Senatoarea Claudia Banu anunță acces electronic pentru înregistrarea la Registrul Comerțului și dispariția dosarului cu șină 

517 0

Potrivit senatoarei liberale Claudia Mihaela Banu, cea de a doua jumătate a lunii martie a adus, în Senatul României, schimbări legislative mult așteptate.  

Potrivit acesteia, propunerea reprezentată de Legea 564/2021 prevede posibilitatea accesului online pentru toate formalitățile privind constituirea și înregistrarea unei societăți. Toți cei interesați vor putea utiliza mijloace de identificare electronică și mijloace electronice de comunicare pentru înregistrarea la Registrul Comerțului. De asemenea, sunt eliminate multe cerințe birocratice, întreaga procedură de înregistrare fiind mult simplificată.  

“Un alt proiect legislativ votat de Senat vine ca un răspuns pentru miile de cereri aflate pe rolul instanței făcute de persoanele cu dizabilități intelectuale și psihosociale care au nevoie urgentă de măsuri de ocrotire graduale și temporare, adaptate nevoilor lor.

Proiectul de lege L541/2021 stabilește  un mecanism de ocrotire a drepturilor civile adaptat societății moderne și ne desparte definitiv de regimul juridic învechit și inechitabil al măsurii punerii sub interdicție judecătorească.

În premieră legislativă, s-a recunoscut dreptul oricărei persoane cu capacitate de exercițiu deplină de a da un mandat de ocrotire unei alte persoane apropiate, pentru situația în care nu ar mai putea să se îngrijească singură sau ar fi în imposibilitatea de a își administra bunurile”.

Totodată, cetățenii vor beneficia de o administrație publică conectată și eficientă, cu proceduri simplificate, birocrație redusă și timp de așteptare minim. În acest sens, autoritățile din România au mai făcut un pas important în amplul proces al digitalizării, pentru eliminarea dosarului cu șină. 

„Autoritatea pentru Digitalizare a lansat în dezbatere publică legea prin care instituțiile vor putea face schimb de date. Proiectul legislativ va reglementa și facilita schimbul de date între sistemele informatice ale diferitelor instituții ale statului. 

Prin această lege, se urmărește promovarea interoperabilității în administrația publică centrală și între administrația locală și administrația centrală, dar și facilitarea accesului instituțiilor private la datele deținute de instituții publice, cu asigurarea securității și confidențialității schimburilor de date”, explică Claudia Banu. 

C.E. 

Articole asemănătoare

Elogiu satului românesc

Postat de - 25 septembrie, 2023 0
FacebookTwitterAtunci când în 1937 elogia în discursul de recepție la Academie, satul românesc, Blaga recunoștea nu doar că veșnicia s-a…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *