Luminatia Eroilor Revolutiei din 1989

383 0

Comunicat de presă

Asociația București luminează Cimitirul Eroilor Revoluției din 1989 cu ocazia sărbătorii Luminației pe 1 noiembrie de la ora 19. Acțiuni similare au loc în Târgu Mureș și Cluj.

Luminația, cunoscută și ca Ziua Morților, este o sărbătoare celebrată pe 1 noiembrie. Se spune că în această noapte sufletele morților vizitează lumea celor vii, iar oamenii vin să aprindă lumânări la mormintele celor dragi. Potrivit legendelor populare, în prima zi de brumar, porțile dintre cele două lumi se deschid și numai acum cei plecați dintre noi pot să ne viziteze. Din acest motiv, proverbul “despre morți numai de bine” capătă o semnificație aparte.

Luminația coincide cu „Sărbătoarea Tuturor Sfinților” ce este celebrată încă din secolul al IV-lea și poartă diferite denumiri: în latină Sollemnitas Omnium Sanctorum, în maghiară Mindenszentek, în germană Allerheiligen, în franceză Toussaint, în spaniolă Día de Todos Los Santos. Aceasta se desfășoară atât în amintirea sfinților cunoscuți, cât și a celor necunoscuți. Ea este precedată în țările anglo-saxone de seara tuturor sfinților: All Hallows’ Evening, cunoscută publicului larg sub denumirea de Halloween.

Cu această ocazie, voluntarii Asociației București merg pe 1 noiembrie în Cimitirul Eroilor Martiri ai Revoluției din 1989, situat pe Calea Șerban Vodă 241, unde se odihnesc sute de oameni uciși pentru libertate și democrație în acel Decembrie însângerat. În semn de recunoștință, vom aprinde câte o candelă pentru fiecare și îi vom spune: nu te-am uitat.

Acțiunea începe la ora 19. Vă invităm să participați împreună cu noi.

Evenimentul pe Facebook https://www.facebook.com/events/1236929200218157

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *