Ziua Internațională a cuvântului „Mulțumesc“

879 0

11 ianuarie

 

În epoca vitezei, în care majoritatea dintre noi facem totul în grabă, iubim în fugă şi să ne bucurăm pe apucate, uităm ca uneori ar trebui să ne oprim o clipă şi să mulţumim celor care ne fac existenţa mai frumoasă.

„Mulţumesc” reflectă recunoştinţă, preţuire, respect, comuniune. Conform unor opinii referitoare la originea și evoluția cuvântului, mulțumesc provine dintr-un mai vechi multunesc, cuvânt creat pe teren românesc din „mult(a)” si „unire” cu Dumnezeu (latină, adj. „multus,a,um”+ verb „unesco” sau subst. „unio, onis”).

În limba rusă, „spasibo” înseamnă „spasi Bog”, adică „Domnul să te păzească”; în engleză, „thank you” derivă de la „think”, cu sensul „mă gândesc la tine, nu voi uita ce ai făcut”; la fel „danke” din germană; în franceză, „merci” provine de la „mercy”, care înseamnă compasiune sau graţie divină, la fel ca italienescul „grazie” sau „gracias” din spaniolă, şi semnifică acceptarea compasiunii şi a graţiei divine, primite prin intermediul altei fiinţe; „obrigado”, din portugheză, duce cu gândul la reciprocitate, ca onoare, la a te simţi „obligat” de gestul celuilalt.

Adesea uităm să mulțumim, deși este esențial să arătăm recunoștință celor care ne fac viața mai frumoasă. Mulțumind cuiva pentru ceva, nu faci altceva decât să transmiți emoții pozitive. Psihologii mai spun că oamenii care mulțumesc des sunt și printre cele mai fericite persoane.

Instituită în anul 1994, Ziua Internațională a Cuvântului „Mulțumesc” era marcată, timp de o săptămână, între 11 și 18 ianuarie. În multe ghiduri se menţionează că acest cuvânt, chiar dacă este rostit cu accent în funcţie de limba vorbită, contribuie la o odihnă mai agreabilă şi mai liniştită.

Și in plus politețea trebuie sărbătorită. Nu fiecare dintre noi se gândește la cei care s-au pus direct sau indirect în slujba noastră și puțini recunosc munca altora. Constantin Noica spunea : “Multumește-i și zilei care nu ți-a dat nimic”.

“În spatele unui simplu „mulţumesc” stă inima ta. Dacă mulţumeşti cu ochii în pământ sau uitându-te în altă parte, arăţi că inima ta e închisă, că nu e pregătită să primească. Mulţumesc e doar un cuvânt, dar poate fi extraordinar de puternic dacă îl încărcăm cu energia recunoştinţei. Această energie nu ţine cont de obstacole, de ceea ce e posibil sau imposibil, mută munţii din loc, răscoleşte şi aşează lucrurile astfel încât circuitul a dărui – a primi să fie realizat. Astfel, atunci când eşti recunoscător din inimă, se întâmplă ceva minunat, asemenea apariţiei soarelui şi a curcubeului după furtună. Ceea ce dai ţi se întoarce, ceea ce ai se înmulţeşte, ceea ce atingi cu iubire creşte. Îţi mulţumesc, chiar dacă nu te văd. Căci recunoştinţa nu se vede, ci se simte.”

Mulţumesc” e ca o înclinare a omului în faţa altuia şi în faţa lui Dumnezeu.

“Fă-ți un obicei din a mulțumi, pentru a-ți exprima aprecierea, sincer și fără așteptări. Apreciază-i cu adevărat pe cei din jurul tău și vei vedea că nu ești singur. Apreciază cu adevărat viața și vei descoperi că ai mai mult de atât” – Ralph Marston.

“ Am învățat atât de mult să cerem, încât am uitat a mulțumi. Ne-am ostenit atât amar sa devenim ceva , dar am uitat să fim. Am învățat totul cu mintea, fără a întreba sufletul. Am căutat bogăția în exterior, însă am rămas săraci pe interior. Astăzi nu voi cere nimic, doar voi MULȚUMI”.

MULȚUMESC!

 

Corina Enache

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *