Ce nebunie! Sare de la înălțimea unui bloc de 8 etaje!

1208 0

Vicecampion mondial la sărituri în apă de la mare înălțime, Cătălin Preda visează să poată concura și în România.

Se aruncă în gol de la înălțimea unui bloc de opt etaje, aterizează perfect în apele lacurilor, mărilor sau oceanelor și spune că tot ce i se întâmplă este un vis devenit realitate.

Pentru Cătălin Preda, vicecampionul mondial de anul trecut, de la Abu Dhabi, pericolul s-a transformat în adrenalină pură, iar cele trei secunde de ”plutire” spre apă în zborul către noi și noi succese.

”Înălțimea standard de la care se desfășoară competițiile este de 27 de metri, undeva echivalentul a unui bloc cu 8 etaje, dacă nu mai bine. Iar emoții sunt înainte de fiecare săritură. Spiritul competițional și senzația de a face parte dintr-o competiție sunt întotdeauna presărate cu emoții, dar ele au devenit pentru mine un lucru constructiv, productiv, din care mă alimentez și am învățat să le folosesc în avantajul meu” – Cătălin Preda, medaliat cu argint la Cupa Mondială de la Abu Dhabi la sărituri în apă de la mare înălțime.

El recunoaște că de acolo, de sus, locul de aterizare pare foarte mic, ceea ce nu-l împiedică însă să aibă evoluții spectaculoase.

”Practic unghiul de la 27 de metri strânge cumva absolut totul și concentrează lucrurile și mai aproape. Toți spectatorii se văd ca niște puncte, ca niște furnici pe malul râului sau bazinului sau lacului în care sărim. Dar este un sentiment special și chiar mă simt privilegiat să am șansa de a face acest sport” – Cătălin Preda, medaliat cu argint la Cupa Mondială de la Abu Dhabi la sărituri în apă de la mare înălțime.

A descoperit săriturile de la mare înălțime în urmă cu 7 ani

Fost campion la săriturile în apă tradiționale, Cătălin a descoperit săriturile de la mare înălțime în urmă cu 7 ani și s-a îndrăgostit pe loc de ele.

”Am mai bine de 20 de ani de experiență în sărituri în apă. Tranziția am făcut-o în urmă cu aproximativ 6-7 ani spre sărituri de la mare înălțime, însă competițional sunt încă proaspăt, încă relativ crud. Am pășit pe scena competițională abia în 2018, cu un podium de debut. Iar aceea a fost confirmarea de care aveam nevoie și a fost contactul cu această disciplină care m-a convins să-mi rezolv câteva lucruri pe care nu le terminasem când venea vorba de performanță odată ce am plecat din săriturile în apă proba de platformă 10 metri, care a fost proba mea principală” – Cătălin Preda, medaliat cu argint la Cupa Mondială de la Abu Dhabi la sărituri în apă de la mare înălțime.

Se antrenează 6 ore pe zi, 6 zile pe săptămână

Pentru 3 secunde de perfecțiune în aer, Cătălin Preda lucrează 6 ore pe zi, timp de 5 sau 6 zile pe săptămână. El pregătește ”bucăți” din săritură, pentru că e periculos să sară foarte des de la 27 de metri.

„Două antrenamente a câte aproape 3 ore, undeva la 5-6 ore pe zi, 5-6 zile pe săptămână. E practic un ritm și un stil de viață, care pentru mine reprezintă un job full time. Pregătirea constă în mare parte într-o condiție fizică cât mai bună. Ideal, săritura e împărțită cumva, e spartă pe bucăți în două, trei, poate chiar patru patru elemente pe care le repeți. Nu e fezabil să repeți foarte multe sărituri de la 27 de metri, impactul fiind destul de agresiv” – Cătălin Preda, medaliat cu argint la Cupa Mondială de la Abu Dhabi la sărituri în apă de la mare înălțime.

Se antrenează deseori la Viena

Românul recunoaște că problema cea mai mare a săritorilor în apă de la mare înălțime este lipsa unor locuri de antrenament în care să poată efectiv sări. Iar asta e o problemă în toată Europa. De aceea, se axează pe o pregătire fizică foarte bună, care să îl ajute atunci când pleacă la Viena pentru a sări efectiv în apă.

”Pregătirea constă în mare parte într-o condiție fizică cât mai bună. De la asta pleacă totul. O bază cât mai solidă în ceea ce privește condiția fizică. Ulterior, acrobațiile la sol, reprezentând inițierea în săritură, desprinderea în săritură, primele rotații sunt cheie, însă apa până la urmă, contactul cu apa e esențial. Nu sunt foarte multe facilități în Europa, nici în lume, dar în Europa cu atât mai puțin. Un centru de antrenament la care merg destul de constant se află în Austria” – Cătălin Preda, medaliat cu argint la Cupa Mondială de la Abu Dhabi la sărituri în apă de la mare înălțime.

Zborul spre apă durează aproximativ 3 secunde

Dar sportivul nostru spune că toate sacrificiile merită, pentru că cele trei secunde de plutire nu se compară cu nimic altceva.

”Până la urmă, în cele mai puțin de 3 secunde abia dacă apuci să te gândești la ceva. E până la urmă chiar aspectul acesta de flow efectiv, de prezență în decursul celor trei secunde, mai puțin de trei secunde de zbor, e ce mă atrage cel mai mult. Pe mine asta m-a convins. Ai nevoie de un nivel de concentrare maximă și de atenție sporită, doar că odată ce te lansezi în săritură devine un joc al încrederii pur și simplu. Încercând să schimbi cât mai multe în aer mai degrabă riști să strici ce ai început” – Cătălin Preda, medaliat cu argint la Cupa Mondială de la Abu Dhabi la sărituri în apă de la mare înălțime.

Visează să poată concura și în România

În afară de cucerirea de noi medalii, Cătălin mare are un vis: acela de a putea concura și în țară.

”Sunt discuții în desfășurare. Eu mi-aș dori foarte mult să am șansa de a participa la o competiție organizată pe tărâmul național. Urmează să fac câteva deplasări de scouting și de cercetare să văd dacă sunt locuri cu adevărat fezabile și practice pentru a duce discuțiile în zona organizării cu adevărat” – Cătălin Preda, medaliat cu argint la Cupa Mondială de la Abu Dhabi la sărituri în apă de la mare înălțime.

Vrea titlul la Cupa Mondială și la Campionatul European

În ceea ce privește planurile pentru 2022, Cătălin speră să continue sezonul foarte bun avut anul trecut.

”Anul 2021 pentru mine a fost chiar cel mai bun de până acum și prospectul de viitor este unul promițător. Victoria de debut a seriei mondiale Red Bull, prima mea victorie, prima mea clasare pe cea mai înaltă treaptă a podiumului în Saint Raphael, în Franța, pe Coasta de Azur. Și locația a fost memorabilă și experiența în sine. Dar, de asemenea și medalia de argint la Cupa Mondială din Abu Dhabi din decembrie. Două rezultate mari, două rezultate importante care mi-au oferit motivație și mai mare și m-au ambiționat spre a ținti cât mai sus. În 2022, pentru mine ideal ar fi să-mi depășesc rezultatele de anul trecut, să înregistrez o îmbunătățire în performanțele mele de anul trecut. Anul curent ne va găsi și la Roma, unde va fi o primă ediție de Campionat European de sărituri de la mare înălțime, iar acesta e unul dintre obiectivele mele principale în acest an competițional. De asemenea, o Cupă Mondială cu siguranță se va desfășura și argintul de anul trecut sper să-l transform în aur de data aceasta” – Cătălin Preda, medaliat cu argint la Cupa Mondială de la Abu Dhabi la sărituri în apă de la mare înălțime.

Articole asemănătoare

Spaniolii au ajuns la Cluj

Postat de - 20 februarie, 2020 0
FacebookTwitterSe apropie ziua meciurilor România-Spania! La Cluj au sosit atât baschetbaliștii naționalei iberice, pentru meciul din calificările EuroBasket 2021, cât…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *