”Consumatorii de credite” nu au fost consultați în legătură cu actul normativ privind amânarea ratelor

742 0

https://www.facebook.com/AURSF/

Comunicatul de mai jos a fost transmis de presedintii AURSF (Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare), Credere, Parakletos și de avocatul Alexandra Burada.

„În calitate de reprezentanți ai consumatorilor utilizatori de servicii financiar-bancare, ne vedem obligați să vă aducem la cunostință mesajele de nemulțumire primite din partea debitorilor persoane fizice și să tragem un puternic semnal de alarmă asupra măsurilor adoptate de către Guvern în privința suspendării ratelor la credite pentru persoanele fizice.

În opinia noastră, ordonanța de urgentă sprijină mai degrabă sistemul financiar-bancar în loc să îi ajute, așa cum ar fi fost normal, mai mult pe împrumutați, asigurând un climat vădit de dezechilibru într-un context economic și așa extrem de dificil, reflectat în principal de următoarele aspecte:

  1. Împrumutații care înregistrează întârzieri la plata ratelor, anterior declararii stării de urgența în contextul pandemiei de coronavirus, nu sunt eligibili pentru a obține suspendarea ratelor. Așadar, un debitor care nu făcea față ratei lunare într-un context economic normal, trebuie, în viziunea Guvernului, să fie capabil să își achite rata lunară intr-un context economic extrem de dificil, caracterizat prin pierderea locului de muncă și/sau intrarea în somaj tehnic. Pe cale de consecință, Guvernul nu permite redresarea debitorului într-un context de criza, ci îl ajută indirect să ajungă în faza de executare silită, cu toate consecințele dramatice care derivă asupra familiei debitorului.
  2. Executarile silite și recuperările de creanțe, cu uriașele probleme și abuzuri semnalate de consumatori, continuă. Reținerea unei părți însemnate din venitul debitorului (poprirea), respectiv vânzarea la licitație publică a bunurilor acestuia, chiar și la prețuri ridicol de mici sunt în continuare permise, ordonanța de urgență ignorând solicitările asociațiilor consumatorilor utilizatori de servicii financiare în legătură cu suspendarea temporara a procedurilor de recuperare de creanțe, respectiv de executare silită.
  3. Guvernul generează împovărarea debitorilor prin capitalizarea dobânzilor din perioada suspendării plații ratelor, în interesul sistemului financiar-bancar, fapt nepermis de legislația în vigoare. Așadar, pe perioada de suspendare, dobanda aferenta ratelor respective va fi introdusă în soldul rămas de rambursat, asupra noului sold (semnificativ mai mare, în unele cazuri) urmând a se aplica dobânda contractuală. Pe înțelesul tuturor, băncile și instituțiile financiar-nebancare vor aplica dobândă la dobândă.

Mai mult, statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice, cu bani de la bugetul de stat, alimentat de contribuabili, garantează dobânda capitalizată aferenta creditelor ipotecare în proportie de 100% pentru sistemul financiar-bancar. Așadar, consumatorul din România (în calitate de împrumutat și contribuabil) este văduvit direct și indirect de anumite sume de bani, în beneficiul sistemului financiar-bancar.

De menționat că, în cazul altor acte normative recente ale Guvernului de susținere a unor segmente ale mediului de afaceri, amânarea plății chiriilor și a utilitaților nu a fost însoțită de majorarea ulterioara a acestora.

  1. Chiar și pentru cei care pot și vor opta pentru accesarea acestei scheme, decizia de suspendare a ratelor rămâne la latitudinea băncii sau a instituției financiare nebancare. Aceasta va analiza cererea debitorului și o va aproba în condițiile unor norme emise în termen de 15 zile de catre Ministerul Finanțelor Publice. Cel mai probabil, și aceste norme vor fi adoptate de Ministerul Finanțelor Publice la fel cum a fost adoptata și ordonanța de urgență – împreuna cu Banca Naționala a României și cu industria bancară, fără participarea reprezentanților consumatorilor.
  2. Măsurile anunțate de către Guvern sunt mai dezavantajoase pentru consumatori în comparație cu cele anunțate anterior, din proprie inițiativă, de unii finanțatori . Este foarte probabil ca, în urma adoptării ordonanței de urgență, aceștia vor renunța la soluțiile propuse anterior și vor aplica dispozitiile ordonanței de urgentă.
  3. Este neclar daca implementarea măsurilor anunțate de către Guvern se va face prin act adițional sau direct în temeiul legii, fiind extrem de important ca, într-un asemenea context, băncile și instituțiile financiare nebancare să nu profite de vulnerabilitatea consumatorului pentru a opera și alte modificări contractuale, astfel cum s-a întamplat în trecut, în numeroase ocazii, în detrimentul consumatorilor.

Din păcate, ascunzându-se în spatele secretului bancar și a GDPR, finanțatorii refuză să permită asociațiilor consumatorilor utilizatori de servicii financiar-bancare să își reprezinte membrii, fără existența unei procuri autentificate, chiar și în cazul în care aceștia solicită în mod expres să beneficieze de asistența asociațiilor de consumatori sau să fie reprezentați de acestea.

Având în vedere cele exprimate anterior, solicităm Guvernului României să procedeze de urgență la revederea prevederilor actului normativ, urmată de modificarea substantială a acestuia, cu participarea activă în procesul decizional a asociațiilor de consumatori, pentru a asigura un echilibru de opinie și de legiferare absolut obligatoriu la nivelul unui stat membru al Uniunii Europene.

Facem precizarea că, până la acest moment, asociațiile de consumatori au fost cu desăvârșire ignorate,în ciuda faptului că au fost printre primele care au venit cu propuneri și solicitări în acest sens, la discuții participând, conform declarațiilor publice exclusiv reprezentanții sistemului bancar și ai Bancii Naționale a României”

Aceste lucruri sunt bulversante, stiind că băncile au fost permanent avantajate în perioada de criză de abia trecută.

Credem că reprezentanții guvernului trebuie urgent să dea explicații.

Curierul de Râmnic

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *