Curmatura Vidruței, un loc de poveste. O mirifică poveste de Iarnă

1112 0

Curmătura Vidruţei este unul din cele mai frumoase locuri din acest județ, fiind situat în punctul cel mai înalt al drumului ce duce către Lacul Vidra și Transalpina.

Sezonul de schi s-a deschis vinerea trecută, zăpada este deja mare, de peste o jumătate de metru, munții Vâlcii au fost deja luați cu asalt de turiști din mai multe județe și de vâlceni care, fie vin la ski, fie vin cu copilașii, la săniuș.

Parcă e o poveste de iarnă așternută în fața ta. Brazi semeți, ori puiuți, încărcați de zăpadă. Alb și tonuri de albastru blând, cât vezi cu ochii. Seara, stratul de omăt capătă reflexe ireale, de auriu și portocaliu roșiatic, în strălucirea ultimelor raze de soare, însă, aici ninge des și cine își dorește să trăiască acest basm frumos, poate petrece în decorul înghețat câteva ore magnifice. Mari și mici, cu nasuri roșii, obraji îmbujorați, chiote de veselie, săniuțe și saci de plastic, alergând pe pârtie cât-colo. Alții, mai temerari, se încumetă să urce câteva sute de metri pe drumul forestier, ori pe poteca ce se deschide chiar din mica pârtie, până la Stâna Nopteasa. Mai sus, e riscant. Nămeții sunt consistenți, mersul este anevoios și obositor. Plus riscul de înzăpezire, viscol, chiar avalanșe.

Curmatura Vidruței este o şa aflată la 1571 m altitudine între Vidra şi Voineasa, străbătută de DN 7A. Este bine marcată pe google maps și se află la cumpăna dintre Valea Mânăileasa şi Pârâul Vidruţa. Turistic, este nod de trasee turistice. Unele se pot face și cu o mașină de teren, altele, numai pe picioare.

Unul din ele duce către Fratoșteanu, urcând panta Muntelui Dosul Noptesei, până pe culmea Munţilor Latoriţei, via Stâna Nopteasa.Cu fiecare pas, pe măsură ce se câștigă în altitudine, peisajul se schimbă şi frumuseţile se dezvăluie. Pădurea de brad este sănătoasă și frumoasă aici. Primăvara și vara, pajiștile sunt smălțate de flori. În iunie, bujorul de munte – rododendronul, înroșește coamele blânde ale muntelui, gențianele și Crucea voinicului albăstresc iarba, luceferii, garofițele de munte și bolbocii îmbogățesc paleta coloristică. Totul este vis și reverie. Caii liberi aleargă undeva, în fundal, asemenea mustangilor americani. De la stână, spre vest, se deschide priveliştea lacului Vidra şi a unei bune părți din partea vestică a Munţilor Lotrului.

În funcție de drumul ales, poți ajunge la Poarta Soarelui, un loc mirific, situat chiar lângă drum, cu stânci precum coloanele și pajiști de smarald. Poți continua pe oricare drum, către alte tărâmuri fantastice, printre piscuri golașe și pâlcuri de brazi, afiniș și merișor. Poți ajunge, pe Strategică, fie pe Transalpina, fie în Valea Măceșului, dar trebuie să fii temerar și să ai cu ce, ori prin Ciunget. De sus, peisajele sunt ireale, panoramele ți se deschid incredibil.
Kandy Reisenauer

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *