Se poate și așa! Un dinamovist și un stelist s-au antrenat împreună înaintea derby-ului de la volei

298 0

Dinamovistul Bela Bartha și stelistul Ciprian Matei au prefațat în mod inedit meciul ”șoc” al Diviziei A1 la volei, Dinamo – Steaua, programat duminică.

Meci șoc în campionatul Diviziei A1 la volei masculin! Favorite la titlu, eternele rivale Dinamo și Steaua se vor întâlni duminică într-o partidă pe ”viață și pe moarte”. Meciul va avea loc de la ora 15.00 și va fi în direct la TVR 3.

Prieteni în afara terenului, dar rivali în timpul meciului, dinamovistul Bela Bartha și stelistul Ciprian Matei au acceptat provocarea de a se antrena împreună în centrul Bucureștiului, lângă Arcul de Triumf. Coechipieri la națională și prieteni de mulți ani, ei spun că singurele momente în care uită că sunt amici sunt cele din timpul jocului.

”Eu și cu Bela suntem prieteni în afara terenului. Ne știm de ceva timp, dar la ora meciului suntem adversari și vom încerca să dăm fiecare totul de partea lui” – Ciprian Matei, voleibalist Steaua, component al naționalei României.

”Înainte de meci suntem prieteni, dar începând de la primul punct până la final uităm de prietenie. Fiecare e în tabăra lui, fiecare dă tot ce poate să câștige” – Bela Bartha, voleibalist Dinamo, component al naționalei României.

Chiar dacă sunt prieteni, cei doi nu se vor tachina după meci, din respect.

”Nu ne tachinăm după meci. Se mai întâmplă câteodată când suntem la națională să ne mai tachinăm, dar acolo suntem la națională și e altceva, ne permitem” – Bela Bartha, voleibalist Dinamo, component al naționalei României.

Vor fi adversari direcți în timpul meciului

În timpul meciului, cei doi se vor confrunta de multe ori la fileu, Bela fiind cel care va trebui să-l blocheze pe Ciprian.

”Bela are un blocaj foarte bun, Dinamo are un blocaj foarte bun, cu doi centri buni. Trebuie să găsesc antidotul pentru a sparge sau a trece de blocajul lor”– Ciprian Matei, voleibalist Steaua, component al naționalei României.

”Ciprian mi-a făcut multe zile fripte pentru că e un jucător bun, talentat și asta îl face atât de special. Are sute de meciuri în spate, joacă pentru naționala României de atâția ani, are experiență foarte mare. Mai  ales în fața mea, eu fiind la început de drum, el având deja o experiență vastă. Știe să gestioneze situațiile grele și experiența îl face greu de blocat” – Bela Bartha, voleibalist Dinamo, component al naționalei României.

”Este eternul derby”

După cum recunosc amândoi, meciurile dintre Dinamo și Steaua au mereu ceva special.

”Steaua – Dinamo e un derby, un meci special pentru noi, atât pentru Steaua cât și pentru Dinamo. Este unicul derby al României” – Ciprian Matei, voleibalist Steaua, component al naționalei României.

”E un meci cu mai multă presiune, pentru că e o rivalitate în plus față de celelalte partide. Un derby precum e și la fotbal, la handbal și la baschet” – Bela Bartha, voleibalist Dinamo, component al naționalei României.

Născut la Botoșani, Ciprian Matei spune că acum Bucureștiul e casa lui. Cu toate astea, încă nu a urcat pe Arcul de Triumf, acolo unde, însă, vrea să ajungă cu toată echipa după ce vor ieși campioni, la primăvară.

”Bucureștiul e casa mea. Aici m-am stabilit, aici locuiesc cu familia, chiar dacă am fost călător prin atâtea orașe. Aș prefera la final de campionat, dacă e să ne obținem ceea ce dorim cu toții, să urcăm acolo, pe Arc” – Ciprian Matei, voleibalist Steaua, component al naționalei României.

Originar din Ocna Mureș și transferat în vară la Dinamo, Bela Bartha recunoaște că aglomerația din Capitală îl copleșește.

”La început mi-a fost greu să mă obișnuiec cu orașul, fiind foarte mare. Dar totul a fost bine. Totuși, aglomerația nu-mi place la București. Mă bucur că stau aproape de sală și că nu trebuie să folosesc mașina, pentru că e foarte aglomerat. În trafic nu claxonez, eu sunt din județul Alba și nu se face asta” – Bela Bartha, voleibalist Dinamo, component al naționalei României.

Ultimul meci direct a fost acum 5 săptămâni, în semifinalele Supercupei

Ultima confruntare directă dintre cei doi a avut loc în urmă cu cinci săptămâni, în semifinalele Supercupei. Atunci, s-a impus Dinamo cu 3-0, dar ambii știu că fiecare meci este diferit.

”Nu ne gândim la revanșă acum. În Supercupă eram la început de drum, acum au mai trecut ceva etape din campionat și vom vedea la ora meciului unde vom fi și cine va fi mai bun, acela să câștige” – Ciprian Matei, voleibalist Steaua, component al naționalei României.

”E un avantaj că i-am învins în Supercupă. Chit că în meciul de la Supercupă am avut unele greșeli pe care să sperăm că n-o să le mai avem acum, pentru că o să profite de pe urma lor” – Bela Bartha, voleibalist Dinamo, component al naționalei României.

Bartha a învins de două ori Steaua în șase luni

În vârstă de 33 de ani, Ciprian Matei a jucat de-a lungul carierei, în afara Stelei, și la Arcada Galați sau la Zalău. Totuși, cea mai frumoasă amintire dintr-un meci cu Dinamo vine de anul trecut, când alături de coechipierii săi de la Steaua i-a învins clar pe rivali.

„Cea mai frumoasă amintire a mea cu Dinamo e un meci din campionatul regulat de anul trecut, în care am câștigat cu un clar 3-0 în sala noastră. Acea partidă pot spune că e cea mai frumoasă amintire” – Ciprian Matei, voleibalist Steaua, component al naționalei României.

Chiar dacă are doar 22 de ani, Bela Bartha a strâns deja amintiri plăcute contra Stelei. Una dintre ele e de anul trecut, când în ultima etapă, la Craiova fiind, a învins-o pe Steaua în meciul direct pentru medaliile de bronz.

”Cea mai frumoasă amintire pentru mine contra Stelei e aceasta din Supercupă, când i-am putut învinge în semifinale și care ne-a deschis drumul spre trofeu. Apoi, cea de sezonul trecut, când jucam la Craiova și i-am învins în meciul pentru medaliile de bronz” – Bela Bartha, voleibalist Dinamo, component al naționalei României.

Performanța cere sacrificii, iar Bartha le simte pe propria piele. Plecat din orașul natal, Ocna Mureș, de la vârsta de 14 ani, când a mers la Centrul de la Dej, Bela nu uită de unde a plecat. El recunoaște că mereu se întoarce cu plăcere în ținuturile copilăriei, pentru că acolo simte că e locul și casa lui.

”La Ocna Mureș e casa mea. Acolo sunt cu gândul, acolo e casa mea oriunde aș fi în țară sau în lume. De când am început pregătirile pentru acest sezon nu am ajuns niciodată. De fapt, anul acesta am fost acasă doar de Paște și câteva zile în vară. În rest, prins cu antrenamentele la club, cu naționala, a fost greu” – Bela Bartha, voleibalist Dinamo, component al naționalei României.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *