Claudia Banu a votat pentru eliminarea inechităților din educație. Personalului auxiliar nu i s-a majorat salariile

562 0

Guvernările trecute au făcut dreptate sau favoruri, din păcate, doar unor categorii de salariați. Discrepanțele au crescut semnificativ și, încă, o bună parte a angajaților români primesc salarii de toată jena, cum ar fi, simplii angajați din mediul privat, sau, modeste, cum ar fi personalul auxiliar din educație.

Senatoarea liberal Claudia Banu semnalează aceste inechități și recent, tocmai a votat pentru eliminarea lor.

“Totul pornește de la EDUCAȚIE. Motiv pentru care, am votat în Senatul României pentru eliminarea inechităților din sistemul de învățământ.

Deși personalul nedidactic din cadrul inspectoratelor școlare județene este format din profesioniști cu studii superioare de specialitate în domeniile în care activează, având un rol determinant în buna desfășurare a activității, a rămas singura categorie de angajați din sistemul preuniversitar de stat cu un nivel de salarizare inferior personalului didactic auxiliar din școli. Acest fapt a creat, pe bună dreptate, numeroase nemulțumiri, fiind profund discriminatoriu.

Pe lângă diferențele mari între cele două categorii de personal auxiliar, trebuie avut în vedere faptul că de-a lungul anilor, volumul de muncă și responsabilitățile angajaților din inspectorate au crescut, în timp ce salariile au rămas la același nivel.

În vederea eliminării acestor inechități, art. 249 din Legea educației naționale nr. 1/2011 se modifică astfel: în categoria personalului didactic auxiliar vor fi incluse și funcțiile de auditor, consilier juridic, consilier, expert și referent din cadrul inspectoratelor școlare județene.

Astfel, prin adoptarea Legii nr. 492/2021 sunt eliminate discrepanțele de salarizare între categoriile de salariați aparținând sistemului preuniversitar și se previne dispariția motivației profesioniștilor de a rămâne pe posturi și de a contribui la bunul mers al activității.

Consider că este un mare pas înainte și o reparație de care sistemul de învățământ românesc avea nevoie. Profesioniștii merită o salarizare corectă, pentru că doar așa poate fi obținută performanța.”

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *