1 Decembrie 2021, ziua Națională a României

972 0

1 decembrie a fost declarată Ziua Națională a României prin lege, încă din anul 1990, fiind promulgată de președintele de la acea vreme, Ion Iliescu. 

La data de 1 decembrie 1918 a avut loc Marea Adunare Națională de la Alba Iulia și unirea provinciilor Basarabia, Bucovina, Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș și Sătmar cu Regatul României. 

Adunarea de la Alba Iulia s-a ținut într-o atmosferă de sărbătoare, unde s-au strâns 1228 de delegați oficiali, reprezentând toate cele 130 de cercuri electorale din cele 27 comitate românești, potrivit wikipedia.org

De-a-lungul timpului, Ziua Națională a României a fost celebrată în date diferite: între anii 1861-1866 s-a celebrat pe 24 ianuarie, între anii 1869-1947 s-a celebrat pe 10 mai, iar între anii 1948-1989 s-a celebrat pe 23 august. 

Alegerea zilei de 1 Decembrie, ca zi națională, face trimitere la Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România din anul 1918.

1 Decembrie 2021, Ziua Națională a României- tradiții și obiceiuri 

Se obișnuiește ca de Ziua Națională a României să se țină ceremonii și parade militare, în marile orașe ale țării, precum Alba Iulia și București. 

Pe 1 decembrie se mânăncă mâncăruri tradiționale românești precum: sarmale, fasole cu ciolan, fasole cu cârnați, ciorbă cu afumătură, la care se adaugă un pahar de vin fiert sau de pălincă. 

Pe 1 decembrie, de Ziua Națională a României, românii se adună și fac hora unirii, se țin concerte cu artiști locali și se organizează târguri și mese câmpenești. 

De Ziua Națională a României se arborează Drapelul național în toate instituțiile de stat. 

Pe 1 decembrie se depun coroane și jerbe de flori la monumentele eroilor români din toată țara. Totodată se organizează slujbe de pomenire a eroilor neamului. 

De Ziua Națională, la bordul navelor maritime și fluviale maritime se ancorează Marele Pavoaz. 

De Ziua Națională a României se organizează serbări școlare și concerte de muzică populară, în toată țara și se intonează imnul țării în școli și grădinițe. Însă unele dintre aceste obiceiuri de 1 decembrie au fost sistate în acest an din cauza pandemiei de coronavirus. 

1 decembrie 2021. Condiții de participare la parada din Capitală 

Cei care doresc să participe la parada organizată de Ziua Națională a României trebuie să o facă sub anumite condiții impuse de autorități, în contextul pandemiei de COVID. 

– Se permite organizarea ceremoniilor oficiale dedicate Zilei Naţionale a României în municipiul Bucureşti cu participarea a cel mult 400 de persoane în zona oficială delimitată de organizatori, cu asigurarea unei distanţe de minimum 1 metru între participanţi, cu purtarea măştii de protecţie şi cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2; 

– Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2; 

– Accesul persoanelor în afara zonei oficiale la ceremonii este permis cu asigurarea unei distanţe de minimum 1 metru între participanţi, cu purtarea măştii de protecţie şi cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2; 

– Organizarea şi desfăşurarea activităţilor specifice Zilei Naţionale a României, în municipiul Bucureşti, este permisă la sediul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale cu participarea a cel mult 300 de persoane, iar la sediul autorităţilor şi instituţiilor publice locale cu participarea a cel mult 150 de persoane; 

– Accesul şi participarea la ceremonii sunt permise doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măştii de protecţie, precum şi cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2 şi a regulilor de acces stabilite de autoritatea/instituţia organizatoare; 

– În vederea participării la ceremoniile oficiale/activităţile specifice dedicate Zilei Naţionale a României, atestarea vaccinării sau vindecării de infecţia cu virusul SARS-CoV-2 se realizează prin intermediul certificatelor digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 68/2021, cu modificările şi completările ulterioare. (Sursa: agerpres)

 

Corina Enache

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *