Turiști rătăciți noaptea în Buila și aduși cu bine jos de salvamontiștii din Olănești

913 0

O extenuantă acțiune de salvare a mai multor turiști plecați la drum fără echipamentul perfect adaptat la condiții de iarnă și noapte, a avut loc sâmbăta trecută, în masivul Buila Vanturarița. Salvamontiștii din cadrul Serviciului Salvamont Olănești au  intervenit pentru recuperarea unui grup din zona de creastă rămas blocat intr-o zona greu accesibilă și fără lanterne.

“Rămaşi în noapte în creasta Builei, după o zi plină de efort, rătăciți de la poteca marcată, utilizând o aplicație a telefonului care te poate ghida la volan în oraş, însă la munte fiind de neurmat și de neutilizat, calea cea mai rapidă a gadgetului indicându-le traseu peste abisuri, fără lumini, lantern sau frontale, cu încălțăminte, la unii total necorespunzătoare, la limita panicii si a epuizării, dar totuşi gestionând cu spirit pozitiv situația, toate cele de mai sus, pot fi atributele unui dezastru”. Astfel relatează Denisa Pirnea, salvamontistă, o adevărată iubitoare a mediului și a naturii, o femeie deosebită, implicată adeseori în astfel de acțiuni de salvare, alături de soțul său, Dan Pirnea.

Decizia grupului în cauză, de a lansa apelul la 112 a fost fix la timp, înainte de a face alți paşi greşiți spre zone şi mai expuse sau cu grad de dificultate mai ridicat. Din fericire, aventurierii au ascultat sfaturile primite prin dispecerat și nu au mai înaintat niciun pas, așteptând apariția salvatorilor.

Vara aceasta, un teribil accident montan, al cărui protagonist a fost un tânăr vâlcean, a avut loc în Munții Făgăraș, deasupra Lacului Călțun, din păcate, tânărul și-a pierdut viața pentru că a încercat imposibilul și nu a așteptat până să poată anunța cumva salvatorii montani, lucru reușit de colegul său de drum.

Actiunea membrilor echipei de voluntari Salvamont Olăneşti a beneficiat de încă un sprijin binevenit, în persoana jandarmului bine echipat, aflat  aproape la intrarea în traseul punct galben si a fost una rapidă, mai exact, sub 3 ore de la apelul primit în oraş pănă la identificarea si extragerea din zona râtăcită din stânga Curmăturii Oale. Astfel, turiştii au fost găsiți, evaluați din punct  de vedere al stării de sănâtate, hrăniți cu alimente care sa le ofere un boost de energie, au primit suport psihologic, li s-a explicat ce au greșit ș ice nu mai trebuie să facă. Tinerii au fost asistați la coborâreși, desigur,  încurajați să iubească muntele si să-l descopere în mod correct. Tototdată, au fost felicitați că au ramas pe loc pentru a nu îngreuna şi mai mult intervenția salvatorilor.

”Ziua s-a incheiat cu învâțăminte reale şi cu o oboseală cruntă pentru cei 4, experiența asta sigur le-a aratat ceea ce nu bănuiau despre munte si fragilitatea umană – sigur vor avea ce poveti recunoscând ca au fost nişte norocosi; si cu multe, multe mulțumiri adresate echipei de intervenție. În noapte, pe ditamai versantul, este fantastic să auzi în cor strigăte sincer entuziaste – „Suntem aici! Suntem aici! Să vă dea D-zeu sănătate! Suntem salvați…” şi sã îi gaseşti teferi, laolaltâ, fericiți ca au scăpat nevâtâmați! ”, relatează în continuare Denisa Pirnea.

Kandy Reisenauer

Articole asemănătoare

Constantin Chiriţă

Postat de - 12 martie, 2021 0
FacebookTwitterConstantin Chiriţă (n. 12 martie 1925, în familia unor învăţători din comuna Ibăneşti, judeţul Vaslui – d. 14 noiembrie 1991,…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *