Integritatea academică, tăvălită de decidenți

514 0

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) își exprimă îngrijorarea profundă cu privire la numărul ridicat de suspiciuni de plagiat care planează asupra persoanelor aflate la conducerea țării.

În contextul suspiciunilor privind încălcarea de către Ministrul Educației, domnul Sorin Cîmpeanu, a normelor de etică și integritate academică, ANOSR reiterează angajamentul ferm al studenților pe care îi reprezintă privind promovarea corectitudinii, a valorilor morale și a toleranței zero față de furtul intelectual.

ANOSR consideră că organele abilitate ale statului trebuie să se pronunțe cu celeritate în aceste chestiuni și fără să ia în considerare numele sau funcțiile persoanelor supuse verificării; credem cu tărie că, până la momentul unui astfel de verdict, aceste suspiciuni nu vor face decât să pună și mai mult sub semnul întrebării demersurile așa-zis reformiste din proiectul noii legi a învățământului superior, care elimină foarte multe pârghii de control în problema plagiatelor.

Lipsa de consultare, caracterul secret al procedurii de elaborare a legilor și ignorarea flagrantă a propunerilor formulate de parteneri de dialog social de bună-credință, suprapuse peste aceste suspiciuni de încălcare a normelor de etică chiar de demnitarii care propun relaxarea acestor reguli, nu fac decât să întărească bănuiala că procesul de legiferare nu este făcut în interes general, ci în interes propriu.

Mai mult decât atât, invocarea așa-zisei reforme în educație ca apărare împotriva unor acuzații de plagiat este inacceptabilă; criticile ANOSR vizează încălcarea unor principii și valori care ar trebui să fie valabile pentru orice persoană din mediul universitar sau care ocupă demnități în statul român, indiferent de numele acesteia.

În viziunea noastră, România Educată înseamnă un învățământ de calitate, cu o puternică latură de incluziune și cu o dimensiune socială accentuată, nu mandate nelimitate pentru rectori, accentuarea implicării politicului în mediului universitar sau protejarea plagiatorilor de tragerea la răspundere juridică. România Educată nu poate fi construită de oameni care ignoră cu desăvârșire valorile ce stau la baza acestui plan, fapt pentru care astfel de suspiciuni necesită soluționarea urgentă de către organele abilitate ale statului.

În acord cu propunerile pe care federația deja le-a formulat cu privire la proiectul Legii Învățământului Superior, ANOSR militează împotriva amputării atribuțiilor CNATDCU și CNECSDTI în materia verificării cazurilor de plagiat și susține orice demers care asigură proceduri transparente, independente și credibile pentru verificarea încălcării normelor de etică.

Articole asemănătoare

De la începutul pandemiei COVID-19 și până la data de 14.04.2020, situația pacienților internați în Spitalul Județean de Urgență Vâlcea se prezintă în felul următor

Postat de - 14 aprilie, 2020 0
FacebookTwitter Numărul total al pacienților confirmați Covid19 și internați în Spitalul Județean de Urgență Vâlcea – 12 pacienți; 4 pacienți confirmați Covid19 au fost transferați către alte unități medicale din București și Craiova. 7 pacienți se află internați în acest moment la secția Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Vâlcea. Dintre aceștia 3 sunt asimptomatici, 2 au forme ușoare și 2 au forme medii. 1 pacient a decedat în dimineață zilei de…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *