10 lucruri pe care trebuie să le știți despre Martorii lui Iehova din România

53906 4

Un interviu cu domnul Gabriel Goran, purtător de cuvânt Vâlcea al Martorilor lui Iehova

 

1. Cine sunt Martorii lui Iehova?
Martorii lui Iehova sunt o religie creștină internațională. Ei le vorbesc semenilor despre Dumnezeu, al cărui nume este Iehova, și despre Fiul lui Dumnezeu, Isus Cristos, asemenea creștinilor din secolul I. Martorii lui Iehova cred că respectarea principiilor biblice îi ajută să-și țină familiile unite, să aibă un scop real în viață și să fie cetățeni cinstiți și conștiincioși. Martorii lui Iehova provin din toate categoriile sociale. Ei locuiesc, lucrează și învață alături de oameni de diferite religii și etnii și sunt în bune relații cu toți. Martorii lui Iehova urmează exemplul lui Isus Cristos evitând prejudecățile și controversele care divizează în prezent omenirea.

2. De când există în România?
Primii creștini aparținând cultului Organizația Religioasă „Martorii lui Iehova” sunt atestați în România din anul 1911. În 1920, cultul era bine-cunoscut în România, la Cluj-Napoca fiind înființat deja un sediu central de unde se organiza activitatea Martorilor lui Iehova. Între 1949 și 1989, Martorii lui Iehova au fost persecutați crunt de regimul totalitar care exista atunci. Persecuțiile au îmbrăcat forma urmăririlor, arestărilor, condamnărilor la închisoare pe diferite perioade, inclusiv pe viață, trimiterii la muncă silnică la canal sau în lagăre de muncă din Delta Dunării. În timpul acelui regim, Martorii lui Iehova au fost întemnițați în toate închisorile comuniste din România. După căderea comunismului în anul 1989, recunoașterea legală a cultului Organizația Religioasă „Martorii lui Iehova” s-a statuat la data de 9 aprilie 1990, prin Sentința civilă nr. 1.148/1990, pronunțată de Judecătoria Sectorului 1 București, în Dosarul nr. 1.174/1990, prin care s-a acordat personalitate juridică. La 22 mai 2003, Ministerul Culturii și Cultelor din România a confirmat că Organizația Religioasă „Martorii lui Iehova” este un cult religios care și-a redobândit personalitatea juridică la data de 9 aprilie 1990. Astfel, s-a reafirmat dreptul Martorilor lui Iehova de a beneficia de toate drepturile garantate cultelor recunoscute de Statul român, cum ar fi dreptul de a predica și de a construi lăcașuri de cult. La 18 iunie 2008 a fost publicată în Monitorul Oficial al României Hotărârea privind recunoașterea Statutului pentru organizarea și funcționarea Organizației Religioase „Martorii lui Iehova”, nr. 658. În 2021, în România numărul Martorilor lui Iehova și al simpatizanților se ridica la peste 100 000 de persoane.

3. De ce se numesc așa?
Numele „Martorii lui Iehova” este un nume biblic. El se bazează pe textul biblic din cartea profetului Isaia, capitolul 43, versetul 10. Iehova este numele personal al lui Dumnezeu, așa cum este consemnat în Biblie. (Exodul 6:3). Un martor este o persoană care vorbește despre convingerile sale sau despre adevărurile în care crede. Prin urmare, numele „Martorii lui Iehova“ îi identifică drept grup de creștini care proclamă adevărul despre Iehova, Creatorul tuturor lucrurilor.

4. Sunt Martorii lui Iehova o sectă?
Nu, Martorii lui Iehova nu sunt o sectă. Dimpotrivă, sunt creștini care urmează învățăturile lui Isus Cristos. Termenul „sectă” are diferite înțelesuri. Pentru unii, secta este o religie nouă, neconvențională. Martorii lui Iehova nu au inventat o religie. Dimpotrivă, religia lor urmează modelul creștinilor din secolul I, ale căror învățături și exemplu sunt consemnate în Biblie. Ei cred că Sfintele Scripturi trebuie să fie autoritatea care stabilește ce este convențional în materie de închinare. Pentru alții, secta este o grupare religioasă periculoasă care are un conducător uman. Martorii lui Iehova nu au un conducător uman. Noi respectăm norma stabilită de Isus pentru continuatorii lui: „Unul singur este Conducătorul vostru, Cristosul”. (Matei 23:10). Departe de a fi o sectă periculoasă, Martorii lui Iehova practică o religie care le aduce foloase atât lor, cât și comunității în care trăiesc. De pildă, prin lucrarea lor de instruire biblică, ei ajută mulți oameni să renunțe la vicii dăunătoare, precum consumul excesiv de alcool, folosirea tutunului și consumul de droguri. În plus, ei organizează cursuri de alfabetizare în întreaga lume, ajutând mii de persoane să învețe să scrie și să citească. De asemenea, participă din plin la operațiuni de ajutorare în caz de dezastru. Ei depun eforturi pentru a avea o influență pozitivă asupra altora.

5. Ce se poate spune despre Biblia pe care o folosesc?
Martorii lui Iehova folosesc, pentru a studia Biblia, diverse traduceri ale acesteia, precum Biblia Cornilescu, Biblia Nitzulescu, Biblia de la București (1688), Biblia de la Blaj (1795). În limbile în care este disponibilă, Martorii lui Iehova folosesc și versiunea Biblia – Traducerea lumii noi deoarece este o ediție modernă, exactă și clară. Aceasta restabilește numele divin în cele câteva mii de locuri în care apărea în textul original, în vreme ce membrii comitetului care au realizat traducerea rămân anonimi. Pe lângă folosirea numelui lui Dumnezeu și redarea cu exactitate și claritate a textului original, Traducerea lumii noi mai are o caracteristică remarcabilă: este distribuită gratuit. Drept urmare, milioane de oameni pot citi Biblia în limba maternă, chiar și cei care altminteri nu și-ar permite să-și cumpere o Biblie.

6. În ce cred Martorii lui Iehova?
Martorii lui Iehova cred în Dumnezeu. Numele singurului Dumnezeu adevărat este Iehova, Creatorul tuturor lucrurilor. Având această poziție, el este demn de închinarea și devoțiunea oamenilor. Calitățile sale fundamentale sunt iubirea, dreptatea, înțelepciunea și puterea. (Psalmul 83:18).

Martorii lui Iehova cred în Isus Cristos. Isus este Fiul lui Dumnezeu. El a venit pe pământ și și-a dat viața umană perfectă ca jertfă de răscumpărare în folosul tuturor oamenilor. Datorită morții și învierii lui, cei care cred în el au posibilitatea de a fi salvați și de a trăi etern. În prezent, Isus Cristos guvernează ca Rege al Împărăției lui Dumnezeu, care va face în curând pace pe pământ. Isus nu a pretins niciodată că ar fi egal cu Dumnezeu. (Ioan 3:16).
Martorii lui Iehova cred în Biblie. Biblia este Cuvântul inspirat și infailibil al lui Dumnezeu, pe care Martorii lui Iehova își bazează toate convingerile. Cuvântul lui Dumnezeu dă sfaturi inegalabile în ce privește căsătoria, viața de familie, relațiile interumane, fericirea și multe alte subiecte. (Matei 7:12). Martorii lui Iehova cred că Biblia este unica sursă de îndrumare demnă de încredere. (Ioan 17:17).

Martorii lui Iehova cred în înviere. În Biblie, cuvântul „înviere” înseamnă „ridicare din nou”. O persoană care este înviată este ridicată din morți și readusă la viață, redevenind persoana care fusese odinioară. (1 Corinteni 15:12, 13).

Martorii lui Iehova cred într-o lume mai bună. Martorii lui Iehova cred că Împărăția lui Dumnezeu va guverna peste întregul pământ, pe care îl va transforma în paradis. (Daniel 2:44).

7. Acceptă Martorii lui Iehova ajutor medical?
Martorii lui Iehova au înaltă considerație față de viață și față de caracterul ei sacru. Prin urmare, ei nu-și pun în pericol propria viață sau pe cea a familiilor lor. De aceea, Martorii lui Iehova doresc și caută cea mai bună îngrijire medicală atât pentru ei, cât și pentru familia lor. Când au probleme de sănătate, Martorii lui Iehova apelează la medici și la spitale pentru a primi îngrijirea medicală necesară. Ei folosesc medicamente și tratamente medicale cu scopul de a se însănătoși și de evita îmbolnăvirile. Întrucât fiecare Martor al lui Iehova își prețuiește viața, fiecare decide pentru sine ce tratament medical, ce medicamente și ce îngrijire medicală să aleagă. La nivel mondial, dar și în România, există medici care sunt Martori ai lui Iehova. Ei sunt specializați în diverse ramuri ale chirurgiei și medicinii și, în calitate de profesioniști și chiar de pionieri în domeniile lor de activitate, ei recunosc valoarea normelor biblice pe care Martorii lui Iehova le respectă. Revistele Martorilor lui Iehova prezintă cu regularitate articole bine documentate pe diverse teme medicale.

Ca orice alți pacienți, Martorii lui Iehova refuză unele tratamente medicale, dar le acceptă pe altele. Afirmația că cineva moare sau își pune în pericol viața deoarece refuză un anumit tratament medical, precum transfuzia de sânge, este evazivă și eronată. Aceasta este o abordare simplistă și fără temei a unei situații tragice. Tocmai din acest motiv Martorii lui Iehova caută tratamente medicale de calitate, ei fiind bucuroși că medici competenți aplică cu succes diverse metode de tratament în cazul lor. Potrivit studiilor efectuate de mulți doctori în medicină, se întâmplă foarte rar, sau poate niciodată, ca un pacient să moară pentru că nu i s-a administrat transfuzie de sânge. Oamenii mor din cauza bolii, a unui traumatism sau a complicațiilor postoperatorii. Iată de ce, datoria etică și legală a medicului este aceea de a nu face rău și de a căuta cea mai bună soluție pentru pacient, indiferent de situația în care se găsește acesta. În România, multe situații critice au fost soluționate cu succes deoarece medicii înțeleg poziția Martorilor lui Iehova și le oferă îngrijirea medicală de cea mai înaltă calitate pe care o solicită.

8. Ce cred Martorii lui Iehova despre pandemia de COVID-19?
Biblia nu prezice anumite boli sau pandemii, cum ar fi COVID-19, SIDA, tuberculoza, malaria sau gripa spaniolă. Totuși, ea prezice „epidemii” și „boli ucigătoare”. (Luca 21:11; Apocalipsa 6:8). Ele fac parte din semnul ‘zilelor din urmă’, perioadă numită și ‘încheierea sistemului’.

Este pandemia din prezent o pedeapsă de la Dumnezeu? Nu. Unii susțin că Dumnezeu se folosește de pandemii și de boli pentru a-i pedepsi pe oameni. Biblia nu susține acest punct de vedere. Biblia prezice că, în viitorul apropiat, nimeni nu va mai fi bolnav. Sub domnia Împărăției lui Dumnezeu, toate bolile vor fi eliminate. (Isaia 35:5, 6). Dumnezeu va pune capăt suferinței, durerii și morții. (Apocalipsa 21:4). De asemenea, îi va readuce la viață pe cei care au murit, astfel încât și aceștia să se bucure de sănătate aici pe pământ în condiții perfecte.

9. Sunt Martorii lui Iehova împotriva vaccinării?
Martorii lui Iehova nu sunt împotriva vaccinării. Decizia de a se vaccina este o decizie personală. Mulți Martori ai lui Iehova aleg să se vaccineze. Ei își doresc cea mai bună îngrijire medicală și sunt recunoscători pentru progresele înregistrate în medicină care reduc riscul îmbolnăvirii grave. Martorii lui Iehova apreciază dăruirea de care dau dovadă cadrele medicale, mai ales în situații de criză și colaborează cu autoritățile din domeniul sanitar. De exemplu, de când a izbucnit pandemia de COVID-19, Martorii au postat pe internet numeroase articole în sute de limbi, prin care i-au îndemnat pe oameni să respecte normele de siguranță impuse de autoritățile locale. Aceste articole au scos în evidență importanța distanțării fizice și respectarea reglementărilor referitoare la adunările publice, carantină, spălatul mâinilor, purtarea măștii și alte măsuri practice cerute sau recomandate de autorități. (Romani 13:1, 2).

10. De unde au Martorii lui Iehova bani?
Lucrarea mondială desfășurată de Martorii lui Iehova este susținută prin donațiile făcute în principal de Martori. Și alte persoane aleg să facă donații. În lăcașurile lor de cult există cutii de donații, iar pe site-ul lor oficial sunt menționate diverse alte modalități de a dona. Martorilor lui Iehova nu li se pretinde zeciuială sau o anumită sumă de bani ori un anumit procent din venit. (2 Corinteni 9:7). La întrunirile lor religioase nu se percepe taxă de intrare și nici nu se face colectă. În plus, nu se percep taxe pentru serviciile religioase ținute cu ocazia botezurilor, a înmormântărilor, a nunților etc.

Nu se strâng fonduri prin vânzarea de prăjituri, prin organizarea de târguri caritabile, jocuri bingo, festivaluri, dineuri caritabile, loterii sau alte evenimente asemănătoare, și nici nu se solicită donații. Site-urile și publicațiile lor nu conțin reclame din care să obțină profit.
Mai multe informații despre Martorii lui Iehova se pot citi pe site-ul lor oficial jw.org.

 

Un interviu realizat de Sivliu Popescu

Articole asemănătoare

4 comentarii

  1. Iuliana Cleopatra Pol |

    Am citit și recitit articolul,este pe înțelesul tuturor celor care vor să înțeleagă. Eu vreau să devin o slujitoare a lui Iehova și știu că trebuie să adopt o nouă personalitate conform cu voința lui Iehova. Îmi doresc o lume nouă plină de iubire și înțelegere, de pace armonie și sănătate.

    Reply

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *