În dialog cu artistul vizual  Gorzo la Expoziția  „Perpetuum Studio”

602 0

Am avut marea plăcere și surpriză de a dialoga cu artistul vizual ,Gorzo,  care și-a  început  lucrul în studioul său temporar din Galeriile „Pasaj 1” și „Pasaj 2”. A avut amabilitatea de a ne prezenta povestea din spatele acestor expoziții inedite.

 

Buna ziua! Bine ați venit la Râmnicu Vâlcea!

Am vrea să vă întrebăm ce faceți aici pentru că este ceva nou, ceva ce ne suscită interesul, după părerea mea și nu numai.

Bună ziua! Suntem în galeriile din pasajul central din Râmnicu Vâlcea unde, timp de două săptămâni, mi-am mutat atelierul de lucru. Este un proiect pe care l-am început acum doi ani într-un atelier din New York. Se întamplă astfel pentru a 3-a oară.

Mai precis, timp de două săptămâni, între orele 12 și 20 lucrez și primesc lume. Primesc lume și aștept vizitatori, întrebările sunt binevenite. Curiozitățile, în cazul în care pot, o să încerc să le satisfac.

Altfel, proiectul a început ca un fel de răspuns la un lucru pe care l-am tot observat de-a lungul timpului în atelierele artiștilor. Există obiceiul de a se deschide atelierele artiștilor. Acest lucru se face peste tot în țară.

 

Și prin lume, presupun, pe unde ați călătorit dumneavoastră.

 Da, ele au început în altă parte. Sunt  zile, săptămâni cu studiouri deschise. Și, trebuie să recunosc că la început când m-am întâlnit cu tipul acesta de manifestare am fost foarte curios așteptând să văd artiștii la lucru. Dar am constatat că, de fapt, atunci când sunt studiourile deschise, ele sunt transformate în mici galerii. Prin urmare, da, e interesant  pentru că vezi  diferite maniere, în tot felul de locuri. Numai că nu mi-a fost satisfacută curiozitatea legată de felul în care ceilalți lucrează, cum funcționează acest spațiu. Mi-a luat timp să ințeleg că, de fapt, sunt diferite tipologii de artist și că sunt oameni care nu suportă să aibă pe cineva în jur când lucrează. Trebuie să recunosc  că, și în cazul meu, este destul de dificil pentru că de obicei în atelier îmi fac căutările. Aici sunt mai multe nereușite decât reușite. Și , într-un fel, poziția este una vulnerabilă.

 

Este. Dar este și un act de curaj, nu-i așa?

 Da, într-un fel. De curaj, da. Sau de iresponsabilitate, nu știu exact cum să o  spun. Dar, de obicei, artiștii vor să apară în fața publicului ca fiind niște prezențe bine articulate cu preocupări clare și lucrări reușite. Ori, în cazul unui atelier lucrurile nu stau așa. Atelierul este cam ca viețile noastre, cu plusuri, minusuri și multe necunoscute. Mie, poziția aceasta vulnerabilă și posibilitatea ca ceilalți să interacționeze mi se pare interesant și benefic.

Si, trebuie să spun că sunt aici în a 4-a zi,  deci au trecut  3 zile. Și deja    s-a tot perindat lume pe aici. Am avut întrebari, am avut vizitatori  de aici  dar și din afara orașului Râmnicu Vâlcea.

Vestea circulă, desigur, și este interesant ceea ce se întamplă aici.

 Da, cred ca e bine. Nu știu cum a fost pentru cei care au trecut pe aici dar pentru mine lucrurile au fost interesante. Pentru că, de felul lor, artiștii și pictorii pentru că asta fac, avem nevoie de schimburi și lucruri să fie văzute, să genereze dacă nu reacții, cel puțin interes. Și din punctul acesta de vedere lucrurile sunt OK.

Este foarte bine! Și sper să ne bucurăm în continuare  de noutăți în acest domeniu.  În orașul nostru și nu numai, pentru că toți avem nevoie. Vă dorim să aveți vizitatori cât de mulți,  și sunt convinsă de acest lucru.

Noi,  cei de la Curierul de Râmnic, vă mulțumim frumos pentru invitație!

 

Și eu vă mulțumesc că m-ați vizitat!

 Organizat  în perioada 10 martie – 7 aprilie 2022 expoziția / acțiunea artistică intitulată „Perpetuum Studio” (”Continous Studio”) este  semnată Gorzo, pictor român rezident la New York.

Perpetuum Studio” se constituie în cel mai amplu și mai complex solo show / acțiune artistică ce s-a desfășurat până în prezent la Râmnicu Vâlcea, el fiind găzduit în cinci spații: la Muzeul de Artă („Casa Simian”), respectiv în galeria „SUB-sol” și în curtea interioară a acestuia, precum și în Galeriile „Pasaj 1”, „Pasaj 2” și holul dintre acestea.

Expoziția Gorzo este alcătuită din mai multe secțiuni aparte, reprezentând tot atâtea serii de lucrări / etape de creație, fiecăreia fiindu-i destinată câte un spațiu anume. Astfel, Galeria „SUB-sol” și curtea interioară a Muzeului de Artă sunt  gazdele a două tipuri de expresie artistică distincte, lucrări de pictură realizate cu materiale neconvenționale, precum și obiecte artistice cu totul inedite.

În schimb, galeriile „Pasaj 1”, „Pasaj 2” și holul dintre ele sunt destinate desfășurării atelierului propriu-zis, pe care artistul, într-o sinceră dorință de comunicare cu potențialii săi spectatori, l-a mutat aici timp de două săptămâni, lucrând efectiv, la vedere, și încercând, printr-o scenografie minimală să reproducă atmosfera propriului studio de creație.

Așa cum se poate vedea în orice atelier de creație, și aici sunt prezente lucrări semnate Gorzo, pictură, sculptură, intervenții pe diferite tipuri de materiale, în diferite stadii de execuție.

La finalul acestei acțiuni artistice, lucrările realizate vor fi expuse și vor putea fi vizionate în holul mare și în cele două galerii.

Unul dintre cei mai proeminenți artiști români contemporani, cu o carieră internațională, Dumitru Gorzo s-a născut la Ieud, județul Maramureș, în 1975. A absolvit secția de pictură a Universității Naționale de Arte din București, în 1999, la clasa profesorului Florin Mitroi. Este membru fondator al grupului „Rostopasca”.

În prezent trăiește și activează, alternativ, la București și la New York. În 2006 a deschis o amplă expoziție personală la Muzeul Național de Artă Contemporană, care apoi a fost itinerată la Muzeul Brukenthal din Sibiu.

În 2010 a participat la expoziția de grup „Badly Happy” de la Institutul „Marina Abramović”.

În 2020, pe timpul pandemiei și al lock down-ului, un alt solo show / acțiune artistică semnat Gorzo și intitulat „Fuga de acasă” a fost găzduit de Muzeul de Artă Recentă (MARe) din București. Aici, artistul a stat închis în muzeu, singur, timp de șapte zile, în care a lucrat, iar apoi lucrările i-au fost expuse și publicate într-un catalog special dedicat evenimentului.

Solo Show-ul „Perpetuum Studio” (”Continous Studio”) va începe joi, 10 martie 2022, ora 14.30, la Muzeul de Artă (Casa Simian), când va avea loc vernisajul.

Începând din 11 martie, Gorzo si-a  început  efectiv lucrul în studioul său temporar din Galeriile „Pasaj 1” și „Pasaj 2”.

Miercuri, 6 aprilie 2022, publicul va fi invitat la finisajul acestui solo show și va avea posibilitatea de a viziona lucrările realizate de Gorzo în cele două săptămâni de atelier deschis.

Mulțumim pentru colaborare și informații domnilor, Curator: Luiza Barcan

Coordonator proiect: Gheorghe Dican și  Gabriela Popescu- Responsabil

PR Galeria Artex Râmnicu Vâlcea.

 

Corina Enache

Articole asemănătoare

Fire de lumină

Postat de - 10 octombrie, 2023 0
FacebookTwitterVerile petrecute la Slătioara îmi vin și acum în minte. Printre chipurile iubitorilor de frumos, regizorii Alecu Croitoru, Andrei Blaier…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *