404 0

La 15 ani a debutat în Formula 4!

Luca Savu, campionul național de la Radical Cup din sezonul trecut, a avut un debut extraordinar în Europa. Tânărul pilot a pornit din Pole Position la prima sa participare în Formula 4, în cursa de pe circuitul Nagaro, din Campionatul Franței. 

Viitorul în motorsport sună bine pentru unul dintre cei mai tineri și talentați piloți din România, Luca Savu! La doar 15 ani, clujeanul și-a făcut debutul în Europa! Și nu oriunde! În Formula 4! Multiplu campion național la karting și campion național în sezonul trecut la Radical Cup, Luca a făcut încă un pas spre marea performanță!

 „A fost o experiență foarte frumoasă, a fost un vis de când eram mic să ajung la mașinile de formulă” -Luca Savu, pilot Formula 4.

Luca este cel mai tânăr pilot român care participă în Formula 4. În etapele din weekend-ul trecut el s-a bătut cu alți 26 de piloți din întreaga lume, el fiind mezinul competiției!

„În prima cursă am plecat de pe 10, am luat un start foarte bun și am urcat până pe 8. În a doua cursă s-au inversat locurile din calificări și am plecat primul. Nu mă așteptam”  Luca Savu, pilot Formula 4. La debutul internațional, Luca recunoaște că a avut și emoții.

“Singurele emoții au apărut la a doua cursă când am plecat din pole position.  Era a doua mea cursă și nu îmi venea să cred”  Luca Savu, pilot Formula 4. 

Ținta lui, Formula 1

În următoare etapă, puștiul va concura pe circuitul de Formula 1, de la Magny-Cours.

„ Îmi doresc să fiu nu doar pe podium ci să și câștig” -Luca Savu, pilot Formula 4.

În acest sezon, Luca va participa la cele 7 etape de Formula 4 din Campionatul Franței, iar în România va continua să se dea și la Radical Cup.

„Radicalul mă ajută mult în tot ceea ce fac la Formula 4”  Luca Savu, pilot Formula 4. 

Luca are visuri mari în motorsport.

„Vreau să ajung în Formula 1 și să și câștig! Am și un pilot preferat, pe Hamilton, chiar dacă acum trece printr-o perioadă grea. Îl voi susține și de acum înainte„  Luca Savu, pilot Formula 4.

E multiplu campion național la karting

Luca este fiul fostului pilot de raliuri, Horațiu Savu și al Laurei Savu, fondator și organizator Women Rally. Puștiul a moștenit pasiunea pentru mașini de la părinții săi. De mic a visat să devină pilot.

„La 7 ani am fost la prima mea cursă de karting și m-am descurcat și atunci bine! Mă gândeam că o să am un viitor destul de bun, dar nu mă așteptam ca la 15 ani să fiu deja la Formula 4. Și să fiu și cel mai tânăr pilot” – Luca Savu, pilot Formula 4. 

Tânărul pilot este multiplu campion național la karting și are în palmares participări la multe etape mondiale de karting. Anul trecut și-a făcut debutul în Campionatul Național de Anduranță și în Radical Cup, acolo unde a ieșit campion național.

Ce este Formula 4

Lansată în 2014, FIA Formula 4 a fost creată pentru a oferi tinerilor piloți de curse din întreaga lume oportunitatea de a face primul pas de la karting în lumea curselor de monoposturi.

Concepută pentru a fi o etapă recunoscută la nivel mondial, dar accesibilă, între karting și Campionatul Regional de Formula FIA certificat de FIA, Formula 4 permite piloților să se compare cu cele mai bune tinere talente, nu numai în propria țară, ci și în alte campionate din întreaga lume.

Mașina F4 a fost concepută pentru a menține costurile la un nivel scăzut, oferind în același timp un instrument de învățare ideal pentru tinerii piloți care nu au mai concurat niciodată cu mașini.

În primele etape din acest sezon din Formula 4, Luca a concurat alături de alți 26 tineri piloți din întreaga lume, românul fiind cel mai mic.

„În Formula 4, vârsta la care poți să participi este 15 ani. Eu am abia i-am împlinit și am concurat cu piloți de 16 și 17 ani, ei fiind în avantaj pentru că au avut un an sau 2 de participare înaintea mea. Dar sunt obișnuit să fiu cel mai mic din competițiile la care merg. La Anduranță și la Radical Cup aveam colegi de 40 de ani” – Luca Savu, pilot Formula 4.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *