- NU se pune problema intervenției NATO în Ucraina
- NU se pune problema activării rezerviștilor
- Singurul impact va fi al refugiaților ucrainieni
- Problemele românilor sunt facturile mari și pandemia
Nu mai dați curs dezinformărilor, exagerărilor și fake news-urilor, care, iată, din nou au umplut televiziunile de proastă factură și mediul virtual. Propagandiștii lui Putin sunt, probabil, cei mai buni din lume în a jongla cu texte și imagini menite a zăpăci, dezinforma și a semăna panica în rândul populației, prin a dirija atenția publică în direcții total greșite. Astfel, circulă, ca și la începutul pandemiei, filmulețe cu presupuse convoaie militare ce se îndreapotă către granite cu Ucraina, însă acele imagini sunt toate vechi, înfățisând exerciții militare uzuale sau transportarea de echipament dezafectat. Nu uitați că, zvonistica și manipularea pshiologică prin mass-media îș face efectul la nivel mondial!
Din nou trăim un război psihologic, servind o himeră care induce o psihoză generală. O latură este dezinformarea, posturi de radio si televiziune induc imagini contrafăcute sau zvonuri care, din dorinta de audiență și setea de sensational, capăta in ochii ascultătorului sau privitorului conotații senzationale. Considerăm că toate aceste încercări de exagerare sau dezinformare ar trebui incriminate, raportate și sancționate extrem de sever de către legiuitori.
Ministrul Apărării, Vasile Dâncu a precizat că există dorința aliaților din NATO de a fortifica flancul estic, de a aduce mai multe trupe și echipamente, dar deocamdată nu au fost stabilite termene.
„Chiar dacă nu se pune problema unei intervenții militare a NATO, sigur că vor fi consecințe în lanț asupra securității zonei și chiar asupra Europei, e vorba de lanțuri de aprovizionare cu energie, sistemul bancar. Vom fi specifici când se va termina CSAT.
Există dorința aliaților de a fortifica acest flanc estic, de a aduce mai multe trupe și echipamente în cazul unui conflict, nu avem termene, dar există proceduri foarte clare pentru fiecare. Când vom termina CSAT, vom putea vorbi și despre proceduri”, a declarat ministrul Apărării.
Nu se pune problema ca România să trimită soldați sau echipamente în Ucraina
Ministrul a subliniat că nu s-a discutat despre activarea rezerviștilor: „Nu se pune problema a trimite soldați sau echipamente în Ucraina. Dacă vă uitați în regulile NATO, nici NATO nu poate face asta. Dislocarea trupelor se poate face doar dacă este amenințată o țară membră a NATO. În cazul Ucrainei nu e vorba de asta. “Nu s-a discutat despre activarea rezerviștilor. Nu suntem în această situație.”
În fiecare an, prin rotație, se face o verificare, un inventar al rezerviștilor și al stării lor.
Suntem pregătiți pentru un eventual val de migranți dinspre Ucraina
În legătură cu un posibil val de migranți dinspre Ucraina, ministrul a declarat că există scenarii care vor fi discutate în ședința CSAT. „Nu avem date în acest moment că va exista un flux masiv de migranți, dar suntem pregătiți la MApN, dar și în colaborare cu alte formațiuni”, a adăugat acesta.
Cele mai mari amenințări la adresa populației sunt facturile la energie și pandemia
Întrebat care este cea mai mare amenințare pentru români – pandemia, războiul sau facturile uriașe la energie, ministrul Apărării a răspuns: „Fiecare din aceste zone are gradul ei de periculozitate. Pentru populație în acest moment cea mai mare amenințare sunt facturile la energie”.
„Am vorbit despre amenințarea pentru populație, nu despre amenințările la adresa României. Populația e afectată mai mult de facturi în acest moment față de situația internațională”, a precizat ulterior Dîncu.
K.R