Fantasticele realizări ale unui mic oraș din Valea Lotrului

1580 0

Domnule primar Shell, vin după multă vreme la Brezoi și observ că orașul a renăscut…

Da, dacă acum câțiva ani vorbeam despre un oraș aflat în moarte clinică, iată,  că reușim după zece ani, să spunem, să-l readucem pe linia de plutire, să-l readucem în atenția oamenilor din județ și poate chiar din țară…

Păi, de ce spuneți dumneavoastră județ sau țară, când Brezoiul e cunoscut și recunoscut internațional….

Da, datorită acestui festival, care se organizează la noi în fiecare iulie și care este cunoscut în toată lumea, dar, până la acest festival, a fost destul de mult de lucru, pentru că orașul arăta deplorabil, lucrurile nu erau tocmai în regulă și a trebuit să muncim pe partea de investiții, iar la ora actuală, putem spune că din punct de vedere edilitar orașul arată , așa cum ar trebui să arate orice oraș din țară. Sunt puse la punct rețelele, drumurile, toată partea de infrastructură a fost pusă la punct. Urmează acum să dezvoltăm celelalte capacități, economice și de turism, deoarece asta este direcția în care se îndreaptă orașul. Neavând foarte multe posibilități economice și, nevrând să mă mai bazez pe exploatările forestiere, știindu-se că eu sunt un adversar al tăierilor pădurilor, în general. Dar, și aceste activități trebuie să coexiste în mod legal și civilizat, cu ceea ce vrem noi să facem aici. Orașul Brezoi va deveni, cu siguranță, în următorii ani, o destinație turistică. Și Valea Lotrului, în general, pentru că eu am o mare provocare și un gând ascuns, pe care, îl fac, totuși public. Mi-aș dori ca Malaia și Voineasa să se alăture orașului Brezoi, să fim o singură unitate administrativă, în felul acesta vom putea derula niște proiecte de anvergură, pe Valea Lotrului, care ar putea aduce un câștig economic pentru județul Vâlcea. Este clar că doar o administrație în comun poate dezvolta aceste lucruri.

Să fiți, cum s-ar zice, o mică zonă metropolitană, e o formulă de succes…

O mică zonă metrolitană, eu aș merge și mai departe, aș susține comasarea localităților. Mie mi se pare o chestiune…la ora actuală, cred că administrațiile locale sunt mult prea fărâmițate și nu sunt performante. Nu putem face performanță în administrație, în condițiile în care cheltui niște bani doar pentru salarii. Și pentru investiții, dacă mai rămâne ceva, dacă nu stai cu mâna întinsă la Guvern, poate primești ceva…

Și primarii ceilalți ce zic, sunt de acord?

Aaa, pff, în general…da, dar vă dați seama că e o chestiune delicată, dar populația, în general, este deschisă unei astfel de chestiuni. Cel puțin, în Malaia și Voineasa, semnalele sunt foarte clare, că oamenii își doresc să se întâmple și la ei ceea ce s-a întâmplat în Brezoi…Pentru că ei trec zilnic pe aici și văd că lucrurile se mișcă și că în zonele lor se mișcă mai greu. Ei, bine, nu vreau să critic adminstrațiile din zonele respective, dar, e firesc, posibilitățile de accesare a unor programe sunt limitate.

Și, în cazul acesta, unirea ar face puterea?

Absolut. Lucrurile, eu le-am gândit, chiar la o anumită scară…și ce înseamnă administrativ , ce-ar însemna și pentru populație, excludem disconfortul, în sensul că va trebui să se deplaseze la Brezoi pentru orce hârtie sau altele…există plătite anumite birouri în zona respectivă, care pot deservi…informatizată toată zona…

Puncte de lucru…

…și atunci, într-adevăr,  am putea vorbi de o dezvoltare durabilă, sustenabilă, a acestei Văi.

Bună idee…

Valea Lotrului ar putea fi cea mai puternică zonă turistică din Vâlcea. Poate deveni una dintre cele mai puternice din țară. În ideea asta, am inventat și acest festival de blues, care, iată, ne aduce și multă notorietate și multă lume în oraș și aduce și multe investiții. Chiar dacă nu dintr-o dată, dar, pas cu pas, să știți că lucrurile au început să se miște. S-au dezvoltat foarte mult capacitațile de cazare. Dacă acum patru ani, când am început Festivalul, eram undeva la 400 de locuri, acum s-a dublat aproape numărul de locuri de cazare în oraș. Se construiesc, în continuare, pensiuni, zone de campare, deja aderăm și noi la conceptul din Occident, acela de camping pentru rulote, pentru corturi…deci, lucrurile au o dinamică, care nu poate decât să mă bucure.

Nu vreți să-mi povestiți puțin cum s-a născut festivalul ăsta, care, iată, vă aduce vizitatori, chiar și din America și care a agățat , nu numai pe harta României, ci și a lumii, orașul Brezoi?

Într-o discuție, cu niște prieteni, într-un cadru restrâns ( râde),  într-o seară, m-am gândit să creez un eveniment în Brezoi. Angela Tomaselli, care este cetățean de onoare al orașului, s-a întâmplat  vină și ea cu ideea unui eveniment, în aceeași perioadă, pentru că, totuși, nu se întâmpla nimic aici, marcant. În afară de sărbătoarea locală, care atrăgea numai publicul local, nu eram cu nimic în atenția lumii. Altfel, dacă ești necunoscut, mori încet  și nu poți să faci nimc deosebit. Și așa s-a născut ideea de a crea un eveniment. Mie, plăcându-mi blues-ul, -am făcut o afirmație în presă, la vremea aceeea-, că aș dori să fac un festival de blues. M-am trezit, câteva zile mai tarziu, cu Mihai Razvan Mugescu, care este directorul artistic al Festivalului, nu-l cunoșteam, la vremea respectivă, care s-a oferit să mă ajute voluntar.Eu cred că județului Vâlcea îi lipsea un astfel de festival, care este un veritabil act de cultură, pentru că nișa asta de blues este pretențioasă și nu a avut foarte mulți adepți la un moment dat. Iată că acum, odată cu acest festival, sunt foarte mulți oameni din Brezoi, cărora a început să le placă bluesul. Ei, care până acum, ascultau alte muzici…

Ați deșteptat melomanii din ei..

Vă spun că, suprinzător,  la primele 2 ediții, brezoienii nu prea au participat, 90% din publicul festivalului era din afară orașului. Am fost oarecum supărat și am zis,  cum e posibil ca brezoienii să nu vină la un astefel de act muzical ? Dar în timp lucrulile s-au schimbat și participarea lor este din ce în ce mai mare.

Sponsorii va ajută?

Cu siguranță, văzând și seriozitate din partea noastră, sponsorii sunt și au fost alături de noi. În afară de firmele multinaționale, Carrefour, Bergenbier, Pepsi, Vinconul, care au fost și sunt alături de noi, sunt și faoarte multe firme din Râmnicu Vâlcea, să știți că și aici sunt foarte multe firme iubitoare de blues: Rotakt, Wise, Magic Tic Tac…Sunt foarte mulți din Râmnicu Vâlcea,  care subvenționeaza acest eveniment.  Culmea e că noi am început acest festival cu oameni din Râmnicu Vâlcea, fără a avea nici un fel câștig, pentru că ei nu au contracte cu primăria Brezoi, dar o fac doar de dragul de a susține un astfel de eveniment. Mi-e teamă să nu uit din ei, dar, cu siguranță, sunt mult mai mulți.

Asta e foarte bine, că vâlcenii s-au trezit și sprijină autoritățile…

…Și un act cultural, de calitate.

Înseamnă că v-ați câștigat valoarea în lumea trupelor de blues, da, și asta în lumea organizatorilor de astfel de festivaluri, contează.

Câștigătorii de premii de Blues din Statele Unite vor cânta anul acesta la Brezoi, plus foarte multe trupe din Europa, să știți că și Europa are trupe de blues foarte bune care… M-a bucurat un lucru. De multe ori suntem contactați de trupe care doresc să cânte fără nici un ban doar de dragul de a cânta la acest festival, pentru că a cânta aici, înseamnă să îți faci un nume în lumea blues-lui.

Ceea ce este fenomenal pentru România…

Din Top 10 american sunt  5 trupe care vor cânta în acest an la Brezoi.

A fost greu să ajungeți aici? 

Începutul a fost dificil, după care încet, încet, lucrurile s-au mișcat foarte ușor, am început să ne perfecționăm, să învățăm că trebuie să asigurăm și noi mai multe veceuri, mai multe dușuri pentru zona  de campare, să rezolvăm problema parcărilor…Apoi, cum știm să primim, adică grija noastră a fost că fiecare om, care vine la festival, să se simtă foarte bine. Iată că, după 3 ediții, deci la a patra, deja am ajuns la niște bugete considerabile, de 4-5 sute de mii de euro, deja sunt trupe din toată lumea care participă și doresc să participe la festival. Nu știam foarte mult despre cea ce a presupune, am văzut pe parcurs cum ar trebui să arate lucrurile. Apoi, când am început cu prima ediție, la care au venit 2-3 mii de oameni… oameni au fost plăcuți impresionați de zonă, le-a plăcut foarte mult faptul că festivalul era în plină zonă verde, aproape de pădure, râu și calitatea actului muzical care a fost și la prima ediție foarte bună zic eu.

Da, acum vă autofinanțați și va puteți înscrie și în alte proiecte.

Anul acesta estimăm că vor fi 8 mii de persoane care vor veni la festival, vom restricționa, întru-un fel, vânzarea biletelor, pentru că asta este capacitatea zonei unde îl organizăm. În timp, ne gândim să extindem, dacă este cazul, să creștem până în 15 mii de oameni, cu siguranță vom putea să asigurăm. Asta înseamnă că mulți oameni vor veni în Brezoi, înseamnă venituri pentru toți locuitori din oraș, pentru că își închiriază casele, își vând produsele, vă dați seama, se dublează populația orașului pe timpul festivalului și acei oameni trebuie să mănânce, trebuie să cheltuie bani, iar asta înseamnă creșterea veniturilor la primărie. Primăria, la ora actuală, nu mai cheltuie nici un leu pentru festival, doar cheltuielile care se fac pentru amenajare sau mărirea spațiului de campare, asigurarea de apă caldă la dușuri, chestiuni de infrastructură.

Dar aveți și alte proiecte?

Sunt o serie de proiecte, iar unul dintre ele chiar îmi este mie foarte drag, cum ar fi acela de a construi 15 km de pistă de bicilete, în prima etapă. Este un proiect finanțat pe un plan european, care se află în delurare, și anul viitor intenționăm să facem festivalul de o săptămână și să avem ca slogan, “Veniți cu bicicleta, la festival”. Mi-aș dori că Brezoiul, pe lângă acest festival, să aibe și alte activități, printre care și acela de cicloturism, să fie un pilot de cicloturism în România. Am deja  în plan construirea a vreo 30 de kilometri de pistă de biciclete și de mountain bike, pentru rute mai dificile, dar și pentru publicul larg, să legăm toate pensiunile din toate zonele rurale, spre zonele de atracție ale orașului. În felul acesta, odată cu implementarea acestor proiecte, cred eu,  vom putea deveni și noi interesanți.

Am văzut o astfel de pistă de biciclete, undeva, la Melk, în  Austria, spre Passau…

Da, acolo este celebra abație, de pe malul Dunării… păstrând proporțiile, pe ambele maluri ale Lotrului, vom face aceste piste de biciclete.

 

Urmarea acestui interviu, în ziarul de mâine.

A consemnat Silviu Popescu

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *