Zăpada vă cheamă, muntele vă așteaptă, dar nu deveniți o povară pentru inimoșii oameni de la SALVAMONT!

901 0

Este iarnă în toată regula, în sfârșit. Ne place sau nu, chiar și temperaturile confirmă acest lucru.

Iubitorii de zăpadă sunt în culmea fericirii, ei știu că la munte, zăpada îi așteaptă oricând. Își iau sacii, săniuțele, schiurile, snowboard-urileși dau iama pe pârtii. Se urcă pe ATV-uri și pleacă în aventură către piscurile albite de omăt, spulberate de vânturi, battue de ninsori neașteptate ori încremenite de geruri crâncene.

Numai că, orice mica greșeală și orice fărâmă de ghinion îi poate transforma în victime.
Și dacă devin victime, există oameni temerari, inimoși, curajoși , care lasă  familii, căldura casei, sediul plăcut și apparent liniștit și își riscă sănătatea și viețile pentru a scormoni abisurile, crestele, pădurile și drumurile înfundate, pentru a-I salva.

Vâlcea are numeroase drumuri de munte, trasee montane, pârtii.  Se poate întâmpla orice. Și, deja, anul acesta, au fost câteva evenimente. Un ATV al căruit pilot s-a accidentat în roata propriului “utilaj”, pe Cheile Folea și mai mulți accidentați la schi, la Transalpina.  Salvamontiștii vâlceni sunt permanent în alertă.

758 acțiuni de salvare, în decembrie

Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România (A.N.S.M.R.) și Consiliul Serviciilor Publice Salvamont au centralizat activitatea, pe luna decembrie a anului 2021, a celor 74 de formații salvamont aparținând celor 42 de structuri județene sau locale Salvamont din cele 24 de județe cu activitate de salvare montană din România.

Luna decembrie este o lună de vârf a sezonului de iarnă, fiind caracterizată printr-un număr foarte de turiști pe munte, fapt ce a impus asigurarea asistența de salvare montană la un nivel maxim, zilnic, un număr de 500 – 600 de salvamontiști aflându-se la datorie în zonele montane cu afluență turistică mare, în punctele medicale și de intervenție din cca 90 de posturi și baze salvamont.

In această perioadă salvamontiștii au fost solicitați să intervină în 758 de acțiuni de salvare și de acordare a primului ajutor medical, acțiuni în care au fost salvate 801 de persoane.  Dintre acestea, 318 persoane accidentate au fost predate serviciilor SMURD sau de Ambulanță, 2 persoane au fost predate elicopterelor SMURD-IGAV, iar, 7  persoane au decedat pe munte, sarcina salvamontiștilor reducându-se la recuperarea acestora și transportul pentru predarea la serviciile IML.

Din numărul total de intervenții, 553 de intervenții au avut loc pe domeniile de practicare a sporturilor de alunecare, 132 de intervenții au avut loc în restul zonei montane –  fiind salvate 174 de persoane, 90 de persoane s-au prezentat și au beneficiat de prim ajutor la cabinetele medicale ale bazelor Salvamont, iar 3 intervenții au avut loc în afara zonei montane, în locuri greu accesibile, acțiuni la care salvamontiștii au fost solicitați să intervină cu mijloacele și tehnicile lor specifice pentru soluționarea cazurilor.

Prin Dispeceratul Național Salvamont-Vodafone/Fundația Vodafone au fost primite, direct, 669 de apeluri prin care anunțau accidente montane și 7 apeluri care anunțau incendii în zona montană și submontană, restul apelurilor de urgență fiind primite și preluate direct de către salvamontiști prin Serviciul Unic de Urgență 112 sau prin dispeceratele locale ale echipelor salvamont.

De asemenea, în cursul lunii noiembrie  s-au primit 1348 apeluri prin care solicitau informații despre zona montană, dintre acestea, 689 apeluri au fost înregistrate la Dispeceratul National Salvamont-Vodafone/Fundația Vodafone, restul de 659 de apeluri fiind făcute direct structurilor Salvamont locale sau județene.

Rata de răspuns 100% la solicitări

Structurile Salvamont avut un grad de răspuns de 100% la solicitările specifice domeniului de activitate, doar cu resursele proprii, acest lucru confirmând că acestea sunt organizate corespunzător, își dimensionează corect, își dezvoltă permanent resursele umane și materiale și, în activitatea derulată, nu au solicitat și au demonstrat că nu au nevoie de alte resurse, exceptând cele de preluare pentru transport al accidentaților către unitățile medicale, ambulanțe SAJ, SMURD, respectiv elicoptere IGAV-SMURD, resurse care au fost asigurate corespunzător în baza relației de coordonare operativă existentă cu Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului de Interne.

În cadrul celor 42 de structuri Salvamont din România, singurele structuri abilitate oficial si care dețin personal operativ de intervenție, pregătit profesional si atestat pentru a interveni pentru salvarea persoanelor accidentate în zona montană, activează ca personal operativ de intervenție un număr de circa 800 de salvatori montani atestați, 300 de salvatori montani angajați, 482 de salvatori montani voluntari,  alături de care, cca 350 de salvatori aspiranți și debutanți se află în diverse etape de formare profesională.

Pe întreaga perioadă a sezonului de practicare a sporturilor de alunecare pe zăpadă, serviciile Salvamont vor asigura efective de salvatori montani suplimentare, dimensionate adecvat, astfel încât să se reușească intervenția cu operativitate în multitudinea de accidente care se înregistrează pe munte în această perioadă.

Echipele Salvamont, singurele structuri care dețin competența legală, personal pregătit profesional și atestat pentru a interveni în soluționarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecțiuni medicale pot fi alertate prin Sistemul Național Unic de Urgență 112 și prin intermediul Dispeceratului Național Salvamont- Fundația Vodafone ( 0372126668 sau 0SALVAMONT) sau de pe aplicația SALVAMONT-VODAFONE pentru telefoanele mobile.

K.R.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *