Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei asupra Femeilor

506 0

Comunicat de presă

 World Vision România:  1 din 10 adolescenți de la sate crede insistența unui partener de a întreține relații sexuale, chiar dacă celălalt nu vrea, nu este un abuz sexual sau este doar într-o mică măsură

 World Vision România, în parteneriat cu Alka Group şi Poliţia Română continuă programul prin care adolescentele din mediul rural învață cum să se apere de abuzurile sexuale și alte forme de violență împotriva femeilor

București, 25 noiembrie 2022.  Unu din zece adolescenți din comunitățile vulnerabile crede că insistența unui partener de-a întreține relații sexuale, chiar dacă celălalt nu vrea, nu este o formă de abuz sexual sau este doar într-o mică măsură, conform unui sondaj realizat de World Vision România la începutul lunii octombrie. Totodată, 15% dintre adolescenții respondenți spun că au fost implicați în relații de cuplu în care partenerii îi făceau să simtă că nu sunt suficienți de buni. De Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor, World Vision România anunță că va desfășura pentru încă un an, alături de Alka Group şi Poliţia Română, proiectul “Tinerele din mediul rural, agenți ai schimbării”. Printre obiectivele proiectului se află creșterea stimei de sine și autonomia adolescentelor în relațiile de cuplu, precum și combaterea violenței asupra acestora.

Tot astăzi, 25 noiembrie, de Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor, în cadrul proiectului se lansează şi spotul în regim de interes public dedicat educării privind efectele violenţei asupra femeilor:  https://youtu.be/nWNMib6roR4

Sondajul s-a realizat în rândul a 700 de adolescenți, dintre care 65% sunt fete, iar 70% sunt din mediul rural, restul fiind din orașe mici. Aceeași cercetare arată că 25% dintre adolescenții respondenți consideră că nu este agresor (sau este doar într-o mică măsură) cel care verifică zilnic telefonul partenerului său.

 

  • Aproximativ 11% dintre tineri/tinere spun că au fost în relații de cuplu în care partenerii încercau să le controleze orice decizie;
  • 10 % au avut parteneri care țipau la ei;
  • 6% au avut parteneri care insistau să aibă contact sexual cu ei, deși nu voiau;
  • 3,5% dintre adolescenții chestionați spun că au fost loviți de parteneri în relațiile trecute;
  • Pe de altă parte, 96% consideră că cineva care își lovește partenerul este agresor.

 

50 de adolescente de la sate învață să se apere de violență și să-și găsească drumul în carieră

World Vision România va continua proiectul “Tinerele din mediul rural, agenți ai schimbării” lansat împreună cu Alka Group ca proiect pilot în anul școlar anterior Programul a fost construit plecând de la problematicile tinerelor din mediul rural și a contribuit semnificativ la starea de bine a tinerelor și creșterea încrederii în forțele proprii.

Proiectul face parte din programul Vreau în clasa a 9-a și are ca principal scop creșterea încrederii de sine a adolescentelor, cât și să le încurajeze să susțină drepturile fetelor și femeilor în comunitățile lor.

Astfel, 50 de eleve din 15 comunități rurale din județul Ialomița, vor învăța despre drepturile lor, cât și despre prevenirea si recunoașterea violenței în familie și în cuplu. Practic, adolescentele vor afla cum să recunoască semnele unui abuz, inclusiv psihologic, și cum pot preveni sau ieși dintr-o relație abuzivă și violentă.

De asemenea, tinerele vor participa la mai multe activități, printre care:

 

  • consiliere psihologică;
  • ateliere despre autoconoaștere – dezvoltare personală;
  • ateleire despre drepturile copilului;
  • orientare vocațională;
  • sesiuni de mentorat 1-1 cu specialiști din diverse domenii de pe piața muncii;
  • meditații online pentru materiile la care susțin Bacalaureatul sau alte examene.

 

Sesiunile sunt susţinute de specialişti în relaţii sociale, asistenţi sociali, psihologi, reprezentanţi ai mai multor asociaţii specializate în promovarea, respectarea şi apărarea drepturilor femeilor, cât şi de experţi din cadrul Poliţiei Române şi Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane.

În anul școlar anterior, cele 50 de adolescente care au făcut parte din acest proiect au participat la 376 de sesiuni de consiliere, 169 sesiuni de meditații și 151 de sesiuni de mentorat.

88% dintre adolescente au avut o stare psihică mai bună după ce au participat la program

Înainte de derularea proiectului, 74% dintre fete spuneau că sunt nemulțumite de sine (de anumite trăsături personale, își doreau să fie diferite de ceea ce sunt). În același timp, 78% dintre fete aveau un nivel scăzut de autonomie, fiind extrem de preocupate că ar putea fi judecate de ceilalți.

După participarea la activitățile din program, 88% dintre adolescente au înregistrat o creștere a stării de bine.

Rezultatele pe care le-am obținut anul trecut prin acest proiect, dar și datele îngrijorătoare pe care continuăm să le vedem în continuare în comunitățile cele mai vulnerabile ne-au determinat să continuăm pentru cel puțin încă un an aceste activități. Este important că tinerii și copiii să recunoască toate formele de violență. Este important ca adolescentele să-și poată da seama dacă se află în relații abuzive și să primească consilierea necesară pentru a putea ieși din acele relații. Tinerii au nevoie să știe ce trebuie să facă pentru a preveni să fie victime sau agresori”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.

Am avut ocazia să cunoaștem o bună parte din beneficiarele proiectului pilot și am fost absolut impresionați să aflăm cât de mult le-a schimbat viața acest program. După acest an, ne-am dat seama cât de important este proiectul pentru aceste fete și ne-am bucurat că am văzut rezultate atât de repede în viețile lor. Considerăm că fetele, femeile, reprezintă agenți ai schimbării pentru o societate unde educația este un factor esențial împotriva violenței și de aceea Alka va continua să sprijine proiecte de acest fel, precum formarea tinerelor sau lupta împotriva violenței și discriminării de gen, a declarat Viorela Rădoi, membru comitetul CSR Alka Group.

 „Primul pas spre o viață fără abuzuri este conștientizarea formelor de violență între parteneri și depistarea precoce a acestora. Odată ce tinerii vor cunoște ce nu este normal să se întâmple într-o relație sau familie se vor apăra, vor cere ajutor, vor ieși din impas. Polițiștii vor participa la sesiunile de informare și vor transmite recomandări antivictimizare și antiinfracționale, vor explica legislația în domeniu și pașii pe care trebuie să îi urmeze o victimă, pentru a se proteja.”, a declarat comisar-șef de poliție Stănică Sorin, Directorul Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române

Despre World Vision România

World Vision România este o organizație care desfășoară programe de intervenție umanitară de urgență, dezvoltare și advocacy, punând în centrul activității sale bunăstarea copilului. Organizația se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile și comunitățile, în scopul depășirii sărăciei și nedreptății. Fundația lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen. World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de țări din întreaga lume. În 32 de ani de prezență în România, am ajutat peste 500.000 de copii și adulți, în aproape 500 de comunități din 18 județe.

Despre Alka Group

ALKA este o companie românească aflată printre principalii jucători din piața de FMCG din regiune, fiind prezentă în peste 40 de piețe de pe cinci continente. Născută ca o afacere de familie, compania are astăzi peste 800 de angajați și păstrează în continuare principiile și valorile pe care s-a fondat: grija față de angajați și față de comunitatea în care activează, își surprinde mereu consumatorii cu produse inovatoare, investește permanent pentru dezvoltarea produselor și face totul cu bucurie pentru a aduce bucurie.

Înființată în 1994, Alka este prima companie producătoare și distribuitoare de cafea măcinată din România. Investind permanent în noi tehnologii și în dezvoltarea de produse, compania și-a extins portofoliul cu produse care au devenit foarte îndrăgite atât în România cât și în afara granițelor: prăjituri dulci sub marca „Prăjitura casei”; napolitane sub marca „Alfers”; snack-uri dulci și sărate sub brandurile „Toortitzi”, “Meteoritzi”, “Soocitzi”; biscuiți și covrigei sub marca „Alka” și cafea prăjită și ambalată sub mărcile „Stretto” și „Gold Mocca”. În anul 2019, Alka a deschis la Ploiești o nouă fabrică axată pe producția de biscuiți și sanck-uri sărate. În noua unitate de producție s-au investit peste 11,5 milioane euro și reprezintă un lanț integrat, respectiv de la preluarea materiei prime principale până la desfacerea directă către consumatori.

Despre Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității

Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității este direcția din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, care coordonează, monitorizează și controlează activitatea de prevenire a criminalității desfășurată de Poliția Română, la nivel central și teritorial.

Începând cu anul 2001, Institutul reprezintă România în European Crime Prevention Network (EUCPN), o rețea de prevenire a criminalității, care face schimb de bune practici la nivel european și promovează activitatea de prevenire a criminalității.

Mai multe informații despre institut puteți afla pe: www.politiaromana.ro/ro/politia-romana/unitati-centrale/institutul-de-cercetare-si-prevenire-a-criminalitatii

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *