuri de bărbaţi a zilei internaţionale a bărbatului la 23 februarie, drept un echivalent al zilei internaţionale a femeii, marcată pentru prima dată în 1909, potrivit internationalmensday.com.

În 1994, organizaţii din Statele Unite, Europa şi Australia au marcat această zi în februarie, la iniţiativa profesorului Thomas Oaster, de la Universitatea din Missouri, anul următor însă evenimentul nu s-a mai bucurat de acceaşi organizare.

Cu toate că multe state au renunţat la marcarea acestei zile, Asociaţia Malteză pentru Drepturile Bărbaţilor a continuat să o celebreze. În 1999, Trinidad şi Tobago au marcat această zi la data de 19 noiembrie, bucurându-se de succes în ţările din zona Caraibilor. În anul 2009, Comitetul Asociaţiei Malteze pentru Drepturile Bărbaţilor a votat schimbarea datei, urmând ca ziua dedicată bărbaţilor să fie sărbătorită la 19 noiembrie, aliniindu-se, astfel, cu celelalte ţări care începuseră să o celebreze la această dată.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, la 3 februarie 2016, un proiect de lege pentru declararea zilei de 8 martie – Ziua femeii şi 19 noiembrie – Ziua bărbatului, România aliniindu-se şi ea acestei sărbători internaţionale.

”Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare declararea zilei de 8 martie – Ziua femeii şi 19 noiembrie – Ziua bărbatului, având drept scop eliminarea discriminării dintre femei şi bărbaţi şi creşterea gradului de conştientizare privind concilierea vieţii de familie cu viaţa profesională”, menţionează raportul Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi din Camera Deputaţilor, potrivit cdep.ro. ”Sărbătorirea zilei femeii şi a zilei bărbatului este un prilej pentru a îmbunătăţi relaţiile dintre sexe, de a evidenţia realizările şi contribuţiile lor la comunitate, familie, căsătorie şi prezentarea unor modele de urmat”, potrivit sursei citate.

La Mulți Ani, dragi bărbați, La Mulți Ani, astăzi, de Ziua Internațională a Bărbatului! La Mulți Ani, vouă dragi tați, frați, prieteni, iubiți, soți… La Mulți Ani, vouă celor care ne faceți viața mai frumoasă și ne faceți inima să bată un pic mai tare, un pic mai frumos! La Mulți Ani, vouă celor care ne aduceți atâta bucurie în suflete, vouă, celor care ne ajutați să nu renunțăm la vise, la speranță, la noi, la voi, la dragostea voastră, la tot ceea ce este mai frumos în viață! La Mulți Ani, vouă celor care ne ștergeți lacrimile și ne readuceți zâmbetul pe față, în viață și în suflet! La Mulți Ani, vouă celor care ne vegheați somnul și ne sărutați visele!

Fie ca viețile voastre să fie presărate cu lumină, cu bucurie, cu iubire, cu pasiune, cu suflete frumoase, cu magie și praf de stele, acum și întotdeauna! (Sursa: Agerpres)

 

Corina Enache

 

 

 

Articole asemănătoare

Octavian Paler

Postat de - 5 mai, 2021 0
FacebookTwitterDespre Octavian Paler Octavian Paler (1926-2007) scriitor și publicist român. „Mă tem că sunt un om al monologului. Mă tem…

STINGE LUMINA, OPREȘTE MAȘINA…

Postat de - 19 august, 2022 0
FacebookTwitterSindicatul Drumarilor ”Elie Radu”, reprezentativ în cadrul CNAIR, atrage atenția factorilor decidenți asupra cheltuirii responsabile a banului public. Prezentăm măsuri…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *