Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea au fost solicitaţi să intervină pentru stingerea a 8 incendii de vegetație uscată

703 0

BULETIN INFORMATIV

În data de 24.03.2022, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea au fost solicitaţi să intervină pentru stingerea a 8 incendii de vegetație uscată, în mai multe localități vâlcene, după cum urmează:

  • Golesti, sat Vatasesti;
  • Sinesti, sat Mijlocu. A fost anuntat SVSU Sinesti;
  • Vaideeni, sat Vaideeni. A fost anuntat SVSU Vaideeni;
  • Bujoreni, sat Gura Vaii. A fost anuntat SVSU Bujoreni;
  • Mihaestii, sat Barseti. A fost anuntat SVSU Mihaesti;
  • Budesti, str. Izvoarelor.
  • Runcu, unde, din păcate, o persoana a fost găsită făra semne vitale la locul interventiei.
  • Râmnicu Vâlcea, Strada Poenari

Suprafața totală afectată de la începutul acestei săptămâni este de aproape 700 de hectare de mărăciniș și vegetație uscată și litieră în pădure de foioase.

Potrivit statisticilor înregistrate la nivelul inspectoratului, fată de aceeași perioadă a anului trecut, numărul incendiilor de vegetație uscată s-a triplat.

 

STOP Arderilor de vegetație uscată!

 

Val de arderi de vegetație uscată în această după-amiază pe raza județului Vâlcea.

 

Echipajele operative ale ISU Vâlcea intervin în  aceste ore pentru localizarea și lichidarea mai multor incendii de vegetație uscată și resturi vegetale.

 

⚠️Atragem atenția cetățenilor că aceste intervenții presupun din partea subunităților de pompieri un consum sporit de resurse, atât umane cât și materiale.

 

❗❗Respectați măsurile de prevenire

 

Având în vedere că arderile necontrolate pot provoca adevărate dezastre, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al judeţului Vâlcea, face apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor.

 

Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:

– condiţii meteorologice fără vânt;

– colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;

– executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;

 

– curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;

-desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;

– asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;

-supravegherea permanentă a arderii;

– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;

– interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

 

‼Potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de arderi a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

Compartimentul de Informare şi Relaţii Publice

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *