În ultimele 24 de ore, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea a gestionat 22 de misiuni

446 0

BULETIN INFORMATIV

Membrii echipajelor SMURD au fost solicitaţi să intervină pentru 16 situaţii de urgenţă (9 traumatisme și 7 diverse afecțiuni medicale).

După acordarea de îngrijiri preliminare, persoanele asistate au fost transportate la cele mai apropiate unități spitalicești, pentru îngrijiri suplimentare.

În cursul zilei de 23.06. ac, ora 16.36, pompierii vâlceni au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu produs în Băile Olănești, la o pensiune situată pe strada Mihai Eminescu. 

Flăcările s-au declanșat la nivelul acoperișului clădirii. Pentru stingerea incendiului, la fața locului au acționat : trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autoplatformă de lucru la înălțime și încă un echipaj al SVSU Băile Olănești.

În momentul sosirii echipajelor la locul intervenției, au fost evacuați din pensiune 14 turiști cazați. Din fericire, nu a fost nimeni rănit. Din cauza distanței foarte mici existentă între pensiunea cuprinsă de incendiu, precum și materialele din care era construit (carton bituminat), flăcările s-au propagat la o altă clădire particulară construită în prelungirea pensiunii. 

Până la stingerea flăcărilor, au ars : acoperișul construit din lemn, pe o suprafață de aproximativ 120 de mp, un pat și materiale textile depozitate în podul clădirii. De asemenea, s-au degradat, prin afumare, pereții clădirii și tavanul constuit din rigips.

După aproximativ o oră și jumătate de la sosirea echipajelor la locul intervenției, incendiul a fost lichidat. Cercetările preliminare, efectuate la fața locului, arată că incendiul s-ar fi declanșat în urma producerii unui scurtcircuit la un punct de ramificație a instalației electrice.

 

Pompierii militari din cadrul ISU General Magheru al județului Vâlcea au fost solicitați în noaptea trecută, la ora 00.33, pentru stingerea unui incendiu produs la două case în localitatea Slătioara, sat Cumpene

La fața locului s-au deplasat trei autospeciale de stingere cu apă și spumă și o autospecială SMURD, pentru acordarea de îngrijiri medicale, eventualelor victime. 

La sosirea echipajelor la locul intervenției, incendiul se manifesta generalizat la o locuință, și parțial la locuința învecinată, din cauza distanței foarte mici existentă între imobile, precum și observarea târzie a producerii incendiului, favorizând propagarea. 

Până la stingerea flăcărilor, au ars: 

  • la prima locuință, a ars acoperișul casei construit din lemn și acoperit cu tablă, pe o suprafață de circa 80 mp, 
  • la cea de a doua locuință, au ars : acoperișul casei pe o suprafață de circa 120 mp. construit din lemn și acoperit cu tablă; două magazii din lemn în suprafață de aproximativ 30 mp. construite din lemn si acoperite cu tablă; un atelier în suprafață de aproximativ 20 de mp., construit din lemn și acoperit cu tablă, un depozit de material lemnos, în suprafață de circa 20 de mp, construit din lemn și acoperit cu tablă; aproximativ 20 tone de lemn de foc și cărbune; un  adăpost de animale în suprafață de 10 mp., construit din BCA acoperit cu tablă. 

După aproximativ șase ore de la sosirea echipajelor la locul intervenției, incendiul a fost stins. Cercetările preliminare efectuate la fața locului arată că incendiul s-ar fi declanșat în urma producerii unui scurtcircuit la instalația unui frigider lăsat sub tensiune. 

Pentru prevenirea unor situații de acest gen recomandăm respectarea următoarelor măsuri de prevenire:

  • nu utilizaţi aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrerupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;
  • nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat;
  • nu suprasolicitaţi instalaţia electrică folosind mai multe aparate simultan;
  • nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: fier de călcat, reşou, radiator şi altele asemenea;
  • instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului;
  • verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate;

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență General Magheru al județului Vâlcea au fost solicitați în cursul zilei de 23.06 ac. pentru stingerea a două incendii de vegetație uscată în municipiul Drăgășani și în Ocnele Mari.

Până la stingerea flăcărilor, au ars: 

  • în localitatea Ocnele Mari vegetație uscată pe cca 0,25 ha;
  • în municipiul Drăgășani, pe strada Dealul Viilor vegetația uscată pe circa 0,4 ha.

Cercetările preliminare efectuate la fața locului arată că incendiul s-ar fi declanșat în urma folosirii focului, fără respectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor de către persoane neidentificate. 

 

Pentru a se evita producerea unor situații asemănătoare, recomandăm respectarea următoarelor reguli de prevenire :

  • Arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul. Emiterea permisului se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.
  • În perioadele de caniculă şi secetă prelungită arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă.

Arderea miriştii se face cu respectarea următoarelor prevederi generale:

  • condiţii meteorologice fără vânt;
  • parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate;
  • izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;
  • desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
  • asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;
  • asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;
  • asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire;

   Pe terenurile în pantă, arderea miriştii se face pornind din partea de sus a pantei.

 

Compartimentul de Informare şi Relaţii Publice

Articole asemănătoare

EUROPAfest 2020 se muta din mai in iulie

Postat de - 8 aprilie, 2020 0
FacebookTwitterÎn urmă anunțului din 6 aprilie 2020 al președintelui României, prin care a decretat prelungirea stării de urgență din cauza pandemiei de Coronavirus cu încă o luna, jmEvents, organizator de evenimente muzicale internaționale, vine cu următoarele precizări: Festivalului Internațional EUROPAfest, aflat la ediția a 27-a și Bucharest International Jazz Competition, aflat la ediția a 14-a, evenimente…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *