Cel mai fericit om de pe pământ, de Eddie Jaku – un memoir copleșitor și aducător de speranță

701 0

Cel mai fericit om de pe pământ de Eddie Jaku este o poveste despre speranță în cele mai întunecate vremuri, publicată recent în secțiunea Memoir a Editurii Trei. Bestseller internațional, câștigător ABIA Biography Of The Year 2021, Cel mai fericit om de pe pământ este spusă de un supraviețuitor al lagărului de concentrare de la Auschwitz. Publicat când Eddie Jaku a împlinit 100 de ani, acest volum de memorii pline de forță, copleșitoare și aducătoare de speranță arată cum poate fi găsită fericirea chiar și în cele mai întunecate vremuri.

„Am trăit un secol și știu ce înseamnă să privești răul în ochi.“ – Eddie Jaku

Viața poate fi frumoasă dacă o faci să fie frumoasă. De tine depinde. Eddie Jaku s-a considerat dintotdeauna în primul rând german și abia apoi evreu. Era mândru de țara lui. Însă totul s-a schimbat în noiembrie 1938, când a fost bătut, arestat și internat într-un lagăr de concentrare. În următorii șapte ani, s-a confruntat în fiecare zi cu orori de neînchipuit, întâi la Buchenwald și Auschwitz și apoi într-un „marș al morții“ nazist. Pentru că a supraviețuit, Eddie a făcut un jurământ să zâmbească în fiecare zi. Spunând această poveste, aduce un omagiu celor pierduți, împărtășindu-și înțelepciunea, ducând cea mai bună viață pe care o putea duce și considerându-se „cel mai fericit om de pe pământ“.

„Un volum de memorii care slăvește forța speranței, a dragostei și a sprijinului reciproc.“ – The Times

Te-ai întrebat vreodată cât de depravată, dezgustătoare și inumană poate fi o persoană? Sau cât de devastator de nemiloasă și criminală poate deveni o societate, în comiterea unui genocid masiv? Îți poți imagina un loc în care oameni nevinovați sunt înfometați și infectați în mod deliberat cu cele mai grave boli posibile, o cameră de tortură în care se fac experimente medicale asupra celor nevinovați, fără anestezie? Îți poți imagina că mărșăluiești sute de kilometri în mijlocul iernii, îmbrăcat cu haine de vară, fără mâncare, apă și fără pantofi în picioare? Îți poți imagina supraviețuirea tuturor acestor lucruri, doar pentru a descoperi că toți cei pe care i-ai iubit au fost uciși? Aceasta este povestea lui Eddie Jaku, un evreu supraviețuitor al holocaustului, care, printr-o combinație de forță a minții, condiție fizică și noroc pur, a realizat imposibilul: a supraviețuit.

„Jaku recunoaște suferința, dar refuză să fie definit de ea, optând în schimb pentru o filosofie personală în care mizează pe o formă radicală de umanitate și o rezistență ce se dovedește puternică și contagioasă.“ – Australian Book Review

Cel mai fericit om de pe Pământ de Eddie Jaku este un memoir formidabil, plin de detalii uluitoare, neobișnuite și plin de informații senzoriale care aduce cititorului imagini, sunete, mirosuri și gusturi. Parcurgem șapte ani din viața autorului, suferind alături de el torturi abominabile, în timp ce Jaku povestește evenimente și emoții îngrozitoare, dar și scene pline de dragoste și respect.

„Această relatare simplă și emoționantă a unei vieți remarcabile ne dă multe teme de gândire. O recomandăm din toată inima.“ – Canberra Weekly

Povestea lui Jaku onorează milioanele de oameni uciși, ale căror voci și vieți au fost întrerupte de bigotism și ură. Prin povestea lui despre teroare, foamete, boală și durerea profundă cauzată de uciderea familiei sale, ne trezim în mijlocul celui mai grav genocid din istorie. Dar Eddie Jaku nu ne povestește doar durerea, suferința și brutalitatea care au fost aplicate victimelor Holocaustului, ci ne împărtășește și viața după Holocaust. Ne bucurăm de căsnicia, de cariera lui și, mai ales, de dragostea profundă pe care o are pentru copiii și nepoții săi.

„Nu l-am întâlnit niciodată pe Eddie Jaku, dar după ce i-am citit cartea am avut senzația că mi-am făcut un nou prieten. Este o carte minunată, scrisă de un om uluitor.“ – Daily Telegraph

Eddie Jaku (1920–2021) s-a născut în Germania, cu numele Abraham Jakubowicz, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost internat în lagărele de concentrare de la Buchenwald și Auschwitz. În 1945, a fost trimis într-un „marș al morții“, dar a supraviețuit și a fost ulterior salvat de forțele aliate. În 1950, s-a mutat împreună cu familia în Australia, unde a rămas până la sfârșitul vieții. A fost căsătorit timp de 74 de ani cu Flore și au avut doi fii, patru nepoți și cinci strănepoți. S-a stins în octombrie 2021, la vârsta de 101 ani.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *