Schema de ajutor de minimis pentru atragerea investițiilor și crearea unor noi locuri de muncă în Râmnicu Vâlcea. Andrei Gheorghiu, viceprimarul Râmnicului.

Andrei Gheorghiu: “În 2024 râmnicenii vor vedea că am meritat încrederea lor”

2143 0

În urmă cu un an și jumătate, înaintea campaniei electorale pentru alegerile locale, îl aveam invitat la interviurile Curierului de Râmnic pe Andrei Gheorghiu, candidat la Primăria Râmnicu Vâlcea, din partea USR PLUS.

Am discutat atunci mai bine de două ore despre aspirațiile tânărului candidat, despre proiecte, despre cum se poate pune în slujba cetățenilor, a comunității. Și despre dorința acestuia de a transforma Râmnicul într-un oraș modern, primitor, în care să îți dorești să revii și nu din care îți dorești să pleci.

Multă vreme, vocile care s-au auzit în oraș nu au fost tocmai oneste, ba chiar au fost ale unor personaje compromise. A venit timpul ca și reprezentanții oneșți ai admnistrației locale să își facă auzită vocea.

De aceea, astăzi, la un an după ce a devenit viceprimarul Râmnicului, ne-am propus să discutăm din nou cu Andrei Gheorghiu, care este și președintele USR Vâlcea, o filială cu ambiții puternice. Justificate, dacă ne întrebați pe noi.

Și tot dacă ne întrebați pe noi, v-am putea spune cum îl descriu colaboratorii pe tânărul viceprimar: este ambițios, face față cu succes provocărilor funcției (pentru că nu este tocmai simplu sau ușor să îl ai alături pe primarul Mircia Gutău), iar seriozitatea îl definește.

Bună ziua, bine ați revenit la interviurile Curierului. A trecut un an de când sunteți viceprimar, multe vorbe s-au spus și multe rânduri s-au scris. De curând ați fost votat ca viceprimarul care preia atribuțiile primarului atunci cînd acesta acesta nu-și poate îndeplini mandatul, din motive obiective. Vă rugăm să explicați puțin acest aspect. Am dori să ne spuneți care sunt sarcinile dumneavoastră și cum lucrați, cum colaborați cu salariații din primărie?

Au apărut speculații în spațiul public, am mai spus-o și aș vrea să clarific următorul aspect – nu mi-am dorit să fiu eu viceprimarul care preia primul atribuțiile primarului atunci când acesta, dintr-un motiv sau altul, nu își poate îndeplini mandatul. La început, am avut o ședință a consiliului local, în care noi, cei din Alianța pentru Râmnic, l-am votat ca viceprimar cu atribuții de primar pe domnul Virgil Pîrvulescu, care, între timp, după cum știți, a fost declarat incompatibil de Agenția Națională de Integritate. Din punctul meu de vedere – am spus asta și în ședințele consiliului local –  mult mai importante sunt proiectele și ceea ce putem face pentru râmniceni.

Principalele mele atribuții sunt legate de proiectele cu fonduri europene, acesta este sectorul căruia îi acord cea mai mare atenție. Fondurile europene reprezintă oportunitatea de finanțare a proiectelor importante și, implicit, de dezvoltare a orașului nostru.

Pentru mine, în relațiile cu colegii mei din primărie, pe lângă profesionalism, contează enorm respectul. Sigur că pot exista puncte de vedere diferite, dar nu am întâmpinat rezistență în colaborare, din partea celor cu care lucrez. Primează interesul general și binele comunității, iar colaborarea nu poate fi decât una bună. Și cred cu tărie că putem reuși doar împreună.

Sunteți mulțumit de proiectele culturale care se dezvoltă la nivelul Municipiului Râmnicu Vâlcea? Nu credeți că orașului i-ar trebui câteva proiecte culturale mari, nu neparat de genul UNTOLD?

Ca să fiu sincer, e loc de mult mai bine. Cultura reprezintă un factor important în dezvoltarea comunității. Râmnicul are nevoie să-și creeze o viață culturală dinamică, vibrantă, în care să fie sprijinite experimentarea și inițiativa. Îmi doresc să devină un pol cultural al evenimentelor din zonă, un laborator al creativității, un oraș cu spirit tânăr, dar în care istoria și tradițiile sunt respectate, în egală măsură. Mi-am propus ca de anul viitor, dacă situația pandemică ne va permite, să avem cel puțin două sau trei festivaluri de muzică, festivaluri cu tematică istorică, festivaluri de weekend, iar evenimentele culturale pe care le organizăm să umple tot sezonul turistic. Voi sprijini Teatrul „Ariel” și Filarmonica „Ion Dumitrescu” în organizarea cât mai multor evenimente și sunt receptiv la propunerile lor.

De curând am primit o propunere interesantă, un proiect numit „Artiști în rezidență”. Proiectul presupune prezența la Râmnic a unor artiști străini, care să trăiască aici, ca un locuitor al orașului, timp de o lună. Odată întorși în țările lor, aceștia vor scrie despre oraș, despre oameni, despre frumusețea și tradițiile meleagurilor vâlcene. În acest moment, împreună cu echipa de la primărie, căutăm o modalitate de implementare.

Care sunt prioritățile dumneavoastră pentru actualul mandat, acum, că știți despre ce este vorba în primărie? Ce ne mai trebuie în oraș? Care este proiectul pe care vi l-ați dorit cel mai mult și cum îl vedeți realizat?

Sunt multe provocări, așa că voi face o scurtă trecere în revistă:

  • Un proiect important pentru mine și pentru USR a fost “Fără birocrație la primărie”. De la începutul lunii august, locuitorilor orașului le sunt puse la dispoziție, în format online, servicii din aria de competență a administrației publice locale. Acum, se pot obține mai ușor informații despre acte și avize de urbanism, taxe și impozite, formulare-tip, autorizări, programări sau depunere de documente online, parcări, transport local, registrul agricol, evidenţa persoanelor. Se pot face plăți și rezervări online (prin crearea unui cont), la Taxe şi Impozite Locale, pentru obţinerea unor documente de identitate şi de stare civilă sau pentru autorizaţii taxi, permise de liberă trecere trafic greu, autovehicule neînmatriculabile. ”Bugetare participativă”, un punct important în programul USR, este o secțiune separată, un instrument de management deschis, ce va evidenţia proiectele propuse şi votate de cetăţeni pentru a fi incluse în viitoarele bugete locale. Astfel, locuitorii municipiului pot participa la gestionarea banilor obținuți din impozitele și taxele plătite, pot decide prioritățile de investiții.
  • Încă din luna mai, a fost implementat proiectul cu finanțare europeană, cea mai mare investiție din ultimele decenii – ”Reabilitare iluminat public în Municipiul Ramnicu Valcea, inclusiv realizarea unei canalizaţii subterane noi aferente reţelelor electrice şi de telecomunicaţii”. Obiectivul proiectului îl constituie creşterea eficienţei energetice în sistemul de iluminat public pe 26 de străzi situate în intravilanul municipiului. De asemenea, se va face trecerea de la rețelele aeriene de cabluri, la cele subterane.
  • Am făcut demersuri pentru a înființa ADI Transport – structură de colaborare a autorităților publice locale, pentru furnizarea și prestarea serviciilor de transport public. În prezent, mă ocup de extinderea serviciului de transport în localitățile învecinate și în orașele stațiuni.
  • Avem un spital județean, dar avem nevoie și de un spital municipal modern în orașul nostru, cu dotări de ultimă generație. Un spital care să dispună, printre altele, de un heliport pentru elicopterele SMURD. Astfel, în Consiliul Local am aprobat demararea unui studiu de oportunitate pentru Spitalul Municipal Râmnicu Vâlcea. Este nevoie urgentă de bani investiți în infrastructura sanitară, pentru că știm cu toții ce înseamnă spitalele vechi, de stat: clădiri insalubre și dotare precară. Proiectul se va putea realiza cu fonduri europene, așa cum ne-am asumat și se va adresa nevoilor stabilite în cercetarea studiului de oportunitate.
  • Un angajament important în programul meu și al USR Vâlcea pentru dezvoltarea orașului nostru este transportul public eficient, rapid, confortabil și atractiv, astfel încât acesta să fie preferat celui cu autoturismul propriu, contribuind la reducerea emisiilor GES și a poluării, inclusiv a celei fonice. Printre propunerile importante pe care le-am prezentat în campanie s-au aflat modernizarea bazelor de transport în comun, a stațiilor de autobuz, infrastructura conectivă la nivelul municipiului Râmnicu Vâlcea, accesarea de fonduri europene pentru închirierea și cumpărarea de autobuze eco. Mi-am propus alinierea la standarde europene a transportului public de călători, accesul facil al cetățenilor Municipiului Râmnicu Vâlcea la acest serviciu, optimizarea timpilor și creșterea mobilității. Ei bine, toate aceste proiecte sunt acum în derulare. La Autobaza ETA din sudul orașului, se fac deja pași pentru modernizare, prin intermediul proiectului cu finanţare europeană “Alinierea parcului ETA SA la cerinţele dezvoltării durabile”. S-au semnat contractele pentru achiziționarea a 28 de autobuze noi, alimentate cu combustibili alternativi, care vor contribui printre altele, nu doar la fluidizarea și modernizarea transportului în comun, ci și la reducerea poluării. Modernizarea stațiilor de autobuz în tot orașul reprezintă pasul necesar pe care am înțeles să îl facem pentru îmbunătățirea calității și eficienței transportului public,precum și pentru siguranța cetățenilor, beneficiari direcți ai acestui serviciu.
  • Prin aprobarea proiectului ”Extindere rețea gaze naturale în Municipiul Râmnicu Vâlcea” se va asigura extinderea sistemului de distribuție a gazelor naturale din municipiu, printr-o rețea cu funcționalitate inteligentă, pe o lungime de 38,443 kilometri, în cartierele: Troianu, Copăcelu, Căzănești, Stolniceni, Râureni, Goranu, Dealu Malului, Știrbei Vodă – Aranghel, Colonie Nuci, Buda – Poenari și Ostroveni. Astfel, 1100 gospodării aparţinând Municipiului Râmnicu Vâlcea vor fi racordate la rețeaua de gaze naturale, cu instalaţiile, echipamentele şi dotările aferente funcţionalităţilor inteligente.
  • Am început demersurile pentru înființarea Organizației de Management al Destinației (OMD), o asociere între orașele stațiuni și Râmnic pentru dezvoltarea turismului și pentru atragerea de fonduri fonduri europene. OMD se poate finanța prin Planul Național de Redresare și Reziliență – PNRR.
  • Educația timpurie are nevoie urgentă de investiții și în Râmnicu Vâlcea. Prin Planul Național de Redresare și Reziliență se alocă 230 milioane de euro pentru construcția a 110 creșe, în care aproximativ 9400 de copii din mediile defavorizate vor avea prioritate. România se află pe ultimul loc în Europa, conform datelor statistice, la numărul de locuri în creșe, iar unul dintre obiectivele pe care ne-am propus să le atingem în Râmnicu Vâlcea, este construirea a cel puțin trei creșe cu fonduri europene. În acest scop am depus deja solicitări către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, de la care am primit semnal că Programul Național pentru Creșe este gata de implementare.
  • Au fost aprobate fondurile europene pentru finanțarea proiectului “Implementarea unor măsuri anticorupție la nivelul UAT Municipiul Râmnicu Vâlcea”. Vor fi implementate măsuri de prevenire a corupției, prin creșterea nivelului de educație anticorupție a personalului și a cetățenilor, precum și prin aplicarea normelor, măsurilor și procedurilor în materie de etică, integritate și anticorupție reglementate la nivelul instituțiilor publice. Una dintre activitățile proiectul este certificarea sistemului de management anti-mită ISO 37001. Vom elabora și disemina un ghid care să vină în sprijinul unei mai bune înțelegeri a mecanismelor de aplicare a legii în domeniul eticii, integrității și anticorupției, cu ajutorul modelelor de bună practică.

Acestea sunt proiecte implementate sau în curs de implementare, nu vorbim doar de alte promisiuni.

Municipalitatea are în pregătire proiectul finanțat din fonduri europene ”Creşterea mobilităţii urbane pietonale şi cicliste” prin care se vor realiza 46 kilometri de piste de biciclete,  opt parcări pentru acestea, cinci centre inteligente pentru închirierea de biciclete,  trei poduri peste râul Olăneşti dedicate exclusiv pietonilor şi bicicliştilor, 15 kilometri de promenade de-a lungul râurilor Olăneşti şi Olt.

Mai am și alte proiecte în agendă, precum stații electrice de încărcare, un parc fotovoltaic în colaborare cu Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice si Izotopice – ICSI, iar energia produsă o putem folosi pentru iluminatul public, o stație de sortare și tratare a deșeurilor, insule de colectare selectivă, înființarea unui parc industrial modern, cu ajutorul fondurilor europene, unde să atragem investitori și Râmnicul să devină un pol regional de business și logistic. Vom discuta despre implementarea lor la momentul potrivit, eu sunt omul faptelor, pentru mine toate sunt importante și îmi doresc să fie realizate.

V-ați gândit că Râmnicu Vâlcea ar putea deveni Smart City? Știu și că avem servicii internet free wireless în anumite zone…

Una dintre prioritățile mele este implementarea conceptului Smart City la nivelul municipiului Râmnicu Vâlcea. Un oraș inteligent răspunde provocărilor în timp real, ne ajută să găsim soluții, să salvăm timp, vieți și bani. În prezent, mai multe proiecte din categoria smart-city se află în implementare, toate beneficiind de finanţare europeană. Încă din vara anului trecut, opt zone publice din Râmnic (Arenele ”Traian”, Parc ASIROM, Parcul de lângă Colegiul Naţional de Informatică ”Matei Basarab”, spaţiul public dintre Winmarkt Mall şi River Plaza Mall, Scuarul Revoluţiei, Parcul Forestier, Parcul “Mircea cel Bătrân” şi zona adiacentă locului de joacă de bulevardul Dem Rădulescu) oferă posibilitatea conectării gratuite la internet.

USR va intra în opoziție. Cum veți proceda dumneavoastră, ca președinte de organizație, la Vâlcea, în colaborarea cu celelalte partide? Cum veți proceda ca viceprimar și în Consiliul Local?

PNL a ales guvernarea cu PSD, adică refacerea USL, un USL 2.0. al “echipei câștigătoare”, aceea a lui Klaus Iohannis, Florin Cîțu și a lui Marcel Ciolacu și nu alături de USR, ca partener recunoscut pentru implementarea reformelor. Aleșii USR din parlament sunt reprezentanții cetățenilor, nu ai grupurilor de interese, după cum europarlamentarii noștri reprezintă România. La nivel național și pe plan local, alianța cu PNL a funcționat atâta timp cât au fost respectate principiile care ne-au adus în politică pe noi, cei de la USR. Ieșirea de la guvernare s-a dovedit a fi un gest correct. PNL și PSD au aceleași interese clientelare, noi nu putem pune interesele personale mai presus de binele românilor. Am mai spus asta, dar vreau să lămuresc și acum falsa idee propagată în spațiul public local: USR Vâlcea nu are niciun parteneriat cu PER sau PSD. Iar Andrei Gheorghiu nu este “omul lui Mircia Gutău”. Sunt viceprimarul orașului și sunt dedicat aceluiași partener – cetățeanul. Ca președinte de organizație, pot să vă spun că vom încuraja și vom comunica în egală măsură cu orice partener politic, dispus să construiască și să dezvolte comunitatea locală, pentru că administrația înseamnă fapte, nu vorbe. Trebuie să ascultăm fiecare voce care are ceva de spus. Trebuie să fim corecți și să ne asumăm responsabilitatea pentru deciziile noastre. Singurii care vor putea să tragă o linie și să judece, la vremea alegerilor, vor fi cetățenii, în funcție de obiectivele pe care am reușit să le îndeplinim fiecare dintre noi, oamenii politici.

Dacă într-o zi veți ajunge primar, ce veți schimba în modul de funcționare al primăriei?

Nicio administrație publică nu poate să performeze dacă nu este dispusă să selecteze cei mai potriviți oameni pentru a face posibilă performanța. Și mă refer la ingredientul principal al dezvoltării – oamenii competenți. Omul sfințește locul, deci fără profesioniști aleși în mod onest, pe baza competențelor de care dau dovadă, nu putem avea o administrație competentă, integră și eficace. Și nici dezvoltare locală.

O localitate nu este cu adevărat dezvoltată, prosperă și civilizată dacă îi ignoră pe cetățenii aflați în dificultate. Grija pentru cei defavorizați va fi parte din lista mea de priorități. Dar accentul ar trebui pus nu numai pe serviciile publice de asistență socială ci și pe încurajarea cetățenilor simpli și a asociațiilor acestora să ofere sprijin și asistență prin demersuri solidare și proiecte locale derulate în parteneriat.

Aveți toate ingredientele pentru a vă considera un om împlinit. Care sunt ambițiile personale pentru anii care vin?

Sunt recunoscător pentru tot ce am reușit să fac și, mai ales, să fiu. Datorez împlinirea mea părinților, familiei, dascălilor, colegilor de partid și tuturor oamenilor extraordinari cu care am interacționat de-a lungul timpului, care m-au ajutat să mă îmbogățesc spiritual sau profesional. Mă mobilizez în permanență să fac mai mult, mai bine, pentru a nu irosi capitalul de încredere primit. Mai sunt multe de făcut, eu am intrat în politică și am ales să candidez pentru că schimbarea pe care ne-o dorim nu se poate realiza fără implicare. Ambițiile personale sunt strâns legate de valorile morale și de comunitate. Haideți să vorbim despre ele în 2024, când râmnicenii vor vedea că am meritat încrederea lor.

Pentru final, am păstrat o întrebare pe care am adresat-o și altor colegi ai dumneavoastră, din politică sau administrație – Ce nu ați face niciodată, ca politician, ca viceprimar? Sau în orice alt mandat de reprezentare a cetățenilor…

Politicienii români vechi au uitat că sunt în slujba oamenilor, că puterea pe care o au este dată tot de oameni și este vremelnică. Pentru mine, binele comunității este fundamentul pe care se clădește relația dintre politicieni, stat sau administrație și cetățeni. Iar chemarea oamenilor politici trebuie să fie aceea de a reda speranța că este posibilă o altă Românie, mai bună, mai dreaptă. Oamenii trebuie ascultați de cei care fac politică si administrează la nivelul fiecărei localități. Îmi voi păstra deschise urechile și inima față de nevoile oamenilor. Și nu voi pune mai presus de acestea interesul politic sau personal.

Vă mulțumim, știm că veți lua cele mai bune decizii în interesul râmnicenilor și vă dorim să puneți în practică toate proiectele ambițioase pe care le aveți.

Și eu vă mulțumesc. Așa cum am promis, voi fi vocea cetățenilor orașului nostru. Mi-am asumat această responsbilitate și, așa cum am spus, în 2024 râmnicenii vor vedea că am meritat încrederea lor.

 

Un interviu realizat de Mihaela Iliescu

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *