Ce poveste! Face naveta trei ore pe zi ca să se antreneze la kempo

485 0

Leonard Pițigoi are 13 ani, e din Gălbinași și e unul dintre miile de copii rromi care vor să-și schimbe viața prin acest sport.

Pasiunea e una dintre cheile reușitei în sport, iar un puști de 13 ani demonstrează asta zilnic. El face naveta cu trenul câte o oră și jumătate pentru a veni de acasă, de la Gălbinași, la București și a se putea antrena la kempo. Leonard Pițigoi visează să devină un mare campion în acest sport.

”Fac kempo de 4 ani și puțin. Fac până la sală o oră și jumătate, dacă nu e trafic. Ajung cu trenul” – Leonard Pițigoi, luptător kempo ”Dinamoviști Fighting”.

El este unul dintre multe exemple de sportivi de etnie rromă care fac kempo și care știu că acest sport poate să le schimbe viitorul.

”Toți m-au acceptat, nu mi-au zis nimic. Kempo se poate să-mi schimbe viitorul. Aș vrea să ajung mare campion peste cinci ani” – Leonard Pițigoi, luptător kempo ”Dinamoviști Fighting”.

Geanina Stoica are 17 ani și e dublă campioană mondială la full contact și la semicontact. Și ea este de etnie rromă și spune că rezultatele i-au schimbat statutul în societate.

”Am avut foarte multe probleme de când eram mică. La școală eram mereu marginalizată și fiind mică eram supărată cam mereu. Am crescut, am avansat cu sportul și multă lume a început să mă vadă ca pe o campioană și că pot să fac mai multe” – Geanina Stoica, dublă campioană mondială kempo.

Ea spune că vrea să fie un exemplu pentru toți copii care s-au confruntat cu aceleași probleme cu ale ei și îi cheamă pe toți la sport.

”Sportul chiar mi-a schimbat viața și poate să o schimbe la foarte multe persoane și la foarte mulți copii de vârsta mea și care pot avea aceeași problemă pe care am avut-o eu când eram mică” – Geanina Stoica, dublă campioană mondială kempo.

Geanina, fiica lui Sensei Albert Stoica: ”Băieții se tem de tata”

Geanina este fiica Senseiului Albert Stoica și recunoaște că acest lucru îi provoacă ceva probleme cu băieții.

”Băieții se tem de tata. Orice băiat cu care vorbesc prima oară trebuie să mă întrebe de tata, dacă știe, dacă e OK. E un lucru foarte ciudat pentru mine, dar e normal” – Geanina Stoica, dublă campioană mondială kempo.

Tatăl ei, Sensei Albert Stoica este unul dintre primii care au întins o mână comunității rrome, îndemnându-i pe copii să se apuce de kempo, acum 7 ani făcând un proiect în cartierul Ferentari.

”Cei de etnie romă au încercat să se integreze. Cei care au vrut să meargă pe drumul pe care l-am oferit noi au ajuns la alt nivel și acum mergem cu ei la Campionatele Naționale și la celelalte turnee. La noi, la kempo, sportivii de etnie rromă au fost extraordinar de bine primiți și s-au integrat imediat. Nu știu la alte federații, dar la Federația Română de Kempo nu am avut niciodată probleme. De altfel, copiii noștri au fost foarte disciplinați, și dacă ești disciplinat ești perceput precum ceilalți sportivi din cadrul federației” – Sensei Albert Stoica, clubul ”Dinamoviști Fight”.

Albert Stoica spune că i-a fost o perioadă mai greu să urmărească meciurile propriei fete decât ale celorlalți sportivi, dar apoi s-a obișnuit.

”Bineînțeles că e mai dificil când o ai pe fata ta, dar prin prisma spotului am reușit să trecem de emoții și temeri. Ea a crescut practic în sală și pot să spun că e mult mai talentată și mai ambițioasă decât mine, recunosc. De la trei ani jumate a venit în sală doar să se uite, să vadă despre ce e vorba și la 6 ani a început să se apuce serios” – Sensei Albert Stoica, clubul ”Dinamoviști Fight”.

”Viața copiilor s-a schimbat prin kempo”

Sensei Petrică Marin Ciucă este convins că prin kempo pot fi salvați mulți copii de pe străzi și din anturajele proaste.

”În primul rând, nu mai rămân pe străzi. Cunoaștem foarte bine zona sau copiii de etnie rromă. Unii care nu merg la școală stau mai mult pe la colțul blocului, unde anturajele sunt multe și neplăcute. Îndrumăm copiii către o viață mai liniștită, mai cuminte și cu realizări în viață. Se vede cu ochiul liber diferența între cum au venit unii copii la mine acum 3 ani și cum sunt acum. E o diferență foarte mare care e vizibilă de mine, antrenor, dar și de către părinții lor. Mulți părinți mulțumesc că de 3 ani de când copiii vin la sală viața lor s-a schimbat. Sunt mult mai cuminți, mult mai educați și au o responsabilitate” – Sensei Petrică Marin Ciucă, clubul MC Kempo School.

Cucerit de filmele cu Van Damme și Bruce Lee

Sensei Radu Ciucă s-a apucat de kempo la vârsta de 8 ani, cucerit fiind de filmele cu Van Damme și cu Bruce Lee.

”Kempo se poate începe de la vârsta de 4 ani, eu așa îi primesc la mine la club. Eu am început la 8 ani. Eu am vrut să mă apuc de sportul ăsta. Pe timpul ăla nu mă uitam decât la filme cu Van Damme și Bruce Lee. Nu vroiam să fiu niciunul dintre ei, vroiam să fiu eu” – Sensei Radu Ciucă, clubul Radu Sensei.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *