Turismul vâlcean, în primul rând

355 0
Anul trecut pe vremea aceasta începeam aici o serie de articole numite “Despre turismul vâlcean, în primul rând”. Ele au poposit mai apoi, la sfârșitul anului, în paginile unei cărți cu același titlu. Am luat această decizie editorială pentru a păstra peste timp o analiză, fie ea și grăbită, a ceea ce credeam atunci, cred și acum, că este domeniul cu cel mai mare potențial de dezvoltare din județul nostru. Cu o condiție: abordarea metodică, planificată, cum se întâmplă în țările la statutul cărora aspirăm. Vrem o țară ca afară!
În materie de turism avem atâtea exemple de bune practici, de la Marea Neagră, la Marea Baltică și pe o coastă și pe alta a Mării Mediterane, într-un spațiu în care diferențele culturale n-ar trebui să fie unele decisive.
Revin la acest subiect pentru că, de curând, am avut curiozitatea să văd cu ochii mei cum stăm în județul Vâlcea cu turismul nostru cel de toate zilele. Vă sugerez site-ul statisticiromania.ro pe care informațiile despre județul Vâlcea pot fi vizualizate și în comparație cu celelalte zone din România. Grafic. Veți avea toată gama de surprize, nu vreau să vi le dezvălui eu acum. Printre capitolele prezentate, turismul. În două cifre. Înnoptări și număr de turiști. Date comparative, martie 2022 versus martie 2021. Pe locul cinci, după București, Constanța, Brașov și Bihor, județul Vâlcea cu o creștere de 690.927 înnoptări (55,68%). De la 690.927 la 1.075.606. Tot în martie 2022, Vâlcea ocupa locul 10, cu 22.603 turiști, fiind depășit de cele spuse mai înainte, dar și de Cluj, Prahova, Iași, Mureș, Suceava și Sibiu. Anul anterior, 2021, în aceeași lună martie, Vâlcea fusese pe locul 4, după Brașov, București și Prahova. Mai trebuie știut că Vâlcea era pe același loc 10 și în martie 2019 la numărul de turiști și pe același loc 5 la înnoptări. Înainte de pandemie. Cam așa. Nu există date mai recente de luna martie pentru anul 2022.
Vă invit să comparați datele economice și sociale ale județului nostru cu oricare alt județ din România pentru a vedea în formă grafică, atât de sugestivă, care este locul turismului pe lista șanselor noastre de dezvoltare. Turismul vâlcean, în primul rând, cum spuneam și anul trecut pe vremea aceasta.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *