Elevii din Municipiul Râmnicu Vâlcea vor putea colecta selectiv deșeurile la școală

748 0

Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea și Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea semnează parteneriatul cu ASAP România pentru includerea școlilor vâlcene în programul național de colectare selectivă a deșeurilor

 

ASAP România (Armata Selectării Atente a Plasticului) este un program de responsabilitate socială ce urmărește să genereze schimbare în comportamentul adolescenților față de plastic, de la utilizare la colectarea selectivă și reciclare.

Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea, Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea și ASAP România semnează parteneriatul în urma căruia unitățile de învățământ din județ vor beneficia de infrastructura funcțională pentru colectarea selectivă a deșeurilor.

Peste 18 500 de elevi din 22 de unități de învățământ vâlcene se vor alătura programului național de responsabilitate socială inițiat de Fundația The Institute și susținut de Lidl România. Odată cu semnarea parteneriatului, se va desfășura un audit al școlilor pentru evaluarea infrastructurii de colectare deja existentă în cadrul unităților de învățământ – număr de coșuri interioare și pubele exterioare, raportate la numărul de săli de clasă și de elevi – dar și existența unor proceduri de colectare selectivă la nivelul fiecărei școli.

Implementarea proiectului va include trei direcții principale de acțiune:

  • Suport acordat școlilor pentru optimizarea infrastructurii de colectare separată a deșeurilor reciclabile, alături de calibrarea optimă a volumului, distribuției și amplasării recipientelor dedicate colectării selective în interiorul și la exteriorul școlilor;
  • Desfășurarea campaniei de educare a elevilor, care se axează pe explicarea modului corect de colectare a deșeurilor pe categorii – plastic, hârtie, metal și sticlă – dar și a traseului deșeurilor după colectare, în stațiile de sortare/reciclare, pentru a îmbunătăți calitatea colectării și gradul de reciclare și a contribui, astfel, la reducerea poluării cu ambalaje;
  • Colectarea și corelarea de date de la furnizorul de salubritate contractat de autoritățile publice pentru ridicarea atât a deșeurilor reciclabile, cât și a celor menajere, cu obiectivul de a urmări calitatea colectării pe fracții și a aduce îmbunătățirile necesare în timp real.

 „Suntem încântați că Râmnicu Vâlcea ni se alătură în provocarea de a construi soluții pentru una dintre cele mai stringente problematici actuale ale României – reciclarea și gestionarea deșeurilor din plastic. Potrivit celor mai recente date, România a produs în ultimii ani 4,58 milioane tone de deșeuri municipale nereciclate pe an – adică 12 500 de tone pe zi. Suntem, din păcate, printre ultimele țări la gradul de reciclare a deșeurilor. De aceea, este nevoie de eforturi sistematice pe mai multe direcții la nivelul întregii societăți – îmbunătățirea legislației, educarea comportamentelor, crearea unei infrastructuri funcționale de gestionare a deșeurilor.

Școala este mediul în care copilul dobândește noi cunoștințe și deprinderi. Aici putem să trezim în ei conștiința reciclării. Dacă adolescentul înțelege că un recipient de plastic sau de carton poate să aibă o nouă viață prin reciclare și dacă are la dispoziție infrastructura necesară, atunci reciclarea va intra în rutina comportamentală. Ne propunem ca alături de partenerii din fiecare județ să creăm un sistem unitar în învățământul preuniversitar cu toate instrumentele care să susțină viitoarea generație pe acest drum”. – Andrei Gavrilă Borțun, Președintele fundației The Institute, inițiator al proiectului ASAP.

Parteneriatul cu ASAP România reprezintă o continuare a inițiativelor de mediu întreprinse de Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea de-a lungul timpului care au avut drept scop reducerea impactului activităților umane asupra mediului.

Din punctul meu de vedere, copiii și adolescenții sunt cei mai buni „profesori” pentru părinții și prietenii lor, pentru întreaga comunitate locală. Prin derularea de campanii de informare cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor în instituțiile de învățământ, generații întregi de elevi vor fi educate cu privire la impactul acțiunilor lor asupra mediului înconjurător și implicit asupra orașului în care locuiesc și învață.

Felicit Fundația „The Institute” pentru această inițiativă pe care o consider ca fiind un pas important înspre un oraș mai curat și mai puțin poluat, cu cetățeni responsabili. Îmi doresc să avem o colaborare fructuoasă pe tot parcursul derulării proiectului, iar împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea să putem implica toate școlile de pe raza Municipiului Râmnicu Vâlcea. ” a declarat primarul Municipiului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău

 

ASAP România (Armata Selectării Atente a Plasticului) își propune să genereze schimbare în comportamentul elevilor față de plastic, de la utilizare responsabilă, la colectare selectivă și reciclare, printr-o contribuție activă pe zona de educație pentru mediu și prin crearea unui model funcțional de colectare selectivă aplicabil instituțiilor de învățământ. Până în 2025, acest program național va fi implementat în toate școlile din România.

Pentru a atinge toate obiectivele programului, ASAP România a încheiat un protocol de colaborare cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, cu Consiliul Național al Elevilor și cu GreenPoint Management.

ASAP este un program susținut de Lidl România, care contribuie la obiectivele strategiei REset Plastic a Grupului Schwarz, din care retailerul face parte. Strategia REset Plastic cuprinde cinci zone de acțiune – de la evitarea folosirii plasticului în ambalaje și regândirea design-ului acestora, la reciclare și acțiuni de ecologizare, până la inovare și educare în domeniu.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *