Măsuri noi de compensare a prețurilor la energie, anunțate de premier

386 0

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat marți noi măsuri pentru protejarea cetățenilor si firmelor împotriva creșterii facturilor la energie. Pentru facturile de acum, până la refacerea calculelor de către furnizori, acestea nu vor avea penalități. De asemenea, schema de sprijin se va prelungi și după 1 aprilie, a precizat șeful Guvernului.

Noi recomandăm călduros ca, consumatorii să-și citească lunar indexul și să trimită în varianta electronică valorile, pentru a evita toate acele facturi bizare, adesea, supraîncărcate, ce vin la intervale la fel de ciudate și care includ estimări nerealiste și regularizări păguboase. Posibil numai în România!

„Pentru garantarea eficientei măsurilor de protecție a cetățenilor consumatori casnici urmează a fi refăcute facturile care nu au respectat plafoanele reglementate. Până la refacerea calculelor de către furnizori aceste categorii de facturi nu vor fi purtătoare de penalități.
Ca o paranteză, cumva, tot este incorect. Cu excepția celor care locuiesc în apartamente mici sau la țară, în case modeste, cei care consumă până la 300 kwh lunar, teoretic, sunt cei care au case noi, construite cu materiale de ultimă generație, cu termoizolație super eficientă, încălzire în pardoseală și centrale noi, – cu alte cuvinte, cei mai înstăriți, cei mai putin afectați de scumpiri. Normal este să beneficieze toți, nu să existe astfel de discriminări. Cei care nu și permit și cei care plătesc taxe mai mari, sunt cu toții cetățeni ai acestui stat. Nu ar fi mai bine ca, cei ce iau astfel de măsuri, să gândească mai eficient sistemul de funcționare al celor care încasează atâția bani, de atâția ani?

Așadar, de la 1 aprilie, consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300 kWh vor beneficia de o nouă schemă de protecție care va include TVA redus la 5% precum si compensarea certificatului verde și a bonusului de cogenerare pentru consum.

Se va reduce costul energiei electrice la consumator prin compensarea bonusului de cogenerare și contravaloarea certificatelor verzi și va fi  elaborată o schemă de sprijin și pentru gaze naturale.

Premierul a spus că, în domeniul sectorului agricol și al industriei alimentare, măsurile de sprijin vor fi lansate la 1 februarie și vor fi menținute active până la data de 1 iulie.

Ministrul Energiei a declarat că unii furnizori au greşit că au emis facturi către oameni fără compensare, fără plafonare. Aceștia au ignorat legea care stabileşte plafonarea de preţ şi compensări pentru facturi.

Ministrul le recomandă celor care constată că au astfel de facturi să nu le plătească şi să ceară furnizorului recalcularea, iar în caz contrar să se adreseze Autorităţii pentru Protecţia Consumatorilor.

El a făcut un apel către furnizori „să-şi revină şi să dea drumul la facturile recorectate”, susţinând că există încă furnizori mici, care lucrează mai ales în mediul rural, care nu aplică plafonul şi compensarea.

Ministrul le-a recomandat consumatorilor care constată că furnizorii nu au respectat legea atunci când au emis facturile să nu le plătească înainte de a regla situaţia și, dacă legea a fost încălcată, să se adreseze Protecției Consumatorilor.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *