Constelații Rock, un eveniment de răsunet, cu lacrimi de emoție și cu bucuria unui nou început

1107 0

Gala “Trecut şi Viitor”a adus împreună numeroși rockeri de toate vârstele

Formidabil! Așteptarea de peste 20 de ani a celor care au vibrat la unison cu fiecare ediție a Constelațiilor Rock, a meritat pe deplin. Grație unor eforturi deosebite depuse de inimoșii ce alcătuiesc Asociația Constelații Rock, dar și a răspunsului favorabil de la municipalitatea Râmnicului, festivalul a revenit în forță la Râmnicu Vâlcea, pe 9 și 10 septembrie, la Arenele Traian. Deocamdată, cu participarea preponderentă a publicului vâlcean, ceva mai timidă vineri, fiind zi de lucru, apoi, în a doua zi de festival, ca o răbufnire, chiar excelentă, am putea spune.

Organizarea a fost de top, pe baza experienței de necontestat a celor care organizează sute de evenimente de gen la Aby Stage Bar și la #BrezoiulLumii, dar nu numai. A fost dovada că se poate face ceva extraordinar cu o sumă  modestă și cu puțin timp la dispoziție. Sperăm că la anul sponsorii vor fi numeroși, darnici și că evenimentul va fi promovat intens în media națională și sigur, Constelațiile vor necesita un spațiu mai amplu, în viitor, pentru desfășurare.

Emoția, cu lacrimi a revederii și bucuria nemărginită a întâmplării

Nici măcar ploaia de vară nu a speriat fanii care au așteptat ani de zile Constelațiile – pentru ploaie există umbrele, pelerine, stoicism sau bunăvoință, însă, după apariția unui curcubeu complet, imens, dublu, ca un fantastic semn de bun augur, evenimentul a beneficiat de o vreme deosebit de bună și lumea a început să apară, ca din pământ, zeci, apoi, sute, până au trecut lejer la patru cifre. Mulți au stat lipiți de gardul metalic din fața scenei, arena a fost plină, o parte au preferat să lege discuții frumoase, după ani în care, poate nu s-au mai văzut, o altă parte au savurat mâncarea bună și s-au întreținut la terase, artiștii au fost de renume, cert este că această primă ediție, dintr-un ciclu pe care îl dorim cât mai de succes și cât mai lung, a fost una superbă! Genul de evenimente pe care ți le amintești după ani, cu emoție și cu bucurie. Salutat cu plăcere și încredere și de primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, prezent în prima seară. Acesta ne-a mărturisit că este un bun început, ce promite, un festival altfel decât celelalte și că este convins că fiecare ediție va fi mai răsunătoare decât precedenta.

Bobiță Cătușanu și Paul Ureche, membrii vechi ai trupei Antract, de asemenea, au fost deosebit de entuziasmați și de bucuroși de acest nou început, în fond, ei s-au născut pe acorduri rock, trăiesc rock și îl respiră prin toți porii și crează muzică absolut minunată, spre bucuria fanilor de peste tot. Cezar Tită și George Robu, aflați în spatele Constelațiilor, de asemenea, au debordat de entuziasm.

Noi vrem să facem aici lucruri frumoase și trainice”, spune Mihai Mugescu, unul dintre inimoșii organizatori. ”E prima oară când apelăm la Primăria Râmnicului, am găsit sprijin, e un eveniment mare, un eveniment pilot. Gala aceasta marchează faptul că la un moment dat, în Râmnic exista un festival ce era ca un etalon pentru festivalurile din România, muzica rock era oarecum interzisă în România în acea vreme, Constelațiile reprezentau ceva pentru tot publicul din țară, care venea aici să asculte muzică rock. E abia începutul, acum am făcut o ediție inaugurală, abia de la anul ne vom apuca cu adevărat de treabă, acum marcăm faptul că de la anul, festivalul va începe să își reintre în drepturi. În România avem multe talente, din păcate, puțin promovate, vreau să le deschidem trupelor oportunități, o cale de a răzbate și de a se face cunoscuți. Vii, cânți, ești premiat, ești cunoscut!

Adrian Igrișan (Baciu): ”E un moment foarte important, pentru că din cei vechi au rămas foarte puțini, pe vremuri era o gură de aer, o oază de cultură, iar faptul că s-a reluat, prin truda lui Mihai Mugescu și înțelegerea Primăriei, înseamnă că există bune intenții și încredere. Aceste două zile de muzică ROCK în Râmnicu Vâlcea înseamnă ceva extraordinar; reluarea peste timp a unui festival care în urmă cu aproape 40 de ani așeza orașul nostru pe harta muzicii bune chiar de la prima ediție, în 1983. Cum era sportul în școli, așa exista și Constelații, în Râmnic, unde era și un concurs, trupele veneau și se lansau aici, se făceau cunoscute. Mă bucur că acești copii din public nu mai au gri în priviri, au mult entuziasm, au venit aici să se bucure de rock și de muzică. În Râmnicu Vâlcea avem nevoie de puțin rock. ”

Este un vis împlinit pentru ințiatorii Mihai Razvan Mugescu și Asociația Constelații Rock, multă, multă muncă și un pariu câștigat pentru mine și Primăria Râmnicului. Artiști care ne-au fost alături și au cântat cu bucurie, trupe de succes pe scena rock-ului românesc, în recitaluri de excepție. Mulți adolescenți și tineri, dar și adulți, un public educat și elegant căruia îi mulțumesc. Meritați tot ce este mai bun, îmi dați certitudinea că putem construi împreună viitorul și putem face din Râmnicu Vâlcea un oraș din care să nu mai pleci, în care să îți dorești să revii. Din 2023, Constelații Rock revine la formatul consacrat, acela de festival-concurs pentru trupele rock ” – Andrei Gheorghiu, viceprimar.

Ploaia doar ne-a udat bine, însă nu a oprit din entuziasmul nimănui. Îmi doresc din suflet ca o poveste cu care am crescut în acest oraș să renască. Avem un mesaj, am de lăsat ceva în urma mea și le-am promis veteranilor că munca lor nu va fi fost in zadar! Dragi prieteni, ne bucurăm mult pentru revenirea festivalului Constelații Rock. În egală măsură…nu știam, nu credeam, nu speram să mai fie atât de mulți copii care să îndrăgească muzica rock în Râmnicu Vâlcea. Până acum, cântasem doar în Aby Stage în oraș, unde accesul copiilor este, normal, restricționat. Faptul ca am văzut atâția copii la Arenele Traian ne bucura E N O R M, atât din punct de vedere al receptivității și continuității muzicii rock în oraș, cât și al mesajului pe care îl transmitem prin muzica noastră: cultura lovișteană, cultura românească, istorie, mitologie, natură și identitate românească! Vă mulțumim, copii, mulțumim tuturor celor prezenți! ” – Vlad Alexandrescu, CiviC RebelS.

Iată un mesaj de suflet din partea organizatorilor:

Din prețuire pentru ceea ce a reprezentat “Constelatii Rock” pe plan local şi național, recuperăm acest brand şi ȋl ducem ȋn viitor. Inițiativa reȋnvierii fenomenului “Constelații” a venit dintr-o furtună de idei, bazate ȋn special pe idealul de a construi un cadru actual care să reunească publicul, atât cu tinere valori, cât şi cu artişti consacrați. Gala “Trecut şi Viitor”, este un eveniment cu o puternică încărcătură simbolică, un arc peste timp și o rampă de lansare pentru revenirea în forță a Festivalului-concurs în 2023. Noul ”Constelații Rock” este un omagiu, un semn de recunoștință față de inițiatori, inclusiv – sau mai ales – față de cei care nu mai sunt printre noi, dar al căror spirit dăinuie, inclusiv ȋn visul reluării acestei frumoase poveşti.

Ediția re-inaugurală este o bornă ȋn călătoria rock-ului ȋnapoi către Râmnic. Râmnicul fără rock este doar un loc”.

Au urcat pe scenă: ANTRACT,  TRANS-EXPRESS, Coma, CARGO, Gothic Romania, Bucium, LUPII lui Alex Calancea, Hteththemeth, Overlord, dar și vâlcenii noștri fantastici, CiviC RebelS, care întregesc armonios atmosfera acestui amplu festival.

Lupii lui Calancea, pitorești, muzicali și dinamici, în acele costumații senzaționale, nu mai au nevoie de nicio prezentare, ca și ANTRACT, trupa de suflet a vâlcenilor sau Cargo. Publicul cunoaște muzica, versurile, se extaziează. GOTHIC au fost, probabil, revelația serii de sâmbătă, cu un sound greu, death metal, o voce guturală, incredibilă, body și facepaiting original, joc scenic aparte. CiviC RebelS, vâlcenii nostril, au fost incredibili, ei abordează un mix de metal, folk, melodic metal, hard rock, symphonic rock, cu inspirație din tradiționalul și autenticitatea culturii românești. Civic Rebels au fost adorați de public, chitaristul a coborât în mulțime și a făcut senzație. Baciu, de la Cargo, de asemenea, a mers în fața scenei și a oferit tinerilor microfonul, făcând ca muzica lor să fie muzica tuturor. De vis!

Evenimentul a fost organizat de Asociația Constelații Rock ȋn parteneriat cu Primăria Râmnicu Vâlcea.

Felicitări, mulțumiri tuturor și Doamne ajută, fie ca acest festival să fie fața țării în materie de rock!

Felicitări și mulțumiri și voluntarilor și fotografilor ce au contribuit din plin la succesul ediției.

 

Kandy Reisenauer

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *