Și-a botezat barca după bobul jamaicanilor calificați la Olimpiada de iarnă!

356 0

Campioană europeană la yachting, Ebru Bolat se pregătește pentru calificarea la Jocurile Olimpice având în minte exemplul echipei de bob a Jamaicăi, participantă la JO de iarnă din 1988

Yachtingul românesc are mari șanse de a fi prezent din nou la Jocurile Olimpice. Multiplă campioană europeană de junioare, Ebru Bolat (22 de ani) este dispusă să facă orice sacrificiu pentru a-și transforma visul calificării la Olimpiada din 2024 în realitate.

Cea mai valoroasă practicantă a yachtingului românesc are și o sursă de inspirație: echipa de bob a Jamaicăi, care a uimit lumea prin participarea la Olimpiada de iarnă din 1988. De altfel, Ebru și-a botezat ambarcațiunea cu numele bobului jamaican: ”Cool Runnings”.

”Pe barca pe care o am acum am botezat-o Cool Runnings, nume inspirat după filmul cu echipa de bob a Jamaicăi care merge la Jocurile Olimpice și se luptă să se califice și participă acolo și ei așa și-au botezat bobul. Și i-am copiat un pic” – Ebru Bolat, sportivă care luptă pentru calificarea în proba de yachting la Jocurile Olimpice.

Lacul Herăstrău, ideal pentru a deprinde bazele yachtingului

Împlinirea unui vis de o asemenea anvergură necesită multe sacrificii. Pentru a avea cele mai bune condiții, Ebru se pregătește aproape tot anul peste hotare. Totuși, când vine pe acasă ea nu uită să treacă prin parcul Herăstrău. Care are un lac unde îi plăcea să se antreneze, dar nu să se răstoarne.

”Lacul Herăstrău e minunat, are vânt foarte rotitor pe care nu-l ai de obicei la concursuri, dar te învață cel mai bine să reacționezi la rotiri. Dacă vrei să începui yachting e minunat aici, ai probabil cele mai bune condiții. Când eram mică mă dădeam mai des pe Herăstrău. Și mi-aduc aminte că nu-mi plăcea culoarea apei și evitam să mă răstorn aici” – Ebru Bolat, sportivă care luptă pentru calificarea în proba de yachting la Jocurile Olimpice.

Fiind atât timp plecată, pentru ea, fiecare vizită pe care o face acasă este una în care se încarcă de energie.

”România e acasă. E unde am crescut, unde am familie, prieteni. E foarte cald, dar e căldura noastră. Mi se pare că România are de toate și doar trebuie să găsim un mod în care să folosim ce avem mai bine, căci chiar putem. Când sunt la competiții am o carioca specială cu tricolor ca să-mi desenez steagul pe față și un drapel pe care îl am mereu în bagaj” – Ebru Bolat, sportivă care luptă pentru calificarea în proba de yachting la Jocurile Olimpice.

Pe lângă întâlnirile cu prietenii, Ebru folosește la maximum timpul petrecut acasă pentru a-și face o multitudine de teste.

”În țară am programul plin, mă întâlnesc cu psiholog, nutriționist, cu specialiști ca să vedem în ce zonă sunt acum, ce trebuie îmbunătățit. Facem teste, analize și schimbăm programul sau nutriția sau ce trebuie schimbat ca să ne adaptăm la momentul la care sunt eu acum” – Ebru Bolat, sportivă care luptă pentru calificarea în proba de yachting la Jocurile Olimpice.

Cum poate ajunge Ebru Bolat la Jocurile Olimpice

Drumul spre Jocurile Olimpice nu este ușor, dar Ebru știe că-și poate împlini visul. Anul acesta are trei competiții de verificare, iar din 2023 începe lupta pentru bilete.

”Pentru a mă califica la Jocurile Olimpice trebuie să calific mai întâi România ca țară, iar primele bilete de calificare se vor da anul viitor la Haga, în Olanda. În vederea acelei curse am anul acesta un test-event tot acolo și de aceea e și important să merg bine în toamnă, să mă acomodez un pic cu condițiile de acolo, că am auzit că e curent foarte puternic. Eu nu am navigat foarte mult cu un curent așa de puternic și aș vrea să mă antrenez în acele condiții. La anul se vor da 16 bilete de calificare pentru primele 16 țări. În total o să fie 44, dar aș vrea totuși să obțin unul dintre primele 16, ca să am locul asigurat și să nu mai am stresul că trebuie să îmi calific țara” – Ebru Bolat, sportivă care luptă pentru calificarea în proba de yachting la Jocurile Olimpice.

Anul acesta, în afara test-event-ului care va avea loc la Haga, în luna septembrie, Ebru mai are două competiții importante, ambele programate spre finalul anului: Campionatul Mondial din Texas și Campionatul European în Hyeres, din Franța.

Pentru a fi în formă la următoarele întreceri, Ebru Bolat se pregătește intens în Anglia, alături de unul dintre cei mai renumiți antrenori din lume, Jon Emmett, care i-a făcut un program cu două antrenamente pe zi.

”În Anglia mă pregătesc cu antrenorul meu, Jon Emmett. Avem un program full, de câte două antrenamente pe zi, unul pe apă și unul pe mal. Cel de pe mal e de forță sau de anduranță” – Ebru Bolat, sportivă care luptă pentru calificarea în proba de yachting la Jocurile Olimpice.

A fost dublă campioană europeană de junioare

Încă din perioada junioratului, Ebru a fost una dintre cele mai valoroase sportive din lume. Ea a cucerit o mulțime de trofee, printre care două titluri de campioană europeană de junioare la clasa Optimist și la clasa ZOOM8, dar și medalia de argint la Campionatul Mondial de junioare la clasa ZOOM8. Acum concurează pe barca Laser Radial, redenumită ILCA6, iar anul trecut, la Campionatul Mondial destinat acestor ambarcațiuni a terminat pe locul 29. Competiția a avut loc la Mussanah, în Oman.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *