Ați găsit Parlamentul diferit de ceea ce vă așteptați?
Am intrat cu multă emoție și recunoștință față de alegătorii mei în Senatul României, cu gândul de a-i reprezenta cu demnitate și cu onestitate. Mi-am propus să-mi păstrez aceste valori pe toată durata mandatului meu și am reușit. Nu am avut idei preconcepute despre demnitatea de parlamentar, prin urmare, am intrat în această lume nouă cu toată încrederea și am descoperit-o treptat. M-am integrat în colectivul de senatori ai Partidului Național Liberal și m-am implicat cu toate cunoștiințele mele în tot procesul legislativ, care să știți nu este unul simplu.
Ce ați reușit să faceți din ceea ce v-ați propus?
În primul rând, prin participarea mea la ședințe, am ajutat la punerea în practică a programului politic și legislativ al Partidului Național Liberal, din care sunt mândră că fac parte. Mi-am dedicat toată experiența mea profesională și de viață acțiunilor desfășurate atât în Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări, cât și în Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții. Din luna mai 2021 sunt președintele grupului de prietenie cu India, fapt care mă onorează și mă responsabilizează, în același timp. Am fost prezentă la plenurile Senatului și ale camerelor reunite, unde am votat proiectele aflate în dezbatere și supuse votului. Sunt semnatarul a 21 de propuneri legislative din diverse domenii. Întrebările și Interpelările adresate miniștrilor au vizat probleme de mare interes, pentru societatea românească. Nu știu dacă mi le-am propus inițial pe toate, însă sunt mulțumită că am reușit să mișc lucrurile. Anul acesta mi-am propus să fac și mai multe lucruri bune.
Din punct de vedere personal la care din inițiative țineți cel mai mult și pe care o susțineți cu ardoare?
Am tratat cu maximă seriozitate toate inițiativele legislative supuse dezbaterii lor parlamentare, însă sunt foarte impresionată atunci când aud despre situații dramatice, în care femeile și copiii sunt maltratați și suferă din cauza unor abuzuri, uneori inimaginabile. Violența domestică este o reală problemă a societății noastre, am văzut ce drame provoacă și ce consecințe implică pe termen lung. Din acest motiv, am decis ca de la Tribuna Senatului României, să trag un semnal de alarmă și să mă implic și mai mult, ca inițiator a unor măsuri coercitive împotriva abuzatorilor.
Are un parlamentar libertatea deplină sau el este supus, de multe ori, chiar partidului din care face parte?
Un parlamentar este mai întâi un cetățean, care a aderat la o filozofie politică. Evident, că este un om liber care alege conform propriilor valori. În momentul în care este ales prin voința concetățenilor săi, el intră într-un grup politic, unde, libertatea individuală respectă programul politic economic și social asumat. Desigur, că libertatea parlamentarului rămâne una personală în acord cu crezurile, cultura și experiența sa profesională și de viață. Nu putem să fim de acord cu tot ce ni se propune, motiv pentru care îmi păstrez libertatea de a spune NU de fiecare dată când consider că este necesar.
Se spune:” Uneori nu poți vedea pădurea din cauza copacilor”. Cum vede senatorul PNL de Vâlcea, Claudia Mihaela Banu starea “ națiunii vâlcene” și ansamblul numit Județul Vâlcea cu prezentul și, mai ales, cu viitorul lui?
Trăiesc printre vâlceni dintotdeauna. Ca vâlcean, simt realitatea în care trăiesc, vorbesc la cabinetul meu parlamentar cu mulți dintre oamenii județului, le ascult păsurile și încerc să găsesc soluții pentru ei. Asta mă ajută să văd și pădurea și copacii și să rămân ancorată în toate problemele acestui județ binecuvântat. Mă bucur de succesele vâlcenilor, dar mă întristez atunci când știu că unele lucruri care se pot face foarte ușor sunt ignorate. Voi continua să particip activ la toate dezbaterile publice care au ca scop îmbunătățirea traiului vâlcenilor. Încurajez și susțin, deopotrivă, toate demersurile civice, dar și pe cele administrative care propun o perspectiva modernă, europeană. Cetățenii trebuie să știe că au în mine un suporter al lor, al familiilor lor și al tuturor dorințele lor de mai bine. Eu simt toate aceste lucruri ca pe pe o datorie și, ca parlamentar, ca o misiune permanentă.
Pentru că suntem la început de an și pentru că mi-ați oferit această ocazie, dați-mi voie să urez tuturor vâlcenilor de pretutindeni “Un An Binecuvântat și LA MULTI ANI!”
În calitate de reprezentant al lor în Senatul României, îmi asum această misiune cu onoare și respect.
Un interviu realizat de Silviu Popescu
Laudabila ideea de a prezenta public activitatea parlamentara a d-nei senator Claudia Mihaela Banu, dar de aici si pana la superlative este o cale lunga! Limbajul este unul standardizat, asta, poate si datorita inabilitatii reporterului de a purta un dialog concis! Nimic despre compromisul politic cu ciuma rosie, sincopele fostului prim-ministru valcean, scaderea in sondaje a PNL si, mai ales, fractura acestuia, supus de-acuma unui rol decorativ in guvern! Da, munca parlamentara este de luat in seama, dar este si obligatorie, parerea electoratului ramanand prioritara! Conditiile obiective de criza, coroborate cu cele subiective de gafe politice, sintetizeaza un tablou jalnic, pe care publicatia, mereu „neutra”, Curierul de Ramnic, evita sa-l prezinte!