Românii au început anul cu facturi duble la gaze și energie electrică. Guvernul a promis ieftiniri, furnizorii inventează scuze pentru scumpiri

808 0

Deși oficialii au promis că facturile la gaze și energie electrică vor fi la nivelul anului trecut, plafoanele din lege le-au lasat loc furnizorilor chiar sa dubleze prețurile. Revoltător este și faptul că unii furnizori nu au aplicat încă legea, adică nu au ținut cont de plafonul oficial. 

Prețul gazului aproape că s-a dublat din decembrie 2020, până în decembrie 2021, de la 0,12 lei/kwh  la 0,21 lei/kwh.

Nu este plafonat, pentru că ajunge la aproximativ 0,31 de lei/ kmh cu tot cu taxe și TVA, adică sub 0,37 lei/kwh, cât este plafonul impus de lege.Cu alte cuvinte, pragul stabilit de autorități este mult mai mare decât prețul din iarna trecută, iar furnizorii încă mai pot să-l crească.

Un consumator beneficiază de compensare, o reducere de 33% din prețul facturat, dacă are un consum lunar de până la 150 de mc, dar factura este oricum cu 50% mai mare.

Un alt consumator are același pret pentru gaz, aproape dublu față de anul trecut, însă nu mai primeste nici reducere, pentru că are un consum mai mare, de 450 de mc, așa că și prețul final este aproape dublu față de iarna trecută.

În lunile noiembrie și decembrie, 80% dintre consumatorii de energie electrică au beneficiat de plafonare ori de compensare. În cazul gazelor naturale, doar 60% dintre consumatori au avut reduceri de preț, potrivit Ministerului Energiei.

O parte dintre clienți n-au primit însă nici reducerea, nici plafonarea. Reprezentanții furnizorilor spun că legea și normele au fost publicate târziu și au avut nevoie de timp pentru a pune la punct sistemele informatice.

Ion Lungu, CEZ: ”Chiar dacă nu au primit în prima lună în care a venit factura după ce legea a fost aprobată, urmează ca în următoarea lună să se producă toate regularizările. Astăzi, toți furnizorii au pus la punct sistemele și toate facturile din acest moment se emit în conformitate cu legea”.

Chiar și facturile cu reduceri de preț ar mai putea suferi modificări, pentru că legea a fost interpretată diferit.

Zoltan Nagy, ANRE: ”Vă dau un singur exemplu, care cred că era relativ simplu să fie clarificat. Sunt anumiți clienți cărora ar trebui să li se aplice atât plafonarea, cât și compensarea. Nici legea și nici normele nu sunt clare, ordinea în care cele două măsuri se aplică și nici nu este indiferent. Sunt furnizori care au aplicat mai întâi plafonarea și apoi compensarea și sunt furnizori care au aplicat în ordine inversă. Măsurile pentru reducerea facturilor sunt valabile până în aprilie. Apoi, Guvernul promite o nouă schemă de ajutor”.

Nicolae Ciucă, premier: ”De la 1 aprilie, consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300 kwh vor beneficia de o nouă schemă de protecție”.

Virgil Popescu, ministrul Energiei: ”O posibilitate ar fi să reducem TVA-ul de la 19 la 5% în paralel cu o scoatere din prețul energiei electrice a bonusului de cogenerare și a tarifului de certificat verde, la fel pentru cei care au un plafon de consum de 300 de kw la energie electrică plus o marjă de 10%. Gândim să vedem și în funcție de prețul la gaze naturale ce putem face”.

Firmele mici și mijlocii ar urma să primească și ele reduceri pentru facturi, promit reprezentanții guvernului. 

 

C.R

 

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *